Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Exšéf protimafiánského útvaru Šlachta chce do Sněmovny. Na hnutí Přísaha si vzal půjčku

Autor: ČTK - 
27. ledna 2021
13:25

Hnutí Přísaha, které zakládá bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, bude mít program přísně zaměřený proti korupci. Na rozjezd uskupení, které bude kandidovat v podzimních sněmovních volbách, si bývalý policista vzal půjčku. Šlachta to ve středu řekl novinářům při představování hnutí.

„Nestojí za mnou žádný podnikatel, žádný miliardář. Jak asi víte, protože jsem 30 let sloužil pro stát, ani já nejsem žádný miliardář. Tak jsem si na to společně s mým kamarádem a blízkým přítelem Tomášem Sochrem vzal půjčku. Na to, aby za tím byly moje peníze. Nechci, aby mě někdo vlastnil. A za tyto peníze se budu ucházet o hlasy voličů,“ uvedl Šlachta.

Prosazovat chce například odstřihnutí policie od politických tlaků, obnovení specializovaných policejních útvarů, zejména se zaměřením na ekonomickou trestnou činnost, zrychlení práce soudů, přijetí zákona o lobbingu, ale i zachování české identity, dostupnost českých bezpečných potravin, spravedlivé školství nebo větší sociální mobilitu.

Šlachta plánuje drive-in debaty

Jeho uskupení podle něj není levicové ani pravicové. „Jsme hnutí spravedlivého středu,“ prohlásil Šlachta. Dodal, že hnutí nechce zvyšovat daně občanům a živnostníkům ani věk odchodu do důchodu. Chce prosazovat dostupnou a včasnou zdravotní péči pro všechny, dbát na bezpečnost a dodržování pravidel a bude velmi důsledné v řešení migrace.

Kvůli pandemii koronaviru bude pořádat takzvané drive-in debaty, na které budou účastníci jezdit auty. První taková akce se koná už ve čtvrtek vpodvečer v Pasohlávkách u Brna.

Odešel kvůli reorganizaci

Šlachta řídil protimafiánský úřad policie od ledna 2008, kdy nahradil Jana Kubiceho, do června 2016. V roce 2013 se podílel na policejním zásahu na Úřadu vlády, který poté vedl k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Nikdo z obviněných politiků ale nakonec nebyl odsouzen. Neprokázala se ani podezření kolem manipulací veřejných zakázek lidmi napojenými na politiky.

Od policie Šlachta odešel v roce 2016 kvůli reorganizaci, při které byl ÚOOZ sloučen s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu, Šlachta tak přišel o místo. Poté nastoupil jako ředitel pátrací sekce Generálního ředitelství cel, kde předloni také skončil. Loni policie prověřovala, zda Šlachta ve své knize Třicet let pod přísahou nezveřejnil tajné informace. Případ odložila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kahuja ( 28. ledna 2021 16:11 )

Vlevo vpravo, všichni mají na hlavě máslo a Šlachta už teď ví jaké.
To bylo jekotu z obou stran , hned jak svoje rozhodnutí oznámil . Šlachta, co by společný nepřítel se totiž rozhodl rozhodit jejich pozice
Dělá dobře

marlen52 ( 27. ledna 2021 16:43 )

držím mu palce doufám, že tam udělá pořádek hodně lidí bude mít bobky

9876543 ( 27. ledna 2021 16:40 )

Myslím že Šlachta má dost rovnou páteř,..dokázal to i tím, když odešel z protimafiánskýho útvaru.Nenechal se zviklat tamějšími politiky,...kde to hodně smrdělo korupcí.)
Soc . dem. v čele se Sobotkou,rozprášila tento útvar, když se měli řešit hlavně jejich korupční kauzy.Samosebou na špinavou práci měl Sobotka Chovance..
Přeji panu Šlachtovi, aby se do PS dostal, namísto rezatého skřeta z chvilek pro sebe....

ingmarie ( 27. ledna 2021 15:05 )

Hnutí plukovníků jak v Jižní Americe. No nazdar!

adeso ( 27. ledna 2021 14:34 )

tak jemu hlas dám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa