Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman míří znovu do Číny, Babiš do „země milionáře z chatrče“. Za exotikou vyrazí i Kubera

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. ledna 2019
05:40

Ani letos se cestám do exotických dálek nevyhnou. Nejvyšší ústavní činitelé patrně zamíří do Asie a možná i do Afriky či severní Ameriky, zjistily Blesk Zprávy. Miloš Zeman má totiž v plánu další cestu do Číny a rýsuje se možná i africká „mise“, Andrej Babiš (ANO) již 13. ledna nabere směr Indie, Thajsko a Singapur, šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS) zamíří do Ománu a předsedovi Sněmovny Radkovi Vondráčkovi se po loňských USA a Rusku také rýsují zajímavé možnosti.   

Jako první se na cestu do větší dálky od ČR vydá premiér Andrej Babiš. Již od 13. do 20. ledna má v plánu navštívit Thajsko, Singapur a nakonec od 17. ledna i Indii. Blesk Zprávy budou přímo u toho a podle našich informací by mělo jít zatím o největší naplánovanou zahraniční návštěvu českého předsedy vlády pro tento rok.

Babiš v zemi Bollywoodu

Takřka jistá je i jeho standardní účast na jednání v Bruselu či Štrasburku, „menší“ bilaterální státní návštěvy jsou zatím v jednání.

„Pan premiér se kromě návštěvy Indie, Thajska a Singapuru v lednu zúčastní Světového ekonomického fóra v Davosu, v dalších měsících se pak bude účastnit summitů Evropské rady, které bude pořádat rumunské předsednictví,“ sdělila Blesk Zprávám Vanesa Šandová z tiskového oddělení Úradu vlády. 

Kubera zamíří v březnu do Ománu

Jako druhý se za exotikou vydá nový předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který se funkce ujal teprve v prosinci loňského roku, takže se jeho nový program teprve tvoří. „Pan předseda Kubera plánuje bilaterální cestu s podnikatelskou delegací do Ománu, ta by se měla uskutečnit na konci března. Do té doby chce zamířit pouze na Slovensko,“ sdělila Blesk Zprávám senátní mluvčí Eva Davidová. 

A upřesnila, že Kubera bude s prezidentem Milošem Zemanem a spol. ještě ladit na zahraniční cesty „noty“. „Plán zahraničních aktivit se bude upřesňovat, a to i na lednové koordinační poradě nejvyšších ústavních činitelů na Pražském hradě,“ upozorňuje Davidová.  

„Starý pán“ Zeman znovu do Číny. V dubnu.

I v další věci je však zcela jasno již nyní. Že i letos poletí prezident Zeman do Číny, to žádné velké překvapení není. Účast přislíbil již při své loňské návštěvě, kdy mj. prezidentovi Si Ťin-pchingovi zahrál na šanghajském veletrhu na klavír skladbu „Sentimental Journey“, ale řešil i nepříjemnost v podobě úmrtí ošetřujícího lékaře Petra Halaty (†66). Ještě ráno před odletem české delegace ze Šanghaje odevzdal doktor na recepci pasy, k odletu samotnému se však nedostavil a zemřel na svém hotelovém pokoji bez cizího zavinění.

Zeman nicméně s ohledem na Čínu avizoval, že se tam vydá i v roce 2019. „Rád jsem přijal vaše pozvání na duben příštího roku na konferenci pásma (Hedvábná) stezka. I když jsem starý pán, který nerad cestuje, vašemu pozvání se nedá odolat, a proto velice rád přijedu,“ říkal Zeman v listopadu čínskému prezidentovi.

Nejasno kolem Afriky

Že na tuto návštěvu skutečně dojde, potvrdil nyní Blesk Zprávám hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „V letošním roce plánuje pan prezident dokončit započaté cesty do sousedních zemí ČR a partnerech V4. Předběžně se plánuje také jedna cesta na Balkán, jedna cesta do Asie a jedna cesta na africký kontinent,“ uvedl Zemanův mluvčí.

Zatímco africkou misi nespecifikoval, u dalších zemí byl konkrétnější: „V plánu jsou Rakousko, Maďarsko, Slovensko nebo třeba Čína. Více nyní prozrazovat nebudu.“ Naopak na návštěvu Bílého domu ve Washingtonu to ani letos v Zemanově podání nevypadá.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

Afriku v souvislosti s Babišem zmiňuje i Šandová z Úřadu vlády. „Lze předpokládat konání summitů ve formátu Visegrádské skupiny, které bude připravovat slovenské předsednictví. Předsednictví ve V4 převezme v červenci Česká republika, což znamená také konání summitů V4 v ČR. Dále má pan premiér zájem o prohlubování vztahů se státy afrického kontinentu,“ vzkázala po dotazu Blesk Zpráv.

Vondráček se bavil o cestách se Zemanem

Jasno zatím kolem svých cest nemá šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Ten loni stihl navštívit USA i Rusko.

I on se nyní odkázal na hradní schůzku se Zemanem a spol. „Teď se to dolaďuje, 30. ledna by se měli potkat nejvyšší představitelé a zkoordinovat cesty. Určitě jsem opakovaně pozvaný do Kanady a kanadský předseda bude tady. My jsme se bavili s panem prezidentem, že tři až čtyři větší cesty ročně bych měl absolvovat, a teď ladíme, kam by to bylo. Takže ještě nevím,“ řekl Blesk Zprávám Vondráček.

V Praze očekává mj. návštěvy izraelského či německého předsedy parlamentu. Právě Vondráček měl letět na konci roku do Thajska a Singapuru, cestu nakonec zrušil. Nyní však tyto země navštíví Babiš. „Já ještě nevím, počkám na ty ostatní,“ říká s úsměvem Vondráček. 

Kdo dorazí do Prahy?

Řada otazníků se pak vznáší právě nad tím, kdo v roce 2019 dorazí na státní návštěvu do Prahy. Loni to byl Emmanuel Macron (bez první dámy Brigitte), kterého po metropoli provedli Andrej a Monika Babišovi. Právě s Babišem se předtím v říjnu setkala i německá kancléřka Angela Merkelová, která tentokrát vynechala návštěvu Pražského hradu. Zemana (ale předtím i Babiše) přijala loni v Berlíně. 

Ani letošek by však neměl být v Česku bez vzácných hostů. A to ani na Hradě. „Co se týče incomingových návštěv, oslaví ČR spolu s ostatními zeměmi v březnu 20 let od vstupu do NATO a věříme, že nás při této příležitosti poctí návštěvou také několik zahraničních hostů. Mimo to jsou v jednání další návštěvy, mj. státní návštěva z jihu Evropy. Na podzim je plánováno setkání prezidentů zemí Visegrádské čtyřky v České republice,“ uvedl pro Blesk Zprávy hradní mluvčí Ovčáček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

osinek ( 7. ledna 2019 00:15 )

Dnešním extempore v otázkách Václava Moravce kdy Babiš obvinil čínského velvyslance ze lži musel premiér hrozně nakrknout prezidenta Zemana Zeman do Číny již nemusí jezdit.Tam se s ním nikdo nebude bavit Copak lze jezdit na oficiální návštěvu do země, jejíž představitele 'tj Číny) nazve předseda vlády lháři?!? Tak neobratného premiéra jako Babiš, který se navíc nedokáže ani ovládat, jsme neměli ani za komoušů!!

grafl ( 6. ledna 2019 18:43 )

Jdeš za gumu?

graf ( 6. ledna 2019 18:27 )

Jdeš za gumu?

graf ( 6. ledna 2019 18:16 )

Bureši kde mě zítra budeš zase vystavovat? Ve tvý ZOO? Jdeš za gumu?

hradnisamohonka ( 6. ledna 2019 18:14 )

Nejlépe do Leopoldova , nebo Ilavy. Bude mezi svými a nětreba mu tlumočníka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa