Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odlet vyhoštěných Rusů z Prahy: Sbalili si hodně krabic, televize i dětské židličky

Aktualizováno -
19. dubna 2021
20:41
Autor: ČTK - 
19. dubna 2021
14:50

Speciál pro vyhoštěné Rusy z Moskvy přiletěl ve 14:20, jejich následující odlet můžete sledovat. Podívejte se, co všechno si zabalili, kromě krabic nechybí televize ani dětské židličky. Vyhoštění ruských diplomatů z Česka v pondělí za nepřátelský akt označila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. V rozhovoru pro list Izvestija v této souvislosti jako „absurdní“ označila důvod tohoto kroku, jímž je podle Prahy zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu před sedmi lety. Kreml podle mluvčího Dmitrije Peskova s takovými závěry české strany „kategoricky“ nesouhlasí.

„S takovými závěry kategoricky nesouhlasíme. Považujeme je za provokační a nepřátelské,“ citovala agentura TASS odpověď mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina na otázku novináře.

Česká vláda v sobotu oznámila, že se rozhodla vyhostit 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, identifikované jako ruské zpravodajce, v souvislosti s podezřením na podíl ruských služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014. Při explozi zahynuli dva zaměstnanci. Moskva v neděli v odvetném kroku vyhostila 20 pracovníků české ambasády.

Podle Zacharovové jsou akce Prahy nepřátelské nejen kvůli prostému vyhoštění ruských diplomatů v bezprecedentním počtu a kvůli formě, jakou to bylo učiněno. „Ale také proto, že oficiální Praha absolutně absurdně obvinila ruské zvláštní služby ze zapojení do výbuchů skladu v roce 2014,“ uvedl mluvčí ruské diplomacie.

Zacharovová navíc nařkla české úřady z „neúcty k vlastním občanům“, protože exploze ve Vrběticích podle ní byla „skutečně tragický případ, který vyžadoval vyšetřování“. Kromě toho dodala, že za vším stojí Spojené státy, které opět předvedly „starý scénář“. Slova místopředsedy české vlády Jana Hamáčka, že Praha nemá v úmyslu sdělit Moskvě podrobnosti vyšetřování, jsou podle Zacharovové důkazem, že „celá tato historka je smyšlený, špinavý, nechutný fejk“.

Video  Analytik Havlíček a generál Pavel o kauze vrbětických výbuchů. Co nás čeká od Ruska?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí dnes rovněž řekla televizi Rossija 1, že české velvyslanectví v Moskvě už nesmí k práci najímat ruské občany. „Nyní ani USA, ani Česko takovou možnost - najímat lidi mezi našimi občany k práci u sebe na velvyslanectví - nemají,“ dodala.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

hades ( 30. května 2021 21:38 )

Měli je hnát bičem a bosky.

hades ( 30. května 2021 21:18 )

Lépe mlčet a vypadat jako hlupák, než promluvit a odstranit všechny pochybnosti.

hades ( 30. května 2021 21:14 )

S ropou a plynem se obchoduje na burze.

verka1 ( 19. dubna 2021 20:48 )

Bych chtěla vidět jak tam nechali zničené byty. Záchody by se jim v Rusku také hodili 😁 Jsou to agenti - zabijáci a jejich ženy a děti o tom také vědí.

sorgedoktor ( 19. dubna 2021 19:23 )

Vase starosti a plat poslance parlamentu...Tak si uistej Prahu

Zobrazit celou diskusi