Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Renomovaný právník o Kramného vítězství: Co teď bude dál?

Autor: ljš - 
23. prosince 2017
05:00

Vánoce sice Petr Kramný oslaví v mírovské věznici sám, může se ale utěšovat novou nadějí. Ukázalo se totiž, že státní zástupce Vít Legerský, který ho dostal za mříže, vidí v nových posudcích, které zajistila obhajoba, důvod k obnově procesu. Blesk.cz se zeptal renomovaného advokáta Jana Černého, co to pro odsouzeného za vraždu Moniky a Klárky znamená.

O Legerského názoru na nové posudky z oboru soudního lékařství, které odmítají závěr, že matka s dcerou byly zavražděny elektrickým proudem, informoval ve středu vrchní státní zástupce Martin Zeman v odpovědi na kritiku ostravského žalobce Spolkem Šalamoun. „Dne 12. 9. 2017 státní zástupce Mgr. Vít Legerský vyrozuměl právní zástupkyni odsouzeného Petra Kramného JUDr. Janu Rejžkovou. Sdělil jí, že jejím prostřednictvím informuje odsouzeného Petra Kramného o tom, že předmětný znalecký posudek prof. MUDr. Ivo Šteinera, CSc. ze dne 18. 7. 2017 by mohl být okolností, jež by mohla odůvodnit návrh na povolení obnovy řízení v jeho prospěch,“ napsal šéf žalobců.

Petr Kramný přesto dál zůstává v mírovské věznici, kde čeká na rozhodnutí Ústavního soudu. Ten se však novými posudky zabývat nebude, hodnotí pouze, zda nebyla v procesu porušena práva obžalovaného. Pokud zjistí, že ano, může případ vrátit do Ostravy a Kramného do vynesení nového rozsudku buď nechat ve vazbě, nebo pustit na svobodu.

Zvýší razanci

Pokud stížnost zamítne, podá zřejmě obhájkyně Jana Rejžková žádost o obnovu procesu. Názor Legerského pak bude hrát důležitou roli. Pokud se k ní státní zástupce připojí, bude ten návrh silně posílen, bude mít větší razanci,“ řekl Blesku renomovaný právník Jan Černý. Rozhodne ale pochopitelně až soud. „Půjde především o to, zda je v návrhu uvedený nějaký relevantní důkaz, který v řádném procesu nemohl být použitý,“ vysvětlil.

Proces by pak začal znovu od začátku. „Vzhledem k tomu, jak se vyjádřil státní zástupce, bych ale předpokládal, že by pak obě strany souhlasily s tzv. čtením, tedy že by se například nemuseli znovu předvolávat všichni svědci a jejich výpovědi by soudce jen přečetl,“ míní Černý.

Ani obnovou procesu by však Kramný neměl vyhráno. Soud bude rozhodovat o vině nebo nevině na základě všech důkazů. Může ho osvobodit, nebo znovu odsoudit,“ uvedl advokát.

Video  Rozsudek nad Kramným: Jak se tvářil on, jeho rodina a právníci? Podívejte se!  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...