Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Slováci se postavili za Čechy a vyhostí tři ruské diplomaty. Moskva jim to oplatila

Autor: ČTK - 
22. dubna 2021
17:50

Slovensko rozhodlo o vyhoštění tří pracovníků ruského velvyslanectví, řekl dnes novinářům premiér Eduard Heger, na odjezd ze země dostali týden. Krok zdůvodnil tím, že Slovensko nemůže tolerovat, když zástupci cizích diplomatických misí nerespektují dohodnutá pravidla. Rusko v odpovědi vyhostí tři Slováky, informuje agentura Reuters. Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová sdělila, že Moskva je jednáním Bratislavy hluboce zklamána a že odpověď na sebe nenechá dlouho čekat, napsala ruská agentura TASS.

Předseda slovenské vlády současně vyjádřil solidaritu s Českem, které se dostalo do diplomatické roztržky s Moskvou kvůli důvodnému podezření na zapojení ruských zpravodajců do exploze muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

„Považujeme za velmi důležité udělat všechno pro ochranu bezpečnostních zájmů, včetně dosažení toho, aby cizí diplomatické mise působily na území Slovenské republiky v souladu s našimi zákony a mezinárodními úmluvami,“ řekl Heger. Dodal, že Slovensko má zájem o budování vztahů s Ruskem na principu vzájemného respektu.

Slovenští politici bližší důvody vyhoštění ruských diplomatů neuvedli, stejně tak neupřesnili jejich jména či funkce. „Opíráme se o profesionální činnost našich zpravodajských složek. Je to i vyjádření solidarity vůči České republice,“ řekl Korčok k rozhodnutí Bratislavy.

Vrcholní politici Slovenska už o uplynulém víkendu vyjádřili podporu Česku ohledně vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády a odsoudili podvratné aktivity proti bezpečnosti ČR.

Rusko mělo dosud na Slovensku 30 diplomatů a dalších 60 pracovníků velvyslanectví. Z hlediska počtu diplomatických pracovníků má Rusko v zemi větší zastoupení než například Spojené státy nebo Čína. Slovensko má v Rusku 18 diplomatů.

Video  Fischer o ultimátu pro Rusko, Babišově couvání i spojenecké podpoře  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Slovensko už loni v létě vyhostilo tři ruské diplomaty. Krok tehdy zdůvodnilo tím, že jejich činnost byla v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích. Slovenský tisk tehdy uvedl, že rozhodnutí Bratislavy souviselo s případem zneužití slovenských víz ruskými tajnými službami při atentátu v Berlíně. Případ se týká předloňské vraždy Čečence Zelimchana Changošviliho v centru Berlína, kterou si podle německého nejvyššího státního zastupitelství objednala Moskva.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 23. dubna 2021 07:58 )

Přesně! V poměru velikosti území a počtu obyvatel jednotlivých států to rusové opět přehnali! Ale to je jejich národní sport! Prostě "vsjo balšóje"!

strejda777 ( 23. dubna 2021 07:20 )

Mmyslím si, že redukce diplomatů a pracovníků z Ruska je správná věc, Když tak čtu, kolik lidí si Rusko nasáčkovalo do všech zemí, tak jsem o správnosti rozhodnutí přesvědčený čím dál více. "Rusko mělo dosud na Slovensku 30 diplomatů a dalších 60 pracovníků velvyslanectví. Z hlediska počtu diplomatických pracovníků má Rusko v zemi větší zastoupení než například Spojené státy nebo Čína. Slovensko má v Rusku 18 diplomatů.". Za mně dobrý postup Slovenska i Česka.

Jirik-ta ( 23. dubna 2021 00:44 )

Asi máte pravdu, na odpuzení Hitlera to bylo docela dobré.

Jirik-ta ( 23. dubna 2021 00:42 )

Jsme svorni

frantacizek ( 22. dubna 2021 23:24 )

vypadá to, že Zacharov má tento týden studenou kuchyni doma. Pač ta Maria je tento týden busy vyjadřovat se ke každému vyhoštění Sovětů coby persona non gratta, ještě aby stíhala doma mu vařit..Sověti rozjeli hezký domino efekt, snad jim to sebevědomí vydrží, bojovat proti celému světu v té jejich odpudivé povaze, to dá zabrat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa