Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Schillerová chce snížit daň u vložek a tamponů. Na Babiše slyšela, loni to ještě nešlo

Autor: Jakub Veinlich, ula - 
1. prosince 2020
05:02

Ženy a dívky mají mít levnější menstruační pomůcky. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhuje toto zboží přesunout do snížené sazby DPH. Děje se tak jen pár dní poté, co ženy ve Skotsku mají toto zboží zcela zdarma. Země tak chce bojovat proti „menstruační chudobě,“ a inspirovat ostatní státy k podobnému kroku. Ještě vloni tuto změnu Schillerová odmítala.

Dámské vložky, tampóny, kalíšky a další menstruační pomůcky mají zlevnit. Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová chce u tohoto ženského zboží snížit sazbu DPH z 21 na 10 %.

„Díky tomu, že na trhu s dámskými hygienickými potřebami panuje velká konkurence, očekávám, že snížení DPH zákaznice ve svých peněženkách skutečně pocítí. Zejména domácnostem s nižšími příjmy by toto snížení daní mohlo v současné ekonomické situaci citelně pomoci,“ zdůvodnila Schillerová svůj krok pro Blesk Zprávy. Podle propočtů ministerstva financí by taková změna měla stát veřejné rozpočty zhruba 300 milionů korun. Na svoji vládní kolegyni apeloval premiér Andrej Babiš (ANO), aby zkusila vymyslet úpravu.

Navrhovanou změnu chce ministryně prosadit prostřednictvím pozměňovacího návrhu k novele zákona DPH, která narovnává podmínky u dodání zboží ze zahraničí. Novelu právě projednává Poslanecká sněmovna. „Dámské zboží“ by tak mohlo být levnější pravděpodobně od jara příštího roku. Záleží na čase, kdy novela zákona nabude účinnosti. 

DPH u vložek se oddělí od plen

Ještě loni v srpnu přitom Schillerová takovou změnu odmítala. „Pokud jde o sníženou sazbu DPH na dámské hygienické potřeby, ministerstvo financí ČR v současnosti takovouto změnu v rámci sazeb DPH nepřipravuje. Snahou je využívat výjimky ze základních pravidel systému DPH co nejméně a jen v odůvodněných případech tak, aby byl celý systém DPH co možná nejtransparentnější a co nejméně komplikovaný. Podobný návrh rovněž není součástí programového prohlášení vlády ČR,“ řekla Blesk Zprávám vloni za resort financí Šárka Šmolíková.

Až dosud tedy Česká republika uplatňovala u dámských menstruačních pomůcek základní sazbu DPH. Řídila se podle ministerstva financí stanoviskem Evropské komise k výši sazby u dětských plen. „Do roku 2013 u nás dětské pleny spadaly do snížené sazby, poté byly kvůli hrozícímu infridgementu přesunuty do sazby základní. Podle Komise totiž pleny nejsou výrobkem k prevenci hygienické ochrany. Z hlediska právního výkladu Směrnice o DPH je přitom u dámských vložek situace obdobná,“ zdůvodnil dosavadní sazby DPH u tohoto zboží mluvčí Michal Žurovec.

Nová analýza zboží ministerstva financí

„I přes tento výklad ale v průběhu minulých let desítka států Evropské unie přesunula dámské menstruační pomůcky do nižší sazby DPH. „Ministerstvo financí proto analyzovalo jednotlivá jazyková znění evropské směrnice. Následně dospělo k závěru, že ke snížení DPH konkrétně u dámských pomůcek směrnice dává prostor,“ zdůvodnila nový výklad snížení DPH u menstruačních pomůcek Schillerová.

„Za literaturu platíme 10 procent DPH, to je skvělé. Nutno dodat, že včetně porno časopisů. Pro většinu z nás je určitě také pozitivní zprávou, že se projednává snížení DPH na točené pivo. Pak ale není správné, že za menstruační pomůcky stále platíme nejvyšší DPH 21 procent. Bez nové knížky nebo pivka se jeden menstruační cyklus obejdeme, bez balení vložek nebo tamponů si to nechceme představit,“ řekla Blesk Zprávám vloni v srpnu Petra Mikulcová z iniciativy #mamsvedny.

Rozdíly v rámci EU

Stejná daň jako na menstruační zboží se vztahuje například na šperky, víno, pivo a cigarety. V Maďarsku platí ženy při nákupu hygienických pomůcek 27procentní DPH, v Chorvatsku, Švýcarsku nebo Dánsku 25 procent.

Nízkou daň platí i v Řecku nebo Rakousku (deset procent), 5,5 procenta platí Francouzky a Britky. Nejlépe jsou na tom Irky, které neplatí za základní potřeby při menstruačním cyklu vůbec nic. Jedná se ale o výjimku, nulová daň byla zavedena ještě před celoevropskou směrnicí.

Ministryně Alena Schillerová nechala navýšit kapacity  potravinových bank, aby z nich mohly dostávat sociálně slabší, nemocné nebo ženy bez domova i samoživitelky drogistické zboží v průběhu menstruace. Ministryně Alena Schillerová nechala navýšit kapacity potravinových bank, aby z nich mohly dostávat sociálně slabší, nemocné nebo ženy bez domova i samoživitelky drogistické zboží v průběhu menstruace. | Blesk Zprávy

Ve Skotsku dostávají studentky tampony a vložky zdarma v rámci programu, který bojuje proti chudobě. Nově budou mít ale tyto pomůcky v zemi zdarma všechny ženy. Právě změna zákona ve Skotsku rozhýbala změny také v České republice.

Nejdříve měly pomoci potravinové banky

Původně přitom Schillerová před pár dny představila řešení, podle kterého by se přes potravinové banky dostávaly zdarma menstruační vložky a další zboží zdarma zejména pro ženy ze sociálně vyloučených skupin, samoživitelky a další zasažené chudobou.

„Pro začátek by bylo za mě vhodné jít cestou snížení daně na menstruační pomůcky,“ reagovala pro Blesk Zprávy místopředsedkyně Pirátů a místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Schillerové přístup by si tak mohl najít hlasy právě u Pirátů.

„Považuji za mnohem lepší přístup usilovat o to, aby si lidé měli šanci co nejvíce vydělat a za své vydělané peníze koupit vše, co potřebují, včetně hygienických potřeb,“ přidala svůj recept v reakci na skotskou cestu například šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Jedno balení vložek na noc obsahuje osm kusů a v drogerii stojí běžně 49,90 Kč. Jedna vložka tak vyjde na 6,24 Kč. Z celého balení dostane stát 10,48 Kč a z jedné vložky 1,31 Kč.

Michal Snobl ( 1. prosince 2020 16:36 )

A přidají 100 % daň na toaleťák až se všichni z nich po-erou tak si kasu naplní.

xiioma ( 1. prosince 2020 09:38 )

Babiš už ztratil poslední zbytek soudnosti. Před volbami se dočkáme ještě hodně zajímavých věcí. A ptám se, co dostanou od vlády zdarma chlapi? Navrhovala bych třeba každému jeden kondom na měsíc.

TomasLB ( 1. prosince 2020 08:59 )

No to je jasný pí..č.a, pí..če vždy pomůže...

MarDis ( 1. prosince 2020 08:44 )

A pro muže zlevněné měsíční poukazy do bordelu. Když rovnoprávnost, tak rovnoprávnost!

deratizater ( 1. prosince 2020 07:45 )

Babiš ,Schilerová a Maláčová ekonomičtí diletanti kteří přivádějí záměrně republiku do dluhové pasti ze které nebude úniku.Berou za to nemravné zadlužování státu od bankéřů provize ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa