Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Natálku při porodu přidusila pupeční šňůra: Kvůli problémům s pohybem potřebuje nákladné rehabilitace

Autor: VaB - 
27. února 2021
13:11

Natálka se narodila s natřikrát omotanou pupeční šňůrou. Porod byl dlouhý, došlo ale k přidušení a dívka má problém s chůzí. Je ale nadprůměrně inteligentní. Pomoci jí mohou nákladné rehabilitace, rodina se na ně snaží vybrat peníze. Pomůžete?

Příchod na svět byl pro malou Natálku lehce komplikovaný. Měla natřikrát omotanou pupeční šňůru, kvůli tomu trvalo dlouho, než přišla na svět. Po narození dokázala sama dýchat. I když u ní s největší pravděpodobností došlo k přidušení, nebyl u ní vidět výraznější problém. 

Zlom pak přišel po jednom roce od narození. Dívenka se vyvíjela dobře, v pohybu a v kognitivních funkcích byla mírně nadprůměrná. Když se ale chtěla postavit, nešlo to. Neměla stabilitu a při každém pokusu padala.

Ve dvou letech Natálka absolvovala hned několik vyšetření. Ta odhalila, že se těžko učí nové věci. Zjednodušeně jejímu mozku dlouho trvá, než se něco nového naučí. Každý pohyb se musí dlouze učit. Je u ní i opožděn vývoj hrubé a jemné motoriky. Dalším problémem je, že jsou její pohyby nepřesné, nekoordinované a neobratné. Chodit dokáže s ortézami a za pomoci druhé osoby.

Pomohou jí rehabilitace

Pomoci jí mohou rehabilitace. Natálka do kliniky AXON v Praze dojíždí ze vzdálených Novin pod Ralskem. „Bez nich se bohužel neobejde, proto jsme na kliniku AXON nepřestaly dojíždět ani teď, během druhé vlny koronaviru. Když cvičení vynechá, třeba jen kvůli viróze, musíme znovu pilovat to, co jsme už měly naučené,“ vysvětluje maminka Karolína současnou situaci. 

I přes motorické problémy se dívenka sama nají, napije nebo si sundá ponožky a boty. Se zbytkem jí ale musí rodina pomáhat. Sice hůř mluví, ale všemu rozumí. Psycholožka uvedla, že je Natálie mentálně na vyšší úrovní oproti jejímu věku.

„Zvládá říct jednoduché věty, ale jejich výslovnost je horší. To se teď lepší po absolvování logopedie v AXONu. Je velice empatická a vnímavá, zajímá se o spoustu věcí – velmi ji baví prohlížení encyklopedií a sledování naučných pořadů či pohádek, které běžně sledují starší děti. Oblíbila si například hrané filmy typu Karlík a továrna na čokoládu,“ vypráví maminka, která má ještě mladší dceru Markétku. S ní Natálka tráví hodně času, je pro ni parťákem a motivací na sobě pracovat.

Rehabilitace v AXONu dívce pomáhají, psycholožka si myslí, že když bude cvičení správné, bude Natálčin rozvoj motorických dovedností postupovat velmi rychle kupředu. Rehabilitace jsou ale nákladné. 

„Na dvě terapie se nám složila rodina a přátelé, ale také už nemají z čeho dávat. Je evidentní, že intenzivní cvičení pod dohledem odborníků Natálce prospívá více než neodborné cvičení doma. Během krátké doby se zde rozmluvila a posílila horní i dolní končetiny, dokáže si například obléknout tričko. Naším snem je Natálčina samostatná chůze,“ dodává maminka. Plnou podporu má také ve své obci a v osobě starostky, která na léčbu neváhá přispívat.

Problémem je, že rehabilitace nejsou pojišťovnami hrazené, a pokud ano, jen z malé části. „Sama jako matka dítěte s handicapem moc dobře rozumím, v jaké náročné životní situaci se rodina ocitla. Obdiv patří jejich rozhodnutí nevzdávat se a bojovat za co nejlepší život pro svoji dceru,“ vypráví starostka Novin pod Ralskem Veronika Jírová.

Malou Natálku můžete podpořit zde

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi