Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česko žalují kvůli kvótám. Babišovi to nepřipadá normální a povečeří s Junckerem

Autor: simao, ČTK - 
4. ledna 2018
09:30

Evropská komise podala u soudu EU žaloby proti ČR, Maďarsku a Polsku kvůli odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl. Avizovala to v prosinci. Česko a další země kvóty nadále odmítají. Premiér Andrej Babiš (ANO) se i dnes pustil do kvót jako neefektivních a rozdělujících Evropu. Chystá se přitom na schůzku se šéfem komise Jean-Claudem Junckerem, která se uskuteční na konci ledna.

Evropská komise podala u Soudního dvora Evropské unie žaloby proti Česku, Maďarsku a Polsku kvůli jejich odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí soudu.

Evropskou komisi vede Jean-Claude Juncker. Už na počátku prosince její krok avizoval první místopředseda EK Frans Timmermans. Naznačil přitom tehdy, že věc stále může vyřešit změna přístupu trojice středoevropských zemí. Mluvčí unijního soudu dnes ČTK telefonicky řekl, že první slyšení se nebude konat dříve než v listopadu či prosinci.

„Evropská komise podala žaloby před Soudním dvorem EU proti České republice (C-719/17), Polsku (C-715/17) a Maďarsku (C-718/17) kvůli porušení předpisů práva EU o relokaci žadatelů o azyl,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí soudu Balázs Lehóczki.

Babiš: Žaloba mi nepřipadá normální

Česko přijalo pouze 12 lidí a vláda premiéra Bohuslava Sobotky jednoznačně oznámila, že se na programu podílet nehodlá. Podobný postoj zastává také prezident Miloš Zeman i nový premiér Andrej Babiš.

„Já mám termín s panem Junckerem 29. ledna v Bruselu, to je vlastně můj první termín, máme spolu večeři, takže samozřejmě se na to připravuji,“ uvedl dnes Babiš po jednání tripartity. „Velice pozitivní je, že předseda Evropské rady Donald Tusk má úplně stejný názor, že kvóty jsou neefektivní a rozdělují Evropu,“ pokračoval.

„Mně to nepřipadá normální, že když někdo si vzal kvazi 12 migrantů, tak na něj není žaloba a na nás je,“ zlobil se Babiš.

Babiš předestřel i svůj hlavní cíl. „Přesvědčit ostatní předsedy vlád a rozšířit V4 o další předsedy vlád, kteří by nám pomohli tomu zamezit,“ uvedl ohledně migračních kvót. 

Věří, že situace pro Česko nakonec nemusí být tak horká. „Uděláme všechno pro to, abychom přesvědčili Evropskou komisi, aby tam nebyl žádný dopad na nás. A budeme se to snažit vysvětlovat,“ dodal.

Vleklý proces až na 18 měsíců

V rozhovoru s ČTK Lehóczki uvedl, že dnešním dnem začíná procedura, kterou zahájila Evropská komise - žalované státy včetně Česka mají nyní právo na krok EK reagovat. První slyšení podle mluvčího lze očekávat v závěru tohoto roku. „V listopadu či v prosinci, ne dříve,“ řekl Lehóczki ČTK.

Účastníkem tohoto slyšení mohou být kromě Česka, Maďarska, Polska a Evropské komise i další členské země EU, které o to budou mít zájem. Zhruba dva až tři měsíce po tomto slyšení by se měl k žalobám vyjádřit generální advokát Soudního dvora. „Celý proces může trvat až 18 měsíců,“ upozornil mluvčí soudu, podle nějž ovšem soudci mohou délku řízení zkrátit. „To ale není automatické,“ dodal Lehóczki.

Na počátku loňského prosince první místopředseda EK Timmermans uvedl, že Česko, Maďarsko a Polsko dál neplní své povinnosti plynoucí z programu jednorázového přerozdělování žadatelů o azyl v rámci Evropské unie přesto, že soudní dvůr EU na počátku září potvrdil jeho platnost.

Odpovědi trojice zemí na poslední stanovisko komise byly neuspokojivé a tyto státy nijak nenaznačily, že se na věci chtějí začít podílet. Timmermans proto avizoval podání žaloby k unijnímu soudu. Program, na kterém se státy EU přes odpor Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska shodly v roce 2015, skončil po dvou letech loni v září.

Slovensko a Maďarsko neuspěly u unijního soudu s žalobou na způsob, jakým bylo o programu rozhodnuto. Soud naopak řekl, že jednorázový mechanismus byl adekvátní reakcí na migrační krizi. Mechanismus kvót měl pomoci Řecku a Itálii, kam se uchýlilo množství uprchlíků mířících do Evropy ze Sýrie, ale také z dalších států, třeba z Afriky. Obě jihoevropské země příliv migrantů nezvládaly. Plán předpokládal přesun celkem až 160 tisíc lidí s nárokem na mezinárodní ochranu, ovšem státy si z Řecka a Itálie rozebraly jen o něco více než 32 tisíc osob, oznámila v prosinci komise.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 4. ledna 2018 15:24 )

Jasan. Po Flaškovo profláklých Novoročních projevech, plných lží o světlých zítřcích, se na ně radši Miloš vyprdnul!! Miloš dává Vánoční promluvy.

janejaneja ( 4. ledna 2018 13:16 )

repelos: A to ještě nezačal ouřadovat Andrejko- to se teprve máte na co těšit !! To teprve poznáš, co je to živoření.

janejaneja ( 4. ledna 2018 13:12 )

Sobě navzájem- to by byla ta nejveselejší varianta.

janejaneja ( 4. ledna 2018 13:02 )

Oba dva sobě navzájem by byla ta veselejší varianta.

dobry-clovek ( 4. ledna 2018 12:36 )

NIKDO rozumny nemuže na skvělem Novoročnim projevu p.Zemana najit jediné mínus,pouze Kalouskuv odpad,nebo zlodeji z ODS a ČSSD atd.Ano.Pravada bolí a tu pan Zeman říká bez obalu a přikrášlování.Pan Zeman je a bude jednoznačně nejlepšim prezidentem co kdy ČR měla a bude mít.KAŽDY normalní a rozumny Čech bude volit Pana Zemana a ne ty šašky kolem něj co kandidují )))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa