Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zeman k sobě sezval politické špičky. Mluvilo se o vakcínách i diplomacii, Vystrčil zase chyběl

Aktualizováno -
23. února 2021
17:22
Autor: ČTK, sova - 
23. února 2021
15:00

Na Pražském hradě se v úterý uskutečnila schůzka ústavních činitelů ke koordinaci české zahraniční politiky. Na twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Politici probrali dopady pandemie, novou americkou administrativu a transatlantické vztahy i spolupráci v rámci NATO. Na schůzku opět nebyl pozván druhý nejvyšší ústavní činitel, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Česko má podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) natolik přísná opatření pro cesty do ciziny, že už není moc prostoru je dále zpřísňovat kvůli mutacím koronaviru. Šéf diplomacie to v úterý řekl novinářům bezprostředně po schůzce. Reagoval tak na podezření na výskyt jihoafrické mutace na jihu Moravy u lidí, kteří přicestovali ze Zanzibaru.

„Máme již tak přísná opatření pro cestování, že nevidím moc prostoru, kam dále zpřísňovat,“ uvedl Petříček. Podle něj by lidé při cestě do ciziny měli posoudit rizika spojená s cestováním a cesty do ciziny zvážit.

Petříček: Ruskou vakcínu jsme neřešili

Účastníci schůzky debatovali o dopadech pandemie koronaviru a mezinárodní spolupráci při jejím potírání. „Je důležité pomoci si ve chvílích, kdy je to potřeba, protože tady izolovaný přístup nepomůže,“ uvedl ministr zahraničí. Česko podle něj pomáhalo v Severní Makedonii nebo v Arménii. Podporuje mezinárodní iniciativy, aby očkování bylo dostupné nejen v bohatších částech světa.

Petříček dále uvedl, že neřešili snahu Hradu dopravit do ČR ruskou vakcínu Sputnik V, která nemá schválení na úrovni EU. „Bavili jsme se o tom, že je potřeba urychlit vakcinaci, očkování,“ řekl obecně.

Od Bidenovy vlády čekají čeští politici větší otevřenost

Politické špičky se také zabývali vztahy s administrativou nového prezidenta USA Joe Bidena. Věnovat by se chtěli hlavně otázkám bezpečnosti, vědy, výzkumu a technologií na nejvyšší možné úrovni. „Očekáváme, že nová americká administrativa bude otevřenější diskusi o obchodních vztazích či zdanění digitálních služeb,“ řekl ministr.

Mezi témata schůzky patřily také situace po odchodu Británie z EU, spolupráce visegrádské skupiny nebo vztahy EU s Tureckem.

Shoda zavládla u tématu vakcín

Nejvyšší ústavní činitelé se na úterním jednání na Pražském hradě také shodli, že vakcíny, kterými se bude očkovat v České republice, musí projít schvalovacím procesem Evropské komise. Uvedli to také ve svém společném prohlášení.

Dodání dostatečného množství vakcín z různých zdrojů považují za prioritu. Konstatovali také, že ke zvládnutí pandemie jsou i nadále nutná celospolečenská opatření a odpovědný přístup veřejnosti i politiků.

Česko v současné době očkuje vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a Astra Zeneca. Zatím nemá dostatek dávek na proočkování všech zájemců. V poslední době se proto mluvilo o možnosti využít například ruské vakcíny Sputnik, premiér Andrej Babiš (ANO) odcestoval do Srbska a Maďarska, které tuto očkovací látku nakoupily. Učinily tak přesto, že ji zatím neschválily evropské úřady. Pro tzv. maďarskou cestu se podle předsedy Ivana Bartoše vyslovil minulý týden prezident Miloš Zeman, zdůvodnil to pomalým schvalovacím procesem u Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Ústavní činitelé v prohlášení konstatovali, že vážný pandemický stav komplikuje šíření výrazně nakažlivějších mutací koronaviru. „Ke zvládnutí pandemie v ČR jsou nadále nutná celospolečenská opatření a odpovědný přístup veřejnosti i politické scény,“ uvedli. Za jeden ze zlomových kroků považují očkování, které všichni podpořili.

„Ať je očkován každý, kdo má zájem“

Kategoricky odsoudili šíření „zavádějících, lživých či jinak manipulativních informací“. „Takové informace je třeba systematicky odhalovat, veřejně identifikovat a vyvracet,“ napsali v prohlášení. Za nezbytné označili, aby byla pro očkování získána důvěra široké veřejnosti, a bylo tak možné očkovat asi 70 procent populace. Vést k tomu má objektivní a srozumitelné informování veřejnosti o používaných vakcínách, o jejich bezpečnosti a účinnosti.

„Nejvyšší ústavní činitelé zdůrazňují, že schvalovací proces Evropské komise založený na doporučení Evropské lékové agentury tyto požadavky naplňuje a vedl ke schválení již tří druhů vakcín. Je nutné poskytnout co nejdříve nejširší veřejnosti možnost být očkován těmito, či stejným procesem schválenými dalšími, vakcínami,“ uvedli.

Za cíl označili, aby byl očkován každý, kdo má zájem. „Prioritou proto zůstává dodání dostatečného množství bezpečných vakcín z různých zdrojů,“ dodali politici.

Opět bez Vystrčila

Prezident, premiér, předsedové parlamentu a ministři obrany, zahraničí a vnitra se na Hradě ke koordinaci zahraniční politiky potkávají zhruba jednou za čtvrt roku. Schůzky zavedl před několika lety prezident Miloš Zeman.

Loni na podzim ale na setkání nebyl pozván Vystrčil, a to kvůli cestě senátorské delegace na Tchaj-wan, se kterou další představitelé státu nesouhlasili. Zeman Vystrčilovi vyčetl, že jejich názor nerespektoval, a oznámil, že proto druhého nejvyššího ústavního představitele přestane na společná koordinační setkání zvát. Vystrčil poté uvedl, že Zeman při své kritice tchajwanské mise několikrát veřejně lhal. Pozvání pro Vystrčila do Senátu nepřišlo ani nyní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 1. března 2021 18:44 )

pokrok: Vida, vida, vida - ta BÍLÁ VRÁNA se trochu odkopala, viz "home office" a ani to tak dlouho netrvalo. Teď si drbe palici a říká si: hlava se diví co ta huba mluví.
Kristova noho, to je ale v.l

LuCo ( 25. února 2021 18:51 )

Bez šéfa senátu ta schůzka určitě neměla tu patřičnou úroveň.

st.rec ( 24. února 2021 00:31 )

Vyskoč-Vystrč - soudruh co pohrdá obchodními zájmy státu a zničil obchod s klavíry Petrof asi za několik mega by snad měl uhradit škodu a být trestně stíhán.A to všechno i v případě že je cizinec a dokonce i cizokontinentální.

st.rec ( 24. února 2021 00:27 )

souhlas! navíc imigrační scelování Američany roze*ere víc než co jiného.

rapid15 ( 23. února 2021 18:15 )

Vystrčil by stejně nepřišel. Má plné ruce práce na svých linkách a souká tam respirátory ,abychom jich měli hodně a na hodně dlouho dobu. Když už máme ty výrobní jeho linky...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa