Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hejno divokých hus málem zabilo 155 lidí: Letecké tragédii zabránil hrdina Sully

Autor: mc - 
15. ledna 2021
05:50

“Hovoří kapitán, připravte se na náraz.” Věta, kterou nechce slyšet žádný cestující v letadle. V roce 2009 si tenhle výrok vyslechlo 150 pasažérů na palubě letu Z New Yorku do Severní Karolíny. Kvůli selhání motorů museli piloti s letadlem přistát na řece Hudson po pouhých 100 vteřinách ve vzduchu. Jako zázrakem nikdo nezemřel, ani neutrpěl vážnější zranění. Ten zázrak se jmenuje Chesley Sullenberger, ale víc o něm u v pořadu Životy slavných.

Smrtí 155 lidí mohl skončit let z New Yorku do města v Severní Karolíně 15. ledna 2009. A příčinou by bylo obyčejné hejno divokých hus. Jen pár vteřin po nabrání výšky se část hejna dostala do motorů letadla s označením Cactus 15-49, které začaly v tu chvíli hořet. Na rozhodnutí co dál zbyla pilotům jen chvílka, nakonec cestující, posádku i tisíce lidí na Manhattanu zachránil zkušený pilot Chesley Sullenberger, zvaný Sully.

Chesley byl vždycky výjimečný, vynikal ve škole, měl vysoké IQ, později absolvoval vojenskou leteckou akademii a stal se součástí Air Force One jako stíhací pilot. Nalétal tisíce hodin po celém světě a zvládal se i vzdělávat v bezpečnosti letového provozu. Později nastoupil jako pilot civilních letadel a přepravil téměř milion cestujících.

Osudného dne začátku roku 2009 mu letový operátor nabídl několik možností, jak zabránit tragédii, Sully ale velice rychle pochopil, že ani jedno nebude fungovat a sám se rozhodl pro riskantní přistání na vodě, konkrétně na řece Hudson. Jaké drama se na palubě a pak i při záchranných akcích událo se můžete podívat v novém dílu pořadu z produkce internetové televize Mall.tv Životy slavných.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi