Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Anežku (9) matka odložila do kojeňáku: Je mentálně i motoricky postižená, potřebuje pomoc

Autor: VaB - 
16. ledna 2021
05:20

Vážné zdravotní komplikace po porodu u Anežky způsobily, že je mentálně a motoricky postižená. Další ránou do jejího života bylo to, že ji i její dvojče Julinku biologická maminka odložila do kojeneckého ústavu. Dnes už naštěstí mají obě holčičky novou rodinu, která se jim maximálně věnuje, potřebuje ale peníze na Anežčiny nákladné rehabilitace.

Anežka je devítiletá hodná a usměvavá holčička. A to i navzdory tomu, že její životní start byl těžší, než si většina z nás vůbec dokáže představit. Hned po porodu u ní došlo kvůli streptokokové infekci k srdečnímu a respiračnímu selhání. Kvůli tomu je dnes těžce postižená, trpí mentálním i motorickým postižením. 

Narodila se chvilku po své sestřičce Julince. Jejich biologická matka se jich ale zřekla, nemohla se o ně postarat. Julinku do kojeneckého ústavu odložila hned, Anežku o něco později. Zde holčička chytila oboustranný zápal plic.

„Následkem byla nejtěžší forma dětské mozkové obrny – postižení obou rukou i nohou, tzv. spastická kvadruparéza. Naštěstí se v 5. měsíci holčičky dostaly k nové rodině, která je obě velmi miluje a snaží se, aby spolu trávily co nejvíce času,“ popsal Mikuláš Klang z kliniky Axon.

Tím ovšem zdravotní obtíže neskončily. V dalších letech u Anežky lékaři diagnostikovali také epilepsii a, stejně jako u její malé sestřičky, genetické onemocnění. U Julinky se navíc vlivem pobytu v kojeneckém ústavu rozvinuly psychické problémy, které později přerostly v tzv. poruchu attachmentu, obtížně si tedy vytváří citové pouto. Kvůli tomu musí pravidelně dojíždět k psycholožce a psychiatričce. 

Anežka potřebuje pomoc

Dívenky ale v objevování světa nic nezastaví. „Přes všechny zdravotní potíže mají sestřičky velkou touhu poznávat okolní svět. Anežka s rodinou jezdí pravidelně na rehabilitační pobyty, hipoterapie, bazén nebo cvičí na speciální tříkolce,“ dodává Klang.

Malé Anežce velice pomáhají neurorehabilitace v klinice AXON. Dochází na ně už několik let, vždy na čtyřtýdenní intenzivní rehabilitace. Terapie jsou pro ni důležité a pomáhají jí nejen ve fyzickém vývoji, ale jsou dobré i pro její psychiku.

Problém je nicméně v tom, že pojišťovny tyto nákladné terapie nehradí buď vůbec, nebo jen z velmi malé části. Rodiče dívenky se proto rozhodli obrátit s prosbou na veřejnost. Pokud chcete Anežce pomoci v tom, aby postupně překonávala překážky, se kterými se musí od narození potýkat, přispět můžete zde.  

frantacizek ( 16. ledna 2021 05:49 )

tuhle diagnozu má myslím i dcera mé kamarádky. Jezdí s ní na rehabilitace do Klimkovic poměrně často. Je to opravdu nákladné, ale hrozně to těm dětem pomáhá i stran jejich zvládnutí pak v běžném životě doma..

Zobrazit celou diskusi