Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Komunisté už potřetí odkládají stranický sjezd. Skončí Filip sám?

Autor: ČTK - 
5. března 2021
16:25

Komunisté kvůli koronaviru potřetí odložili volební sjezd. O zrušení termínu 27. a 28. března dnes rozhodl podle informací ČTK výkonný výbor strany. Kvůli epidemii koronaviru požádala v únoru KSČM pro uspořádání sjezdu o výjimku ministerstva zdravotnictví, kvůli nárůstu počtu infikovaných a přísnějším opatřením ale nechce na rozhodnutí čekat. Sjezd, na kterém by měl v čele KSČM skončit Vojtěch Filip, komunisté kvůli koronaviru zrušili poprvé loni v dubnu, podruhé v listopadu.

Podle podkladů pro dnešní jednání výkonného výboru by se koncem března mohlo uskutečnit jednodenní jednání ústředního výboru. Jeho 90 členů by se podle současných pravidel pro jednání orgánů právnických osob mohlo sejít a řešit ekonomický chod strany i obměnu vedení.

Jednání ústředního výboru by mělo být jednodenní. Zabývat by se měl hospodařením strany, ale i žádostí třetiny okresů o volbu nového vedení. Dosavadní vedení v čele s předsedou Filipem by ale předtím muselo rezignovat, nebo být odvoláno dvěma třetinami hlasů.

Filip po debaklu komunistů v říjnových volbách do krajských zastupitelstev oznámil, že už se o nejvyšší stranickou funkci nebude ucházet. Uvedl tehdy, že k plánu odejít ho vedlo po prodělaném infarktu i zdraví. Současně oznámil, že nynější vedení, které dalo funkce k dispozici, bude komunistickou stranu řídit až do sjezdu. Jeho rezignaci by mohl přijmout ÚV KSČM, který se od té doby ale kvůli epidemii nesešel. Rezignaci podala pouze místopředsedkyně Kateřina Konečná.

Video  Komunista Filip: Výsledek KSČM je pro mne velké zklamání. A jak se daří vážně zraněnému Kováčikovi?  - Facebook KSČM
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 9. března 2021 19:53 )

Bigosemane, mne ty urazit nemůžeš! Demožumpa, plná plzeňských doktorů rovněž tak...

LuCo ( 6. března 2021 15:06 )

bigosemane: myslím tím vdělaného politika z Ostravy, pana Skálu.Přál bych ti, aby jsi měl aspoň 10 procent jeho znalostí....

LuCo ( 5. března 2021 18:48 )

Jediná alternativa na vzkříšení: Skála!!!!

manunu ( 5. března 2021 16:58 )

Jako kůl v plotě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa