Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šándor o Vrběticích: Akt státní agrese, podcenění u Hamáčka i amatérismus ruských agentů

Autor: Dagmar Machotová - 
19. dubna 2021
16:00

Razantní odpověď Kremlu na vyhoštění ruských diplomatů se podle bývalého náčelníka Vojenské rozvědky Andora Šándora dala očekávat. Počet vyhoštěných českých diplomatů a termín jen ukazují, jak moc jsou Rusové naštvaní. Podle Šándora o pozadí událostí ve Vrběticích premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) museli vědět delší dobu. Teorii o cestě do Moskvy coby zastíracímu manévru nevěří. Podle něj vláda a prezident ruský vliv v Česku dlouhodobě podceňuje. 

Informace o vrbětické kauze a obvinění ze zapojení ruských tajných služeb přichází téměř po sedmi letech. Jak vnímáte načasování celé kauzy?

Já si myslím, že to trvalo trochu dlouho. Podle informací, které se postupně dostávají na povrch, jsem přesvědčen o tom, že jak premiér, tak ministr vnitra ty informace měli už delší dobu. Co je ale podle mě horší, tak přestože to věděli, tak byli ochotní pustit Rosatom do tendru na dostavbu Dukovan. Nevěřím tomu, že by během těch sedmi let nebyl žádný brífink o tom, jak tohle vyšetřování postupuje.

Jak uvěřitelná je verze, že oba agenti zde pracovali pod krytím nějakého obchodního záměru, ale k výbuchu ve Vrběticích došlo omylem?

To si myslím, že může být klidně pravda. Vrbětice nepředstavovaly pro Rusy žádnou hrozbu. A i když připustíme, že k výbuchu došlo omylem (že k němu mělo dojít někde jinde), tak se jedná o akt státního terorismu.

Video  Kauza Skripal  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Může podle vás k něčemu vést vyhlášené pátrání po dvou Rusech, kteří měli mimo jiné otrávit bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Salisbury?

Ne, ruská ústava zakazuje vydávat ruské občany do zahraničí. Nikdy to neudělali a nikdy neumožnili ani výslechy svých lidí. Může se stát, že na ně my vydáme mezinárodní zatykač a oni náhodou vycestují. Ale to je teď spekulace.

Jak je možné, že známe jejich podobu? Není standardem držet takové agenty v anonymitě? Jsou ještě použitelní pro GRU, když byla jejich identita vyzrazena?

Maximálně na území Ruska. Je zvláštní, že cestovali opakovaně na stejný falešný pas, to bych hodnotil jako čistý amatérismus. Když se podíváme na výsledky jejich práce, tak nemám dojem, že by to byla nějaká výkonná síla.

Co si myslíte o tom, že vláda, resp. vlády nereagovaly na varování zpravodajských služeb, které dlouhodobě poukazovaly na činnost ruských „diplomatů“ na našem území? Proč to třeba neřešil expremiér Sobotka, který pro Seznam Zprávy řekl, že Rusko chtělo destabilizovat jeho vládu?

Já si myslím, že taková prohlášení jen ukazují na vlastní nečinnost. Komentuji zprávy BIS (Bezpečnostní informační služby) 15 let a celou dobu říkám to stejné. Že činnost příslušníků GRU s SWR pod diplomatickým krytím je nepřijatelná. A pan prezident to stále bagatelizoval, stále opakoval, že BIS jsou čučkaři, a to je špatně. Stát má jeden jednoduchý nástroj a tím je posílení kontrarozvědky do té míry, aby si tady tito „diplomati“ ani neškrtli. Je to náročné a drahé, ale je to řešení.

Existuje možnost, že by avizovaná cesta vicepremiéra Jana Hamáčka byla zastírací manévr pro vyhošťování ruských agentů? Jak si vysvětlujete těch několik verzí, kterými vicepremiér zdůvodňuje tuto cestu a její následné zrušení?

Ne, tomu nevěřím. Mám pocit, že pan Hamáček byl do poslední chvíle rozhodnutý do Moskvy odletět, ať už tam chtěl řešit cokoliv, a premiér mu to jednoduše zatrhl. Všechno ostatní jsou jen výmluvy, jak setřít podezření z toho, že podcenil to, co se stalo ve Vrběticích.

Jak si vysvětlujete mlčení prezidenta Miloše Zemana?

Pan prezident řekl, že se vyjádří, ale to není ten typ vyjádření, na které občané čekali. Prezident měl ihned zaujmout stanovisko a něco lidem říct. Takhle to vypadá, že neví, co by měl říct.

Není na čase vrátit agendu zahraniční politiky, včetně Ruska a Číny, zpět vládě a do Černínského paláce?

To rozhodně. U nás se v tomhle směru nectí ústava. Zahraniční politika patří jednoznačně vládě.

Jak hodnotíte reciproční opatření ruské strany? Překvapilo vás, že Rusko vyhostilo 16 diplomatů plus 4 další osoby a dalo jim lhůtu jen 24 hodin oproti českým 48?

Je to jasný signál, jak hluboce jsou Rusové naštvaní. Což zdůraznili tím, že jim dali jen těch 24 hodin. To je bezprecedentní opatření, navíc v době koronavirové krize.

Video  Kdo jsou agenti Čepiga a Miškin? Tihle mají mít na svědomí Vrbětice!  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Kam až může vést eskalace situace?

Já doufám, že dál už to nikam nepovede, že se obě strany uklidní. Ty vztahy jsou samozřejmě narušeny na mnoho let dopředu. Teď uvidíme, jak budou reagovat naši partneři v EU. Jestli se přidají a také vyhostí nějaké diplomaty, jako tomu bylo v případě otravy Sergeje Skripala.

