Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko může mít druhou generálku, vláda chce povýšit rektorku Kročovou. A také deset mužů

Autor: ČTK - 
12. dubna 2021
18:15

Armáda by měla získat druhou generálku. Vláda schválila návrh na jmenování rektorky Univerzity obrany plukovnice Zuzany Kročové do hodnosti brigádní generálky. Kabinet odsouhlasil také návrh na jmenování dalších deseti generálů. Pokud prezident Miloš Zeman vládní doporučení odsouhlasí, povýšeni budou k 8. květnu. ČTK to sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Návrh vládě předložil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „Přestože je většina pozornosti věnována pomoci armády v opatřeních proti covidu-19, nebylo možné opomenout tradiční a významnou událost, jmenování nových generálů,“ uvedl. „Všichni nově jmenovaní i povýšení generálové si uznání zaslouží, protože dlouhodobě prokazují, že patří k nejlepším vojákům z povolání, které ozbrojené síly České republiky mají,“ dodal ministr.

Do hodnosti generálporučíka navrhl povýšit vojenského představitele ČR při NATO a EU v Bruselu generálmajora Jaromíra Alana a náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky generálmajora Jana Kašeho.

Do hodnosti generálmajora bude za předpokladu souhlasu prezidenta jmenován ředitel sekce plánování schopností ministerstva obrany brigádní generál Miloslav Lafek.

Brigádní generálkou by se mohla stát Kročová, byla by tak teprve druhou generálkou české armády. Jedinou zatím je Lenka Šmerdová, kterou Zeman jmenoval před čtyřmi lety.

Na pozice brigádních generálů jsou také navrženi velitel 7. mechanizované brigády Petr Svoboda, velitel 4. brigády rychlého nasazení Josef Trojánek, náčelník štábu Velitelství pro operace Václav Vlček a zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Václav Žid. Jmenován do této hodnosti by mohl být i zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod v Monsu Pavel Lipka, kterému Zeman hodnost brigádního generála propůjčil loni v létě před nástupem do alianční funkce.

Metnar zároveň navrhl na hodnost brigádního generála ve výslužbě Miroslava Zavorala, ředitele Ústřední vojenské nemocnice, a Zbyňka Čeřovského, oba jsou nyní plukovníci ve výslužbě.

salto ( 12. dubna 2021 18:48 )

Paní Kročové blahopřeju, ale bylo by zajímavé zveřejnit počet:
generálů
vyšších důstojníků (mjr., pplk., plk.)
nižších důstojníkú (por., npor., kpt.)
praporčíků (rtm., nrtm., prap., nprap., št. prap.)
poddůstojníků (des., čet., rot.)
mužstva (voj., svob.)
Jistě by to bylo překvápko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa