Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zoo v New Yorku utratila ledního medvěda Tundru. Hrál si až do poslední chvíle

Autor: jer, ČTK - 
28. prosince 2017
20:11

Zoo v newyorkském Bronxu potvrdila, že pracovníci ukončili trápení 26letého ledního medvěda Tundry. V zoologické zahradě strávil celý svůj život.

„Nechali jsme utratit našeho ledního medvěda Tundru kvůli pokročilému onemocnění ledvin a jiným problémům spojeným s jeho vysokým věkem,“ napsal ve středu večer na Twitteru ředitel zoologické zahrady Jim Breheny a dodal: „Tundra se narodil v Zoo Bronx před 26 lety. Byl posledním ledním medvědem v New Yorku. Každý den jsem se u něj zastavil, byl skvělé zvíře a bude nám chybět.“

Místní organizace ochránců zvířat potvrdila, že Tundra trpěl akutním selháním ledvin, chronickým onemocněním ledvin a zhoršovala se u něj také artritida. Žádný ze zdravotních problémů se navzdory léčbě nezlepšoval.

„Prožil dlouhý život s výhradní péčí našich ošetřovatelů a veterinářů,“ uvedl později Breheny v tiskové zprávě. „Navzdory svému věku zůstal velmi aktivní a hravý až do své smrti,“ dodal.

Znepokojení ohledně Tundrova zdravotního stavu přišlo v červenci 2016. Tehdy se ale nejednalo o stav jeho ledvin. Organizace ochránců zvířat spíše reagovala na pochybnosti o prostředí, ve kterém Tundra žil. Přibližně v té době se na internetu šířilo video, ve kterém se Tundra za horkého letního dne vyhýbá slunci.

Organizace v prohlášení uvedla, že Tundra nikdy neměl žádné problémy se srdcem a na fotkách je běžně vidět, jak spí na slunci, i když má možnost spát ve stínu.

Tundra se stal posledním ledním medvědem v New Yorku v roce 2013, poté co Central Park Zoo musela utratit 27letého medvěda Guse. Zoo v Bronxu chov dalšího ledního medvěda neplánuje.

hanka666 ( 28. prosince 2017 23:48 )

Taky bych se nechtěla trápit.

pavel.dvorak.58 ( 28. prosince 2017 22:59 )

Smutné,ale zas na druhou stranu,pokud byl nemocný a jen by trpěl,asi to pro něj je tak lepší,

Zobrazit celou diskusi