Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Piráty jsem rozložit nechtěl,“ říká Ruml. Neuspěli u nich ani Okamurův bratr či Drahoš

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. května 2018
06:30

Chtěl za Piráty kandidovat na Rokycansku, exministr vnitra Jan Ruml ale v jejich primárkách neuspěl. Nejde o nic osobního, vzkázal šéf Pirátů Ivan Bartoš. A poodhalil, že se ambiciózní strana nedomluvila na podpoře ani pro další kandidáty - Jiřího Drahoše, Marka Hilšera či Hayata Okamuru. Ruml by přesto nakonec kandidoval do Senátu rád. Pokud se najde podpora z jiné demokratické strany. Piráti jsou však uzavřená kapitola. 

Je zklamaný. Exministr vnitra Jan Ruml (65) doufal v úspěšný boj o senátní křeslo s podporou Pirátů v zádech, ale v pirátských primárkách neuspěl. Přičítá to tomu, že je politikem z „devadesátek“ a jako takového ho od Pirátů dělí jistá propast. Proti podpoře Rumla bylo 66 procent hlasujících Pirátů.

„Já si myslím, že propast mezi 90. lety a dneškem je tak veliká, že Piráti se rozhodli mě nenominovat, protože jsem představitel 90. let,“ vzkázal Ruml. Neúspěch u Pirátů ho však nakonec neodradil natolik, že by jinde už podporu nehledal. I když byl zprvu rozladěn, boj o senátní křeslo ještě nevzdal.

Václav Havel a Jan Ruml na povolebním jednání v roce 1998 Václav Havel a Jan Ruml na povolebním jednání v roce 1998 | ČTK

Ruml: Tvrdili, že bych jim rozložil stranu

„S Piráty je to uzavřená kapitola, ale kdybych dostal nabídku od nějaké demokratické politické strany, tak bych to zvážil. Ale zatím jsem žádnou nabídku nedostal. Volá mi spousta kamarádů, známých, ale relevantní nabídku jsem nedostal. Mluvil jsem kdysi s Topkou, se STAN, ale nic z toho nevyšlo. Kdyby se nějakým způsobem rozhodli, že mě podpoří, buď na Rokycansku, nebo jinde, tak bych to zvážil,“ řekl Blesk Zprávám Jan Ruml.

V prvotní reakci pro ČTK přitom uvedl, že kandidovat patrně nebude vůbec. „Mně Piráti připravili o hodně času a před tím STAN a já už to nebudu zkoušet,“ říkal emotivně v reakci na rozhodnutí Pirátů. S odstupem několika dní však kandidaturu nevylučuje.

Jednání s Piráty je každopádně minulostí. A Ruml se podivuje nad argumenty, které proti němu vytáhli. „Oni tvrdili, že bych jim rozložil politickou stranu. Že už jsem rozložil několik politických stran, což není pravda. Psal jsem jim, že jsou sebevědomá, suverénní strana, tak jak ji mohu rozložit? To je jako když tluče hluchý do vrat,“ podotkl Ruml.

Bartoš: Nic osobního. A mluví o „průseru“

O podporu Pirátů však žádalo otevřeně velké množství kandidátů, upozornil jejich předseda Ivan Bartoš. „Někteří kandidáti se představovali celorepublikově, ale i jednotlivým krajům osobně na řadě schůzek (za což jsem velmi rád a všem potenciálním kandidátům jsem vždy já, ale i naši členové poděkovali). Někteří (nebudu jmenovat) málem ani neposlali email s představením,“ uvedl obecně ve svém prohlášení na Facebooku. 

Video  Jak se stal Bartoš Pirátem a jak to má s marihuanou?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Upozorňuje, že Piráti ctí demokratické mechanismy a z nich vychází, že podpora kandidáta buď po hlasování vzejde, nebo nikoli. „Je zajímavé, když někomu nějaký náš krok konvenuje, tak je pirátská demokracie super, když však ne, tak ′je to průser.′ Z různých důvodů tak ve finále podporu Pirátů nezískali například Marek Hilšer na Praze 2, Jiří Drahoš na Praze 4, pan Hayato Okamura, nebo Jan Ruml. Takovej je svět. Se vším respektem a úctou,“ prozradil Bartoš.

A mluví o „hysterii, více méně nedůstojné“ demokratickému procesu, který u Pirátů funguje. V případě Rumla či odmítnutí podpory dalších kandidátů - známých tváří tak nešlo o nic osobního.

Kroupa: Proč Ruml lezl mezi Piráty?

To, že Piráti Rumla nepodpoří, zaujalo i na sociálních sítích. Chartista a politolog Daniel Kroupa, někdejší senátor pro Prahu 11 v letech 1998 a 2004 a expředseda ODA, se na Twitteru podivoval: „′Kdo se mezi plevy míchá, prasata ho sežerou′, říkával můj dědeček. Proč jen ten Ruml lezl mezi Piráty.“

„Piráti říkají, že mám jiný program, než oni, což není pravda. Jsem liberální demokrat celý život, s jejich programem se - až na výjimky - ztotožňuji,“ vysvětluje Ruml, proč je žádal o podporu. „Jejich důvody ale byly někdy až absurdní. Vyčítali mi, že jsem 6 let dělal ředitele bezpečnostní firmy, což není pravda, my jsme zabezpečovali na přání zákazníků auta, která jim byla ukradena, my jsme je vraceli zpátky, ale to už jsou detaily,“ dodal exministr vnitra, který působil v čele společnosti Secar Bohemia, podnikající právě v oblasti mj. satelitního vyhledávání odcizených vozů. 

Rumlova možná kandidatura s podporou Pirátů přitom lidi rozdělovala. Někteří však narážejí i na to, že právě Ivana Bartoš vyrazil 9. května oslavit Den vítězství na ruskou ambasádu. „Odmítli Rumla jako politika z devadesátek a pak šli vesele slavit na Sovětskou ambasádu se Skálou, Vodičkou, Klausem a Zemanem,“ uvedl v dalším z příspěvků na sociální síti advokát Petr Němec. „Aktualizované volební moto Pirátů: Pusťte nás mezi ně!“ rýpl si expremiér Mirek Topolánek.

Hilšer: Neúspěch u Pirátů? Neodrazuje mě

Další z kandidátů, kteří neprošli pirátskými primárkami, byl i Marek Hilšer (42), který na rozdíl od Rumla není politikem z „devadesátek“. A zatímco Ruml již v Senátu působil (v letech 1998 a 2004) a od prosince 2000 byl dokonce jeho místopředsedou, Hilšer je na půdě senátní problematiky „zelenáčem“. A navíc o generaci mladším kandidátem.

Ani on však Piráty nakonec dostatečně nezaujal. Měl proti sobě na Praze 2 a 3 těžkou váhu v podobě stávajícího senátora Libora Michálka, který již jednou s podporou Pirátů (ale i zelených a lidovců) ve volbách uspěl. Hilšer v reakci pro Blesk Zprávy upozorňuje, že i on dál usiluje o podporu „demokratických stran“.

Marek Hilšer a Hayato Okamura na Staroměstském náměstí Marek Hilšer a Hayato Okamura na Staroměstském náměstí | Foto Blesk - David Zima

„Žádal jsem široké spektrum stran - byli to Piráti, KDU-ČSL, TOP 09, STAN. A je to v jednání. U Pirátů jsem v 1. kole uspěl, ve druhém měl o sedm hlasů méně než pan senátor Michálek. Neodrazuje mě to. Piráti asi chtějí mít více kandidátů přímo svých, kteří budou navrženi jejich stranou, já jsem říkal, že budu kandidovat jako nezávislý. O jejich podporu jsem stál, bohužel jsem ji nedostal,“ shrnul situaci Hilšer.

Právě Hilšer byl favoritem v interní online anketě Pirátů před prezidentskými volbami, osobně ho podpořil „po pečlivé úvaze“ a „racionálním porovnávání kandidátů s pirátskými kritérii“ i předseda Bartoš.

Osobně to nebere. Stranám však jde prý o kluby

O změně senátního okrsku nyní na rozdíl od Rumla Hilšer neuvažoval, působí na lékařské fakultě na Praze 2 a k této pražské části má vztah. „Rozhodování stran je přitom složitá procedura, aby se dohodly na jednom kandidátovi. Kdybych šel kamkoliv, tak mi budou vyčítat, že budu konkurovat někomu tady, někomu tam,“ podotýká.

Pirátům se v jejich primárkách osobně představil. „Předtím, než hlasují přes internet, jsem měl čtyři minuty na to, abych se představil. Pak padly asi dvě otázky a to byl celý představovací proces. Poté hlasovali o přijatelnosti kandidátů. Uspěl jsem a ve druhém kole mi dali tři základní otázky - mj. do jakého klubu půjdu a o podpoře kterých stran uvažuji. Všem stranám samozřejmě jde o to, do jakého klubu půjdete, jak se budou rozdělovat příspěvky a podobně,“ míní Hilšer. 

Také on říká, že má s Piráty řadu společných témat. „I když v celé řadě věcí, které jsem deklaroval ve volební kampani, jako je transparentní politika, se s Piráty shoduji. Ale že bychom se bavili nějak zásadně o tom, co prosazovat v Senátu, co dělat do budoucna, tak taková diskuze neproběhla,“ dodal Hilšer.

Volbě Pirátů však rozumí. „Neberu to osobně, napsal jsem jim, že pokud bych uspěl, budu s nimi rád v hodnotových průnicích spolupracovat i přesto, že mi podporu nevyjádřili,“ dodal Hilšer.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 12. května 2018 13:18 )

Kandidáti Hilšer, Drahoš, Ruml do zbytečného senátu za spoustu peněz se podbízejí - jak odporné !!!!!!

marmat ( 11. května 2018 21:04 )

Jsou to tristní AKCE....místo klidu blamáž na starý kolena! A na "mladý pirátský kolena" se pokořit jinak(viz článek). Jsou jak vyklepaná/bezzubá nevěstka na rohu Perlovky.......vyštěkává a nefachčí.

Antonin Blaha ( 11. května 2018 09:23 )

 Rumle Vy uz jste rozlozeny dost😂

adamice ( 11. května 2018 07:52 )

Ne, Ty jsi chtěl jen pro sebe získat koryto. Jako Telička přes ANO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa