Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máj byl lásky čas? Mácha to viděl pragmaticky! Svou Lori "pical" všude možně, i když ji to bolelo

Autor: zf - 
16. května 2023
11:22

Nejslavnější český romantik Karel Hynek Mácha (†25) se stal patronem milenců, ale když se začaly na povrch dostávat informace z jeho tajného deníku, pod legendárním spisovatelem se začal třást piedestal. Svěřoval se mimo jiné, že jeho Lori se sex s ním často nelíbil.

Máchovou první láskou byla Marinka Stichová – kromě toho, že byla krásná, četla také české knihy, což mu velice imponovalo. Zalíbení však nebylo oboustranné a vesnická dívka dala spisovateli z Prahy košem. Ztracená láska se ale pravděpodobně stala inspirací k dílům jako Pouť krkonošská, Pomněnky zasázavské nebo Márinka.

Jeho životní partnerkou se nakonec stala jiná dívka – Eleonora Šomková, přezdívaná Lori. O jejich vztahu se dovídáme z Máchova šifrovaného deníku, který částečně rozluštil už Jakub Arbes v roce 1884 a zcela pak až Karel Janský ve 20. letech 20. století. To, co na stránkách našli, šokovalo do takové míry, že intimní zápisky zůstaly ještě dlouho pro veřejnost utajeny.

Dnes se však deník prodává v knižní podobě a zvídaví čtenáři se na jeho stránkách mimo jiné dozví, jak často a kde všude Lori „pical“. Navíc se nerozpakoval psát ani o tom, že se akt mladé dívce často příliš nelíbil. Mácha měl obecně komplikovanou povahu a vztah k prostinké Lori jeho špatné povahové rysy ještě umocňoval. Byl výbušný, netrpělivý, panovačný a především – extrémně žárlivý.

Snad nejvíce mrazí z příběhu, kdy chtěl z Lori vymámit pravdivou odpověď na otázku, zda u ní skutečně byl prvním mužem. V amoku nakonec dovlekl tehdy už těhotnou přítelkyni k rakvi právě zemřelé maminky a donutil ji přiznat pravdu – tedy že v době setkání už pannou nebyla. Na to konto Mácha o dítěti prohlásil, že: „Bude-li to hoch, co se zrodí, z toho bude Mefistofeles.“ Syn Ludvík, který se v říjnu 1836 narodil, byl ale skutečně jeho vlastní, a tak Mácha souhlasil se svatbou.

Jak to vypadá v novodobé mučírně pro lidi, které vzrušuje BDSM? Podívejte se na video

 

Video  Blesk Podcast: Dominant Master Drex nám ukázal mučírnu  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

Video  Blesk Podcast: Nikdo mě sexuálně nepřitahuje, přiznala Jana. Odmítání mužů je nepříjemné  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

žanyn ( 15. února 2024 18:29 )

Jo, měl stestí ze zil v predminulým století a tak se mohl stát slavným. Bejt to dness, tak skončil jako Kulda ....

mbmb ( 1. května 2022 20:52 )

Trefne

pitomik007 ( 1. května 2022 18:17 )

Ty jsi také úchyl a zvykli jsme si, úchyle!

pitomik007 ( 1. května 2022 18:16 )

PĚTIKOALICE😂

EconEcon ( 1. května 2022 16:52 )

Připadá mně poněkud přízemní takto psát o básníkovi a svým způsobem i představiteli kulturního dědictví. Nechci moralizovat - ale psychopati a ti, kteří se vyžívají v drbech ze soukromí - nechť si často uklidí doma - je možné, že používají ještě horší slova a často i "techniky", aby vůbec prožili něco, čemu říkají "láska". A přitom jim jde jen o tělocvičný výkon označovaný termínem "mrd".

Zobrazit celou diskusi