Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel exposlanec Andrle (†74). Valachová přidala dojemnou vzpomínku

Autor: mach - 
16. dubna 2021
16:50

Zemřel bývalý poslanec Augustin Andrle (†74). O úmrtí exkolegy informovala na twitteru někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která připojila dojemnou vzpomínku a poděkování. Celým jménem Augustin Karel Andrle Sylor se hlásil k monarchistickému hnutí. V politice prošel ČSSD, čtyři roky byl pak ve Sněmovně za Úsvit Tomia Okamury. Pokus o comeback v senátních volbách v roce 2018 mu už nevyšel.

Augustin Andrle vstoupil do politiky v roce 2006 v barvách ČSSD, v letech 2013-2017 byl poslancem jako nestraník za hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Během působení Kateřiny Valachové na ministerstvu školství byl členem školského výboru. „Moc mne zasáhla zpráva o úmrtí Augustina Andrleho, poslance z doby, kdy jsem byla ministryní, monarchisty, sportovce, trenéra. Spolu jsme prosadili školní plavání,“ napsala Kateřina Valachová (ČSSD).

Andrle se hlásil k monarchistickému přesvědčení, razil myšlenku návratu České republiky k historickým kořenům. Podle něj se mělo Česko stát parlamentní monarchií západoevropského typu.

Založil Nadační fond Elišky Přemyslovny, který každoročně uděluje Řád Elišky Přemyslovny ženám působícím v oblasti společenského života. Mezi oceněnými ženami jsou například režisérka Olga Sommerová nebo šéfka ERÚ Alena Vitásková. O návrat do politiky se snažil ještě v roce 2018 na Chrudimsku, kandidoval za Korunu Českou. Skončil ale zdaleka poslední.

AVATAR ( 17. dubna 2021 17:28 )

Běž radši péct housky inteligente

krapotkin ( 17. dubna 2021 01:50 )

Valachová už může jenom vzpomínat. Snad si také vzpomene na rozkradené miliardy ve školství za jejího ministrování

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa