Je balená voda opravdu bezpečnější? Podle vědců by mohla způsobovat rakovinu

Vědečtí pracovníci z Kataru přišli s nečekaným objevem během svého výzkumu balené a kohoutkové vody. Podle nich by totiž až třičtvrtiny lahví kupované vody mohly obsahovat nebezpečné látky, které zvyšují u lidí riziko rakoviny. Konkrétně se jedná o nebezpečné mikroplasty.
O studii inforomoval deník Daily Mail. Mikroplasty jsou plastové částečky, které mohou měřit okolo dvou mikrometrů. Běžným okem jsou proto neviditelné. Tyto drobné a velmi nebezpečné částice se kvůli nadměrnému používání plastových obalů dostávají do jídla i vody, ale při rozkladu plastů se mohou šířit i vzduchem.
Podle současných výzkumů by mikroplasty mohly způsobovat rakovinu, srdeční potíže, demenci a dokonce i snižovat kvalitu spermií u mužů. Vědci z Kataru při svých měřeních zjistili, že v běžné lahvi vody se jich může nacházet hned několik druhů. Podle jejich teorie se do vody dostávají během mačkání lahví a během otvírání a zavírání víček. Stejně tak jimi voda může nasáknout při vystavení teplu.
Dlouhobé působení mikroplastů na lidský organismus není zatím příliš dobře prozkoumáno. „I když známe krátkodobé účinky mikroplastů, ty dlouhodobé nám zůstávají neznámé,“ napsali vědci ve studii. „Závislost na plastových lahví způsobuje výrazné zdravotní, finanční i enviromentální škody. Je načase přehodnotit jejich používání,“ dodali. Apelují také na restaurace, aby raději podávali kohoutkovou vodu namísto té balené.
Mikroplasty děsí vědce už po desetiletí. Podle aktuálních měření by běžný člověk mohl požít až pět gramů plastu týdně. Mohlo by to prý však být i mnohem více.
od Května do teplého Září... a pro děti objasnění - působí jako LUPA ! 👎