Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Je to slušný kluk.“ Babiš nemá problém s nominací Kulhánka, Zeman ho přijme ve čtvrtek

Aktualizováno -
14. dubna 2021
14:53
Autor: trm, ČTK - 
14. dubna 2021
11:30

Premiér Andrej Babiš už dostal od ČSSD oficiální nominaci na nového ministra zahraničí. Sociální demokracie po odmítnutí nabídky na vedení diplomacie od Lubomíra Zaorálka chce za nového ministra Jakuba Kulhánka. Premiér Kulhánka považuje za „slušného kluka“, řekl v rozhovoru pro Rádio Z. Naopak podle opozice rychlá změna v nominaci i Kulhánkovo jméno svědčí o rozkladu a personální vyčerpanosti ČSSD i vlády. Prezident Miloš Zeman se s Kulhánkem sejde ve čtvrtek na zámku v Lánech.

Premiérovi nominaci Jakuba Kulhánka předala ČSSD už v úterý po jednání grémia. Babiš s ní nemá problém. „Máme koaliční smlouvu, takže já musím respektovat návrh sociální demokracie, pana Hamáčka. Já pana Kulhánka znám, protože často zastupuje pana ministra vnitra na vládě. Já myslím, že je to slušný kluk, takže za mě – já s tím problém nemám,“ řekl Rádiu Z s tím, že klíčové je, aby vláda byla co nejdřív kompletní.

S novým ministrem, kterého ještě musí oficiálně jmenovat na Babišův návrh prezident, se podle něj nic nezmění. Premiér ale myslí, že s Kulhánkem bude lepší spolupráce, než s Tomášem Petříčkem. „Já myslím, že se nic zásadního nezmění. Já si myslím, že spolupráce bude ještě lepší mezi mnou a novým ministrem, než tím bývalým,“ doplnil Babiš. Petříčka nechal šéf socialistů Jan Hamáček odvolat poté, co delegáti potvrdili to, že dál zůstane v čele ČSSD.

Prezident Miloš Zeman přijme Kulhánka ve čtvrtek po obědě na lánském zámku, oznámil na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří k nejbližším spolupracovníkům současného šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Od poloviny července 2018 působí jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem.

Předtím, než nastoupil na ministerstvo vnitra, pracoval  za Sobotkovy vlády na obdobné pozici na ministerstvech obrany a zahraničí. Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe, kam nastoupil po odchodu z ministerstva zahraničí.

Rozklad vlády i ČSSD, hřímá opozice

Rychlá změna nominace nového ministra zahraničí i výběr Kulhánka svědčí podle opozice o rozkladu vlády a ČSSD, ale také o personální vyprázdněnosti sociální demokracie. 

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že změna nominace do 24 hodin svědčí o rozkladu vlády a současném stavu ČSSD. „Je to ale také neuvěřitelný hazard s českou zahraniční politikou. Prosazování zájmů ČR takovéto tahání kandidátů na ministra z klobouku určitě neslouží,“ konstatoval. Doplnil, že Kulhánka nezná, ale zaznamenal některé otazníky kolem jeho osoby v médiích.

Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe. ODS kvůli tomu na twitteru napsala, že Kulhánek není pro ČR dobrou volbou. „Také budí pochybnosti jeho zkouška z ruštiny v Kyjevě, když působil na ministerstvu jako náměstek,“ uvedla strana.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nynější „nedůstojná rošáda“ přispívá pouze ke snížení důvěryhodnosti MZV. „Hájení zájmů Číny, komunistické totalitní země, je zřejmě hlavní kvalifikace, na niž dnešní sociální demokracie pod vedením Jana Hamáčka slyší,“ uvedla. Připomněla Hamáčkovo vysvětlení pro odvolání Petříčka, že ČSSD musí mluvit jedním hlasem. „Asi abychom jí rozuměli, musíme se naučit čínsky,“ uvedla. Příchylnost k nedemokratickým východním zemím podle ní nabírá na obrátkách a příští vláda to bude muset okamžitě napravit.

Předseda STAN Vít Rakušan míní, že nejen ANO, ale i ČSSD je personálně vyprázdněná. „Odvolat dobrého ministra a nominovat úředníka bez zkušeností jen dokazuje, že tato vláda je u konce s dechem,“ uvedl. MZV je přitom klíčovým resortem, který by měl být obsazen ne jen lidmi se zkušenostmi, ale především výraznou osobností s autoritou, dodal. „Musí umět odolat tlakům ze všech stran a udržet naši důstojnou zahraniční pozici bez poklonkování k autoritářským mocnostem,“ vysvětlil.

Video  TK ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a jeho reakce na nabídku postavit se do čela ministerstva zahraničí  - abl
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 15. dubna 2021 11:03 )

Chci se zeptat redakce---Tady se banuji lide za uplne prkotiny ale urazet tu i prezidenta republiky a nazyvat ho napr. OVAREM" je podle pravidel diskuze? Ano?? Jsem zvedav na reakci,..

sorgedoktor ( 14. dubna 2021 20:26 )

No jo, to by nebyl opozice..Je to votravny, samoztrejme

milan1959 ( 14. dubna 2021 17:47 )

Takže je to hajzlík Potvrzeno od Bureše!

František Los ( 14. dubna 2021 15:38 )

Ono asi těm opozičním politikům nedochází, že hlavní práci na ministerstvech dělají náměstci, kteří to fakticky řídí a řadoví pracovníci, nějaký politik dosazený stranou po volbách je tam jen pro ozdobu

sorgedoktor ( 14. dubna 2021 15:22 )

To by mnwe zajimalo, kam na ty rozumy chodite...Ono s tim STB iuz je to unavne...Ono snad spickovby agent nemuze byt nikde ecvidovany/ cituji prof.púolitika/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa