Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Poslankyně ANO řeší u Čapího hnízda mafii. Babiše „rozsekne“ výbor po volbách

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. ledna 2018
05:01

Pořádně rušno bylo a nejspíš ještě bude kolem jednání mandátového a imunitního výboru. Má na stole policejní žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (za ANO) a na úterý si pozval exdetektiva Jiřího Komárka, který ale není zbaven mlčenlivosti. Členka výboru Taťána Malá (ANO) dala čestné slovo, že stihnou projednat Babišovu kauzu do dalšího jednání Sněmovny. Kdo je v tomto případě Babišova obhájkyně a jakým výpadům opozice musela čelit?

Situace se opakuje, přesto je v něčem jiná. Mandátový a imunitní výbor znovu projednává už druhou policejní žádost o vydání Babiše s Faltýnkem. Napoprvé Sněmovna oba poslance vydala. Ale i přes hlasy, že se neobjevily nové závažné skutečnosti, výbor nad dalším doporučením Sněmovně váhá.

Podle opozice za to mohou obstrukce ANO ve spolupráci s SPD. A také KSČM – právě komunista Stanislav Grospič totiž výbor vede. Hlasovací blok, který zaúřadoval přímo ve Sněmovně, má podle nich výrazně navrch i ve výboru. 

Válcování ve výboru? ANO obstrukce odmítá

„My jsme byli svědky zhruba měsíc a půl obstrukčního jednání mandátového a imunitního výboru. Špatné hlasování při ustavení počtu členů výboru umožňuje prakticky válcovat ostatní členy výboru koalicí SPD a ANO,“ glosoval to Pirát Ivan Bartoš. ANO má ve výboru osm poslanců, SPD dva, celkem má výbor 19 členů.

Podle Pirátů i dalších stran by přitom mělo nejprve dojít na jednání o vydání Babiše s Faltýnkem. A až poté by se měla řešit důvěra menšinové vládě, kterou premiér Babiš poskládal. „Žádat o důvěru v momentě, kdy toto není vyjasněné, se nám nezdá správné,“ dodal Bartoš.

Průběžné výsledky 1. kola
Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

Slova o obstrukcích odmítá ANO. „Byla bych velmi ráda, aby už konečně ustaly jakési diskuse o tom, jestli hnutí ANO chce, nebo nechce obstruovat,“ bránila hnutí jeho poslankyně Taťána Malá. Na úterní jednání výboru byl přitom pozván i expolicista Jiří Komárek. Tedy muž, který byl loni nepravomocně odsouzen za to, že policejního prezidenta Tomáše Tuhého nařkl z „brutálního úniku informací“.

„Obhájkyně“ Malá: Má dvě vysoké školy a tři děti

Taťána Malá je jedním z nových poslanců, kteří se do Sněmovny probojovali po říjnových volbách. Od října 2016 je zastupitelkou Jihomoravského kraje a náměstkyní hejtmana. Rodačka z Moravské Třebové vystudovala ekonomiku na brněnské univerzitě a právo na Panevropské VŠ v Bratislavě. Je jí 36 let, má tři děti a žije nedaleko Brna v Lelekovicích, kde byla zastupitelkou. Do ANO vstoupila v roce 2013.

Malá je předsedkyní ANO v Jihomoravském kraji a zaměřuje se mj. na sociální péči. „Jsem právnička a mediátorka. Už pár let se snažím pomáhat lidem dávat život do pořádku. Někdy to jde fakt těžko. Pomáhám najít cestu z velice komplikovaných situací rozvádějícím se manželům, rozhádaným zaměstnavatelům a zaměstnancům a obchodním partnerům,“ říká o sobě na stránkách ANO.

V jejím slovníku se objevuje i boj proti mafiánům, což se potvrdilo tento týden ve Sněmovně právě po jednání mandátového a imunitního výboru. „V politice chci dosáhnout toho, aby na veřejných rozpočtech přestala parazitovat bratrstva zkorumpovaných politiků a podnikatelských mafiánů, kteří je zpovzdálí dirigují,“ tvrdí.

Do politiky se prý poslankyně rozhodla vstoupit i kvůli svým dětem. Brněnskou univerzitu absolvovala v roce 2005 „s malinkou dcerou v náručí“, zvládat školu a práci při výchově dětí ji naučilo hospodařit s časem. „A získala jsem odolnost vůči stresu,“ dodává o sobě.

Poslankyně dala čestné slovo

Stresu si přitom „užijí“ poslanci ve Sněmovně nyní více než dost. V úterý byl na výboru vypovídat státní zástupce Jaroslav Šaroch a především policejní vyšetřovatel případu Čapí hnízdo Pavel Nevtípil. O něm se přitom již několikrát nelichotivě rozpovídal i Andrej Babiš. Podle něj se jedná o „velice kontroverzního“ policistu.

Středeční mimořádné jednání výboru přitom následovalo poté, co právě ANO ve spolupráci s SPD odmítalo návrhy na další jednání výboru ještě před volbami. Jenže nakonec se výbor sešel ještě během schůze poslanců, na které se mělo hlasovat o důvěře Babišově menšinové vládě.

Jednání Sněmovny tím de facto skončilo a pokračovat bude v úterý 16. ledna odpoledne. Předtím se sejde mandátový a imunitní výbor a poslankyně ANO Malá slibuje, že se konečně verdiktu dobere. „Já osobně jsem na mandátovém a imunitním výboru dala své čestné slovo za to, že výbor rozhodne v úterý do 14:00 tak, aby mohlo být hlasováno o důvěře vládě v normálním, běžném termínu tak, jak bylo dohodnuto,“ tvrdí Malá.

Kalouskovi vrátil úder mladý Pirát Michálek

Ve Sněmovně přitom bylo v souvislosti s výborem pořádně živo. Ostrý kritik ANO Miroslav Kalousek se po jednání výboru vydal k řečnickému pultíku jako první. „Nechcete jít někdo, kdo je tam větší šajba v tom výboru?“ ptal se kolegů poslanců. „Vy jste místopředseda?“ ptal se Piráta Jakuba Michálka.

Michálek odvětil, že místopředsedou výboru není. „Jste mladší, tak máte smůlu,“ uvedl Kalousek a chystal se zahájit improvizovanou tiskovku. Michálek si však narážku na věk nenechal líbit. „Ale máme víc mandátů než vy, asi třikrát nebo čtyřikrát,“ vpálil Kalouskovi. Michálek sklidil úsměvy přítomných, Kalouskovi nezbylo než jen kroutit hlavou. „Jste mladší,“ hlesl. Zatímco Piráti mají ve Sněmovně 22 poslanců, TOP 09 pouhých sedm.

Samotný Michálek, který ve Sněmovně o jednání výboru čile informoval, však leží v žaludku i samotnému Babišovi. Premiér o něm totiž prohlásil, že z něj „vyrostl brutální Kalousek“. Právě Michálek navrhoval, aby Babiš s Faltýnkem před výborem vypovídal už ve středu.

„Říká se: Máme makat. Tak jsem navrhl výboru z hlediska efektivity, abychom pokračovali přímo tím, že bychom na výbor pozvali pana Babiše a pana Faltýnka a využili jsme toho, že byli přítomni v budově Poslanecké sněmovny. Rovnou bychom jim dali možnost se vyjádřit k případu a myslím, že bychom to celé zvládli rychleji. Takhle tam hrozí další obstrukce,“ varuje Michálek.

Byl to zinscenovaný záměr?

Kvůli počínání mandátového a imunitního výboru se však rozhořely také spekulace, zda celý humbuk kolem schůze Sněmovny ohledně důvěry vládě nebyl tak trochu uměle přiživovaný a předem naplánovaný.

A cílem nebylo vše odsunout až za 1. kolo prezidentských voleb. „Určitě nechceme spekulovat, my jsme tak bezelstní, že by nás ani nenapadlo, že by to mohlo mít nějakou takovouhle rovinu. My si myslíme, že jsou tady samí čestní a prima lidi,“ uvedl šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Blesk Zprávám kolem průtahů ve Sněmovně i ohledně vyjádření důvěry či nedůvěry vládě pak dodal: „Takoví zkušení politici, jako je prezident republiky Zeman a premiér Babiš, dobře věděli, že to takhle bude probíhat.“

Spory kolem bývalého detektiva

Piráti ohledně pozvání bývalého detektiva Komárka na výbor míní, že tady je záměr jasný. „Oni (ANO) se snaží počet osob, které tam přijdou, udělat tak, aby to, řekněme mediálně, vypadalo, že ta verze těch dvou obviněných byla potvrzena nějakou nezávislou osobou, ale pan Komárek není nezávislá osoba. Podle mých informací, které mám k dispozici, byl dosazen do úřadu, který podléhá rezortu hnutí ANO,“ tvrdí Michálek s tím, že jde o ministerstvo financí.

„Z mého pohledu pozvání pana Komárka má jediný smysl – a tím je diskreditace vyšetřovatele a vlastně tím oddálení vydání nebo změna názoru některých členů, zda-li má být (Babiš) vydán,“ doplnil jej další Pirát a místopředseda výboru Lukáš Bartoň. „My se pana Komárka budeme určitě ptát na to, jaký má vztah k Andreji Babišovi a lidem z jeho hnutí, protože neměl by být vydáván jenom za svědka jedné strany,“ vzkázal Michálek.

Pozvání Komárka rozlítilo i Kalouska. Označil jej za nehoráznost. „Došlo k usnesení, které z mého pohledu nemá precedens a které vůbec nepřísluší mandátovému a imunitnímu výboru, který není ani orgán činný v trestním řízení, ani nezávislý soud. Nepřísluší mu tu věc vyšetřovat a předvolávat si jakékoliv svědky. Samozřejmě mají právo před ním vystoupit ti poslanci, o jejichž zbavení imunity se jedná, nad rámec běžných zvyklostí někdy výbor vyslechne to, co říká vyšetřovatel a státní zástupce,“ zlobí se šéf poslaneckého klubu TOP 09.

ANO se prý připojilo k SPD

Mimořádnou schůzi výboru přitom svolala SPD – konkrétně Radek Rozvoral, kterému sekunduje ve výboru další z nových poslanců Okamurovy strany Miloslav Rozner, který na sebe upozornil zatím především svou nechutí do toho „zabrušovat“, aby nemusel pracně „vybrušovat“.

„ANO se připojilo k návrhu SPD a to z toho důvodu, že v médiích proběhly informace o tom, že tento jmenovaný bývalý policista hovořil o jakémsi vztahu vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo s mafií a my prostě považujeme za důležité se s těmi informacemi seznámit,“ uvedla poslankyně Malá.

Komárka řešili v ANO už v pondělí?

Právě SPD oficiálně zažádala o pozvání bývalého detektiva Komárka. Jak ale upozorňují Hospodářské noviny, neformálně se o jeho „údajně zasvěcených informacích o vyšetřovateli kauzy Čapí hnízdo“ mluvilo v ANO minimálně od pondělí.

Komárkovo jméno prý už v pondělí zmínil další z poslanců ANO Josef Hájek. „Poslanci SPD nebyli spokojeni s vysvětlením, které v úterý výboru podal vyšetřovatel a státní zástupce,“ uvedl však nyní Hájek k pozvání Komárka. A exministryně spravedlnosti Helena Válková, která je také členkou výboru, rovnou dodala: „Byla jsem tím překvapená.“ Komárek je mezitím přesvědčený, že byl Nevtípil skutečně napojen na mafii. „Vím, že existují důkazy o tom, že to tak je,“ uvedl pro Hospodářské noviny.

Zbaví ho mlčenlivosti?

Problémem přitom je, že expolicista Komárek nebyl zatím zbaven mlčenlivosti. Mandátový a imunitní výbor přitom připravil žádost, aby se tak stalo. „Mandátový a imunitní výbor uložil předsedovi, aby požádal o zbavení mlčenlivosti tohoto bývalého policisty. Budeme se ho ptát a pakliže nebude zbaven mlčenlivosti, odpoví nám na věci, na které odpovědět může, bude-li zbaven mlčenlivosti, řekne nám těch věcí víc,“ uvedla poslankyně Malá. 

„Podle mého názoru je to vysoce nereálné,“ řekl k tomu, zda Komárka stihnou zbavit mlčenlivosti, další člen výboru a také poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. „Poslanci SPD opakovaně hovoří o tom, že v tuto chvíli jsou připraveni hlasovat pro vydání obou dvou poslanců. Na mě to působí dojmem toho, že zde nyní hledáme důvody, aby se stanovisko SPD změnilo v této věci a oba dva poslanci vydáni nebyli,“ dodal Výborný. Pokud nedojde na další průtahy, realita se ukáže již v úterý.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

veselabublinka ( 13. ledna 2018 13:02 )

Pokud byl spáchán trestný čin tak má rozhodovat soud!

begina ( 13. ledna 2018 12:35 )

A vožrala je snad soudce nebo vyšetřovatel?

veselabublinka ( 13. ledna 2018 12:29 )

Paní Malá není soudkyně a má udělat vše proto aby rozhodl soud!

begina ( 13. ledna 2018 11:45 )

Jo? A platí to taky o posrancích vožralovi Kalouskovi, bestii Myruš a spol? Nám je blivno zase z nich

veselabublinka ( 13. ledna 2018 11:04 )

Paní Malá by si měla uvědomit, jestli Babiš spáchal dotatční podvod má rozhodnout soud! A né zapálená stranická poslankyně ANO!Je mi z ní blivno!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa