Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vánoční příběh: Medik z Plzně shání peníze pro zanzibarského taxikáře. Neuvěříte proč!

Autor: ljš - 
25. prosince 2017
05:00

Místo obědu v restauraci, udělejte dobrý skutek! Mladý hokejista a student medicíny Vilém Franěk shání na facebooku peníze pro mladíka Habibu, který žije na Zanzibaru. Chce mu umožnit ukončit studia, aby mohl pomáhat lidem.

"Tohle je Habibu. Habibu není uprchlík a ani se vám nechystá znásilnit ženy. Habibu žije ve vesničce Jambiani na Zanzibaru a jeho jediným snem je vystudovat medicínu, vrátit se do Jambiani a pomáhat tu místním. Tři roky studií v Dar Es Salaamu, hlavním městě Tanzanie, má už za sebou. Protože ale studovat tu není levnou záležitostí, dává si Habibu už druhej rok pauzu, aby vydělal peníze na zbytek studia," popsal Vilém na facebo›oku Habibovu situaci a připojil jeho fotku.

Popsal také, jak mladík peníze vydělává. "Poslední dva roky obskakuje evropský turisty, dělá jim taxikáře, organizuje výlety a stará se o svých dalších šest sourozenců," vysvětlil. S přítelkyní Markétou prý se student prohovořili dlouhé hodiny a rozhodli se, že mu pomohou. "Inteligentních a pracovitých lidi je tu totiž jak šafránu a byla by ohromná škoda, kdyby tenhle člověk skončil jako řidič taxíku," myslí si. 

"Rok studia medicíny na St. Joseph University vyjde Habiba na 900 dolarů. V dubnu bude muset zaplatit dvojnásobek, aby ukázal, že si našetřil a je schopnej školu dodělat. Poslední rok za něj zaplatí vláda, takže sháníme 1800 dolarů, asi 40 tisíc korun," vysvětluje Vilém.

Mladík, který sám studuje medicínu a věnuje se hokeji, věří, že nejde o částku, kterou by nešlo pomocí sociálních sítí vybrat. "Budeme moc rádi, když peníze, který byste normálně dali za jedno smoothiečko, oběd v restauraci, nebo nekvalitní tričko v obchoďáku použijete trochu líp. Protože, co je pro nás jeden oběd, může být pro Habiba budoucnost. Děkuju i za každý sdílení, který pomůže, abychom všichni společně udělali Habibovi hezký Vánoce," psal Vilém na sociální siti ještě 21. prosince.

Jen čtyři dny po zveřejnění výzvy se skutečně podařilo cílovou částku pro Habiba vybrat a sbírka byla pro tuto chvíli zastavena. Nyní vše záleží na snaze zanzibarského mladíka, který bude muset v březnu složit rozdílové zkoušky. Pokud to zvládne, v cestě za jeho cílem už nic bránit nebude.