Je Rusko pod vedením prezidenta Putina schopno jednat se zemí naší velikosti jako s partnerem, nebo respektuje prostě jen ty „velké“?

Jestli někoho Rusové berou vážně, tak jsou to USA a Čína. Možná z hlediska obchodního a ekonomického ještě Německo, ale to je všechno. Pokud mělo Rusko někoho rádo, tak to bylo Československo. Jestli tam zůstal z předlistopadové doby nějaký sentiment, těžko říct.

Z jakého důvodu je ČR pro Rusko tak důležitá země? Je to kvůli naší poloze v regionu, kvůli našemu členství ve strukturách EU a NATO nebo třeba kvůli nemovitostem, které tu Rusové mají nakoupené?

Odpověď jsou ty zmíněné struktury EU a NATO. Rusko říká, že NATO je jeho nepřítel. Nevím, proč nás překvapuje, že se Rusko snaží NATO destabilizovat a že to dělá skrze státy, ve kterých má z minulosti kontakty a sympatizanty. Těžko by to dělalo přes Dánsko nebo Holandsko. Co mě překvapuje, je to, že jsme za 30 let Rusko nedokázali přesvědčit, a tím myslím Západ, že pro něj nejsme hrozbou. To nejde odbýt větou, že v Kremlu potřebují nějakého nepřítele.

V čem je tedy problém?

Celý problém podle mě spočívá ve dvou bodech. Tím prvním je rok 1999, kdy aliance začala bombardovat Srbsko bez mandátu OSN. A tím druhým byl summit v Bukurešti v roce 2008 a snaha přijmout do NATO Ukrajinu a Gruzii. Každý může namítnout, že Rusko nemůže žádné zemi přikazovat, co má a nemá dělat, do jakých struktur má nebo nemá vstoupit. Ale Rusko má svoje sféry vlivu a výsledkem této politiky je dnes rozmlácená Ukrajina. Kdybychom hledali jiné řešení, tak je dneska Evropa možná mnohem bezpečnější.

Co myslíte tím jiným řešením?

Nějakou dohodu o statutu Ukrajiny. V roce 1994 byla Ukrajina třetí nejsilnější jaderný stát na světě. Na základě Budapešťského memoranda se ale vzdala svého jaderného arzenálu výměnou za ujištění, že jí Rusko, USA a Velká Británie poskytnou bezpečnostní jištění. Výsledek jsme viděli v roce 2014, Rusko Ukrajinu napadlo a USA a Velká Británie je v tom nechaly. Nemluvě o tom, co se na rusko-ukrajinských hranicích děje teď.

Existuje ve světě nějaká obdoba ruské GRU (tzv. komanda na špinavou práci), nebo takové praktiky používá jen Rusko, případně další nedemokratické režimy?

Samozřejmě. Například Izrael má v rámci Mosadu oddíl na likvidaci nepřítele.

Existuje v tuto chvíli nějaké řešení, které by nevedlo k úplnému ochladnutí vzájemných vztahů (s ohledem na vzájemnou ekonomickou výměnu)? A kdo z ústavních činitelů by ho měl iniciovat?

No prezident má svázané ruce, jeho proruská koncepce je zničená. Je zřejmé, že mise pana Jindráka (ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, pozn. redakce) skončila. Teď není v Rusku o čem jednat. Vláda nemůže změnit kurz a Rusko samo nepřijde. Měli bychom si uvědomit, že z Ruska bereme 90 % plynu, velké množství ropy a jsme závislí na dodávkách jaderného paliva. Rusko chce obchodovat se Západem, ale ne přes země, které mu komplikují život.

Bude se muset vyčistit stůl a nastoupí ekonomická diplomacie nebo jak to myslíte?

Ekonomické vazby se musí udržovat a je to i v zájmu Rusů. Evropská unie by mohla být vhodná platforma pro vyjednávání. S Putinem umí jednat třeba Angela Merkelová. Otázka je, jak se jí do toho bude chtít, když má Německo zájem na dostavbě NordStream2. Německo je v situaci, kdy odchází od jádra a uhlí a bude potřebovat plyn z Ruska.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abaron ( 20. dubna 2021 01:22 )

...t.A.T.u.😴.👣..30 minutes(official video)👺...je lepšie informované ako Vaše💪 vyjadrenia v novinách😝🚿💣...

viho ( 19. dubna 2021 23:24 )

Také mi to nepřipadá jako nějaký zázračný výkon tajných služeb. Spíš to "vyšetřil" ten jeden vrátný, co tam sedí u vjezdu a vzpomněl si na ty lidi dle fotek v novinách u článku o Skripalovi. Za výkon tajných služeb bych považoval to, kdyby ty ruské agenty chytli při činu, jak tam chystají ten výbuch a dokázali tak tomu zabránit. Samozřejmě největším problémem je to, že takový arzenál je skladován jak seno někde v JZD vedle vesnice. I když možná to byl záměr, aby se to mohlo snadno nenápadně ztrácet.

wenzel trousil ( 19. dubna 2021 20:02 )

To urcite..Suroviny co Rusko neproA ze zbroji? Muzes se divit kdyz na RUska bohatstvi si brousi zuby zbytek sveta uz po staleti?da Cesku Rusko znici..

typos ( 19. dubna 2021 20:02 )

Za 7 let na to přišli? Trochu divné!

wenzel trousil ( 19. dubna 2021 19:57 )

Konecne Cuckari prokazali svou "dulezitost" pri obrane svetoveho miru...Nastesti oni ani soucasny rezim delajici svou servilnosti k USA ostudu neni skutecne Cesko...Lide! Bdete!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa