Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cestující zažili chvíle hrůzy. Letadlo přistálo i bez předního kola, jeden zraněný

Autor: simao - 
10. listopadu 2017
21:25

Tohle nouzové přistání v severoirském Belfastu bylo pořádně dramatické. Letadlu společnosti Flybe upadlo totiž kolo. V tu chvíli bylo na palubě více než padesát lidí. Manévr se však pilotovi povedl. Pouze jeden člověk utrpěl zranění.

Rozhodl se na ranvej přistát přesto, že byl bez předního kola. Pilot společnosti Flybe však situaci zvládl. Na palubě v tu chvíli bylo 52 cestujících a čtyři členové posádky, kteří se ocitli v ohrožení svého zdraví.

Letadlo přistálo v Belfastu i bez předního kola. Letadlo přistálo v Belfastu i bez předního kola. | Profimedia.cz

Technické problémy stihly spoj do skotského Invernessu BE331. Pouze jeden cestující byl převezen do nemocnice s blíže nespecifikovaným poraněním rukou. 

Vypustili palivo a přistáli bez „nosu“

The Guardian také uvedl, že letadlo bylo nuceno před nouzovým přistáním kroužit nad městem a letištěm – a také vypustit část svého paliva, aby snížilo svou celkovou váhu, než dosedlo na letištní plochu mezinárodního letiště v Belfastu.

„Neexistují žádné další zprávy o dalších zraněných cestujících nebo posádce,“ uvedl mluvčí společnosti Flybe a upozornil, že hlavním zájmem je především spokojenost cestujících. I proto byl do Belfastu vyslán specializovaný tým, aby zjistil, co bylo příčinou technických potíží letounu Bombardier Dash 8 Q400.

Posádka letadla se mezitím dočkala uznání odborníků, jak krizovou situaci zvládla. „Piloti v tomto případě udělali vše pro to, aby přivedli za těchto okolností letadlo zpátky na zem,“ uvedl Brian Sutton, generální sekretář unie pilotů Balpa. „Přistání bez nosu letadla je velmi obtížný manévr,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi