Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Facka pro Mayovou. „Rebelové“ si vybojovali zákon, kterým ovlivní finále brexitu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
14. prosince 2017
13:48

Britská premiérka Theresa Mayová zažila tento týden první porážku v parlamentu. Proti její vůli si poslanci odhlasovali dodatek k zákonu o vystoupení země z Evropské unie, který zákonodárcům poskytne rozhodující slovo o podobě brexitu. Mayová je pod tlakem ve své Konzervativní straně, schválení dodatku může mít vliv i na další vyjednávání s EU. Může dojít i k posunu data finálního odchodu Británie z EU.

V 650členné Dolní sněmovně zvedlo pro dodatek ruku 309 poslanců, proti jich bylo 305. Rozhodnutí poslanců znamená, že součástí zákona o brexitu se stane podmínka, že konečnou podobu rozluky musí schválit parlament. Mayová sice v minulosti zákonodárcům slíbila, že budou moci definitivní podmínky odchodu z EU posoudit, součástí zákona to ale nebylo.

Reakce vlády

„Jsme zaskočeni tím, že parlament pro dodatek hlasoval, ačkoli měl jasná ujištění,“ uvedl tiskový úřad vlády. „Dodatek nám ale nebrání v přípravě souboru právních předpisů pro odchod (z EU),“ dodal tiskový odbor. „Parlament převzal kontrolu nad zákonem o vystoupení z EU,“ shrnula situaci Nicky Morganová z Konzervativní strany.

Vznikající zákon o vystoupení z EU je základním pilířem legislativy kolem brexitu, který ruší opatření z roku 1972 spojující Británii s EU a zároveň přesouvá existující unijní legislativu do britského práva. Dodatek navrhl konzervativec Dominic Grieve a opatření má zřejmě podporu i u dalších „rebelů“ z vládnoucí strany.

„Musíme se rozhodnout, jak na to zareagujeme,“ uvedl ministr pro brexit David Davis. Mayová se dnes vydala do Bruselu, kde mohou šéfové vlád a prezidenti osmadvacítky stvrdit posun rozhovorů o brexitu do druhé fáze určené budoucím obchodním vztahům obou stran a přechodnému období. Mayová přizvala i vůdce rebelů Grievea, ten ale její pozvání do Bruselu odmítl. Podle něj přišlo příliš pozdě.

Video  Podle Mayové může pozměňovací návrh zkomplikovat výstup z EU  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Grieve tvrdí: Nejsem žádný rebel!

Grieve od dodatku očekává, že ministři budou moct celý zákon o vystoupení z EU projít a upravit, než jej vláda začne realizovat. To by mohlo vést k posunu data brexitu. „Rebelové“ doufají, že budou schopni vetovat vše, co budou považovat za nevýhodné pro Británii.

„Nejsem žádný rebel, nechci škodit vlastní vládě. Nechtěl jsem to udělat, ale vláda si musí uvědomit, co chceme. Poslední dobou ale naše požadavky nebrali v úvahu. Vygradovalo to v souboj kdo s koho a tohle kolo jsme vyhráli my,“ řekl Grieve.

Mayová slibuje dodržení termínu brexitu

V reakci na schválení dodatku rozzuřená Mayová zbavila funkce dosavadního místopředsedu Konzervativní strany Stephena Hammonda, který se připojil na stranu „rebelů“. Nicméně několik politiků dodatku nevěnuje žádnou pozornost, ministr zdravotnictví Jeremy Hunt se nechal slyšet, že podle něj dodatek na vyjednávání o brexitu nebude mít žádný vliv.

Mayová oznámila, že „finální dohodu o vystoupení Velké Británie z EU předložíme oběma komorám parlamentu, jejichž členové budou hlasovat o schválení konečné podoby smlouvy“. Rovněž ujistila veřejnost, že termín brexitu v březnu 2019 stále platí.

plebejec ( 14. prosince 2017 14:29 )

Šedovlasá "madam" je jako nenatřený kolostav,...ani kolo bych o ní neopřel. Asexuální fuchtle.

kukuku ( 14. prosince 2017 13:59 )

Nejvyšší vedoucí funkcí, kterou by měla ženská zastávat, je asi tak ředitelka mateřské školky.

Zobrazit celou diskusi