Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trvá to strašně dlouho. Poslední slova vědce (†104) před smrtí. Zemřel za dvě minuty

Autor: lm, ČTK - 
10. května 2018
16:25

Australský vědec David Goodall zemřel ve Švýcarsku ve věku 104 let poté, co podstoupil asistovanou sebevraždu. Do žíly si vpravil smrtící lék. Na kliniku, kde se rozhodl odejít ze světa, následně zamířila policie s koronerem. 

David Goodall (†104) si splnil své přání a přibližně v půl jedné navždy opustil tento svět. Před zákrokem prý ani chvíli neváhal, a když jeho příbuzní na klinice vyplňovali poslední formuláře, ještě žertoval: „Na co čekáme?“. Novinářům poté řekl, že si je jistý, že udělal správné rozhodnutí a jeho život byl poslední roky velmi těžký.  

Poslední cestu australského vědce sledovala i reportérka Sky News Michelle Clifford. „Slyším Beethovenovu Symfonii č. 9 za zavřenými dveřmi pokoje, kde Davidu Goodallovi pomáhají zemřít. Reportérům řekl, že by si ji rád poslechl až do konce,“ popsala srdceryvný moment ze švýcarské kliniky, kam se Goodall přes půl světa vydal, aby mohl konečně zemřít.

Podle zaměstnanců kliniky Life Cycle v Basileji vědec následně „pokojně zemřel“. „Trvá to strašně dlouho,“ cituje Daily Mail slova, která měl Goodall pronést těsně před smrtí. O dvě minuty později se smrtící látka rozlila do jeho těla. 

Na kliniku míří ještě policie a koroner, kteří se musí ujistit, jestli byla asistovaná sebevražda provedena správně. Lékaři během ní vědci zavedli do žíly jehlu, smrtící injekci Nembutalu si ale musel aplikovat sám. Nembutal je jeden z obchodních názvů barbiturátu pentobarbital, který se ve vyšších dávkách používá k asistované sebevraždě například i v USA.

Goodall odešel ze světa obklopený rodinou přesně, jak si přál. Krátce před smrtí se svými blízkými poobědval smaženou rybu s hranolky a kus tvarohového dortu.

Goodall na posledním snímku před smrtí Goodall na posledním snímku před smrtí | ČTK

Dopoledne strávil botanik a ekolog Goodall v zahradách basilejské univerzity. Skleníky si prohlížel v doprovodu svých vnoučat, která za ním přijela z Austrálie. Už dříve Goodall řekl, že žádný z jeho blízkých se ho nepokoušel odradit od rozhodnutí ukončit dobrovolně svůj život.

Před smrtí vyjádřil naději, že jeho krok přispěje ke změně přístupu k eutanazii, především v jeho australské vlasti. „Chtěl bych vyslat tento vzkaz: Jakmile člověk přesáhne padesátku nebo šedesátku, měl by se sám svobodně rozhodnout, zda chce dál žít, nebo ne,“ vysvětlil.

Důvodem k tomuto činu bylo, že už ho v posledních letech netěšil život. „Hluboce lituji, že jsem dosáhl takového věku. Nejsem šťastný. Chci umřít. Není to nijak zvlášť smutné,“ řekl televizi ABC začátkem dubna o svých posledních narozeninách. „Nechci už dál žít. Ztrácím zrak i sluch,“ řekl Goodall na středeční tiskové konferenci, na kterou si oblékl tričko s nápisem Ageing disgracefully (Stárnoucí nedůstojně). Na otázku, co mu bude chybět, odpověděl, že výlety do australského vnitrozemí, které však kvůli svému zdravotnímu stavu již stejně nemohl v posledních letech podnikat.

Švýcarsko je jednou z nejliberálnějších zemí, pokud jde o možnost ukončit dobrovolně za asistence lékařů svůj život. Ve většině zemí světa je eutanazie nezákonná. Byla zakázaná i v celé Austrálii, dokud ji loni nepovolil jeden ze šesti australských států, a to Viktorie. Příslušný zákon však začne platit až od června příštího roku a vztahovat se bude jen na nevyléčitelně nemocné pacienty, kterým zbývá méně než šest měsíců života.

Erci ( 13. listopadu 2019 12:21 )

Jsem pro eutanazii i když vím,že mě spousta lidí odsoudí....Můj tatínek odcházel že světa 2 roky,dva roky utrpení v LDN, pro něho,pro nás, dívat se celou dobu na totální trosku člověka vyhublou na kost,totální ležák čekající na to, až ho přeba­li,na­krmi,u­myjí, napolohují proti prole­zeni­nám.­....nik­do z těch,co se tu bijí v prsa,že zivot se má žít za jakoukoliv cenu,by tohle zažít nechtěl.. tatínkovi dobře fungovalo srdce a pro něj bohužel i mozek,odešel v 83 letech,ale mockrát jsem od něj slyšela,že už nechce žít,že to k žití není,ale....u nás se razí heslo,užij si to až do konce,bohužel pomocí jsem mu neuměla.

milan1959 ( 13. listopadu 2019 11:22 )

Kdyby byla eutanazie zadarmo, tak se Česko vylidní. A to nechceme, že?

majojo ( 11. května 2018 13:49 )

Zajímavé, že století alzheimeři o euthanazii nežádají, Na to musí být mozek - a prachy.

hchkr ( 11. května 2018 12:37 )

Ale ta eutanazie zadarmo není , kdo má dluhy, bude si muset pomoct sám a nebo čekat až si ho pán bůh zavolá

avina ( 11. května 2018 10:57 )

Vy nebudete ani jedno- Vy skončíte v zapomění, sám.

Zobrazit celou diskusi