Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Loupež století: Rus chtěl v obchodě odcizit lahev vodky. Ukradl tak tank a projel výlohou

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. ledna 2018
14:05

Obyvatelé ruského města Apatity ležícího za polárním kruhem překvapil pohled na obrněný transportér zabořený do výkladu místního obchodu. Ukázalo se, že obrněnce typu MT-LB zcizil u polovojenské organizace místní občan (29), aby jej použil ke vloupání do obchodu – a to vše jen proto, aby ukradl jednu láhev vína či vodky, uvedl zpravodajský server Newsru.com.

„Obyčejné ráno v Apatitech. MT-LB prostě vjel do obchodu na Severní ulici 25,“ pochlubil se v sociální síti VKontakte jeden z místních obyvatel. „Vše se odehrálo okolo půl deváté ráno. Od garáží na Severní přijel MT-LB a stočil se k obchodu. Transportér rozmačkal pár aut a rozbil výklad. Žádné raněné jsem neviděl,“ vylíčil později novinářům očitý svědek Alexej Asanovič. Tuto verzi potvrdilo i místní zastupitelstvo.

Záběry z místa činu:

Místní se dohadují, že „tankista“ zvolil tak složitý způsob nabytí jediné lahve asi proto, že v tak brzkou hodinu je prodej alkoholu v obci ještě zakázán. A to prý policisté dopadli podroušeného lupiče ještě s nedopitou lahví. Strážci pořádku totiž mohli jít najisto a za obvyklým podezřelým: výtečník o týden dříve ukradl kamion Kamaz za obdobným účelem.

Transportér z autoškoly

MT-LB (zkratka znamená víceúčelový transportér lehce obrněný) pocházel z autoškoly spolku DOSAAF, který v Sovětském svazu a nyní v Rusku sehrává podobnou roli jako v komunistickém Československu Svazarm alias Svaz pro spolupráci s armádou. Do výzbroje byl tento obojživelný transportér zařazen ještě v 60. letech, původně jako tahač protitankových kanónů, ale vzniklo mnoho variant, včetně velitelského vozu, obrněné ambulance, nosiče protiletadlových střel či samohybné houfnice.

Ukradený transportér MT-LB Ukradený transportér MT-LB | reprofoto/twitter

Jeho četné verze se uplatnily v afghánském tažení, v konfliktu v Podněstří, v čečenských válkách a naposledy v bojích na východu Ukrajiny. Dodnes jej používají ruské podniky, zejména v nehostinných končinách, vyráběl se však na Ukrajině, kde vznikl v počtu více než 9 600 kusů. V československé armádě se těšil přezdívce „Matla“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 12. ledna 2018 08:25 )

Rusák, buď ožungr nebo muslim.

naslouchejme ( 11. ledna 2018 15:31 )

Tak to je jako jít s kanónem na vrabce! Chlapík si asi řekl, že účel světí prostředky. Tak na zdorově!

Zobrazit celou diskusi