Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

ČSSD chce za ministra Kulhánka: Hamáčkův muž radil i v čínské CEFC, rýpli si Kalousek i ODS

Aktualizováno -
13. dubna 2021
23:46
Autor: ČTK, simao - 
13. dubna 2021
22:26

Zatímco Lubomír Zaorálek (ČSSD) dle všeho zůstane ministrem kultury, grémium ČSSD rozhodlo o tom, že na pozici ministra zahraničí navrhne strana Jakuba Kulhánka, náměstka ministra vnitra. Po jednání užšího vedení sociálních demokratů o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. A to s tím, že prezident Miloš Zeman již byl o novém jménu informován. Kdo je Jakub Kulhánek? Působil na ministerstvu obrany, zahraničí i vnitra, pracoval ale také pro čínskou společnost CEFC, na což nyní upozorňují představitelé opozice.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek odmítl přesun do čela ministerstva zahraničních věcí, kde již v minulosti působil. A ČSSD stanula po vyhazovu ministra Petříčka před problémem - kdo povede českou diplomacii a projde zároveň i u prezidenta Miloše Zemana?

„Ukázalo se, že Lubomír Zaorálek chce dokončit svoji misi na ministerstvu kultury, že chce dokončit rozdělanou práci, kvůli které na ministerstvo nastoupil. Proto sociální demokracie vyhověla jeho přání,“ uvedl v úterý večer statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. K Jakubovi Kulhánkovi, náměstkovi ministra vnitra, poznamenal: „Pan prezident o jménu ví. Nevím o tom, že by sdělil jakékoli výhrady.“

Nový adept místo Zaorálka

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po „drobném kolapsu“, jak popsal své náhlé zdravotní trable Blesk Zprávám, vzkázal: „ČSSD navrhne jako nového ministra zahraničí mého náměstka z vnitra Jakuba Kulhánka. Je zárukou pokračování dosavadního kursu české zahraniční politiky. Má nejvyšší bezpečnostní prověrku a zkušenosti z ministerstva vnitra, ministerstva obrany nebo ministerstva zahraničních věcí.“

Jakub Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří k nejbližším spolupracovníkům současného šéfa ČSSD Hamáčka.

Od poloviny července 2018 působí Kulhánek jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Jan Hamáček předsedal Poslanecké sněmovně (listopad 2013 až říjen 2017).

„Patří mezi mé nejbližší spolupracovníky. Bude mi pomáhat při řízení chodu úřadu. Mimo jiné chci také využít jeho specializace na zahraniční a bezpečnostní politiku při koordinaci spolupráce a aktivit v rámci EU,“ řekl také Jan Hamáček novinářům po Kulhánkově jmenování náměstkem ministra vnitra.

„Jakuba Kulhánka považuji za schopného a slušného úředníka,” uvedl nyní pro Právo premiér Andrej Babiš (ANO).

Náměstkem u Stropnického i Zaorálka

Ještě dříve, než nastoupil na ministerstvo vnitra, pracoval Jakub Kulhánek za Sobotkovy vlády na obdobné pozici na ministerstvech obrany a zahraničí. Nejprve byl od února do listopadu 2014 náměstkem Martina Stropnického (ANO), poté přešel do Černínského paláce, který tehdy vedl Lubomír Zaorálek (ČSSD).

V pozici náměstka pro řízení bezpečnostní a multilaterální sekce působil do května 2016, mimo jiné byl členem delegace, která v létě 2015 jednala v Libanonu o osudu pětice Čechů, jež tam byla unesena v souvislosti s kauzou obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda.

Působil v čínské CEFC

Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe, kam nastoupil po odchodu z ministerstva zahraničí.

Experti oslovení Hospodářskými novinami to vnímali jako bezpečnostní riziko. „V minulosti jsem působil ve firmě jako externí konzultant a mimo jiné jsem se věnoval analýze investičních projektů a regulačnímu prostředí v EU,“ řekl k tomu Kulhánek.

„Má bezpečnostní prověrku na přísně tajné. Postupuje tak, jak mu ukládá zákon. O všech svých aktivitách informuje Národní bezpečnostní úřad,“ řekl HN před časem Hamáček.

„Radujme se z malých věcí: To, že příští ministr zahraničí pracoval pro čínskou CEFC, je asi ještě pořád lepší, než kdyby ČSSD vytáhla bývalého pracovníka Rosatomu,“ okomentoval Hamáčkův výběr politolog Jiří Pehe.

Rýpnutí od Kalouska i ODS

„To je srozumitelná volba. Pan Jakub Kulhánek pracoval v minulosti pro zájmy CEFC v České republice až do okamžiku, kdy CEFC zkrachovala a pan Jie zmizel v čínských temnicích. A teď povede českou diplomacii... Ještě tu někdo nechce vyslovit vládě nedůvěru?“ rýpl si bývalý šéf poslanců TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Nový ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek není dobrá volba pro Českou republiku. V médiích se ale objevily znepokojující vazby na čínskou společnost CEFC a také budí pochybnosti jeho zkouška z ruštiny v Kyjevě, když působil na ministerstvu jako náměstek,“ vzkázala ODS na twiteru.

„Kandidát ČSSD na ministra zahraničí je totální výsměch. Kulhánek se z MZV už jednou pakoval. Představuje dle bezpečnostních expertů bezpečnostní riziko. Ve straně ho vidí jako Hamáčkovu podržtašku,“ napsal na twitteru bývalý europoslanec Pavel Telička.

Analytik pro vztahy s Ruskem

Nyní osmatřicetiletý Kulhánek studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově a získal magisterský titul na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu.

Mezi roky 2008 a 2011 byl analytikem nevládní neziskové organizace Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), od června 2013 do března 2015 byl členem správní rady AMO.

Jako analytik se zabýval postsovětským regionem, věnoval se například vztahu Ruska s NATO a EU nebo vztahům Moskvy k jednotlivým postsovětským státům. V roce 2017 se podílel na přípravě návštěvy premiéra Sobotky v USA, připravoval návrhy k článku pro The Wall Street Journal nebo pro projevy ve Washingtonu.

Video  TK ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a jeho reakce na nabídku, aby se postavil do čela ministerstva zahraničí.  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 14. dubna 2021 18:18 )

"TO Kalousek",,ta "hvezda Barrandovskych plkani" se Soukupem proste pokoj neda...I on uz musi chapat ze niz se uz propadnout nemzte...Copak ani ten "pud sebezachovy nema"? I jemu musi byt jasne ze budoucnost je na VYchode a ne na rozkladajicim se USA s jeho valkamy a lidskymy pravy!!

sarina ( 14. dubna 2021 14:10 )

Zaorálek se přepočítal myslel si jak budou bezradní a jak jim to nandal a za pár hodin měli jiného-LEPŠÍHO, Zaorálkovi sklaplo a role mu dlouho nevydržela.

panda82 ( 14. dubna 2021 09:02 )

Kalousku vy se potichu schovejte, protože vaše superhrubá mzda okradla lidi za dobu co jste ji zavedl, teď po zrušení mají lidé cca o 3 tisíce více, co jste za ty peníze pořídil, tak nekritizujte, vy byste se v Číně neuplatnil, zajeďte se podívat a potom kecejte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa