Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Novoroční pochoutka usmrtila dva lidi. Udusili se koláčky „dlouhověkosti“

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. ledna 2018
13:40

Dva lidé zemřeli při pojídání rýžových koláčků, které jsou tradiční pochoutkou novoročních oslav v Japonsku. Jak oznámily japonské sdělovací prostředky, několik lidí je v nemocnici v kritickém stavu. Příčinou jejich potíží je lepkavost rýžového pečiva, které bez pečlivého rozkousání může uvíznout krku a člověka udusit.

Koláčky zvané moči jsou považovány za symbol dlouhověkosti, ale při oslavách příchodu nového roku připraví v Japonsku o život pravidelně několik lidí. Těsto na ně se získává z rýže, která se nejprve propaří a pak roztluče a rozmačká. Vzniklá lepkavá hmota se upraví do tvaru koláčků, které se uvaří nebo upečou. V rodinách se vaří zeleninové vývary, v nichž se moči ohřívají.

Lepkavé koláče jsou větší než jedno sousto a je třeba je pečlivě rozžvýkat. Ti, kdo toho nejsou schopni – starší osoby nebo děti – mohou mít problémy. Kdo se je pokusí spolknout vcelku, riskuje, že mu kousek uvízne v krku a udusí ho.

Japonský tisk píše, že 90 procent z těch, kdo museli být kvůli pojídání koláčků hospitalizováni, jsou lidé starší 65 let.

Tradiční příprava koláčků moči Tradiční příprava koláčků moči | Profimedia.cz

Úřady každoročně před svátky nabádají, aby si lidé raději koláčky před pojídáním rozkrájeli. Každoročně si ale tato novoroční pochoutka vyžádá několik obětí – v roce 2015 jich bylo devět.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi