Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šestkrát byl ve vesmíru, dvakrát na Měsíci: Zemřel legendární astronaut NASA, zabil ho zápal plic

Autor: ČTK - 
6. ledna 2018
21:43

Ve věku 87 let zemřel americký astronaut John Young. V sobotu to na svém webu oznámil Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Veterán, který dvakrát přistál na Měsíci, v pátek podlehl komplikacím zápalu plic. NASA Younga označila za svého nejzkušenějšího astronauta. Do kosmu se vypravil šestkrát a zúčastnil se programů Gemini, Apollo a letěl i s raketoplánem. 

Young mimo jiné dvakrát přistál na Měsíci. Nejprve v rámci mise Apollo 10 a pak v dubnu 1972, kdy byl velitelem lodi Apollo 16 a jako devátý člověk vystoupil na povrch souputníka Země. Byl také členem posádek prvních pilotovaných letů dvou programů - Gemini a raketoplánů. Do důchodu odešel v roce 2014 po více než čtyřiceti letech práce pro NASA.

Video  Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.  - NASA
Video se připravuje ...

brano34 ( 6. dubna 2019 17:57 )

Apolloňáci dokázali zmizet na měsíc a kdyby jim dali ještě pár let, našli by je i na Marsu

plebejec ( 7. ledna 2018 01:52 )

Plesku,...vy jste už opravdu kok.oti,... znovu jste dokázali, že jste snúška amatérskych pisálku, kteří automaticky přebírají texty bez ověření obsahu a kontroly šéfredakturka. Nebo neumíte překládat texty. Ptám se,...odkud jste vytáhli tvrzení jako fakt, že John Young byl na Měsíci dvakrát? (!!!) "Vyrábíte" kšunty, za které by z normální práce letěli na hodinu. Takže, u nás jsou peníze i za "kšunty" . John Young byl na Měsíci jen jednou, s misí Apollo 16. S misí Apollo 10 Měsíc jen obletěli, jako generálku na přistání prvních lidí na Měsíci. Vraťte se k psaní senzací o havárkách, usmrcení, rozvodu, vražd,...to vy umíte nejlíp.

steelheart ( 7. ledna 2018 00:05 )

dokonce dvakrát na měsíci?

Zobrazit celou diskusi