Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Cizinec znásilnil dívku (16) u Terezína, zakrvácená prosila o pomoc: Co na to Nejvyšší soud?

Autor: ČTK - 
23. dubna 2021
09:36

Bylo to brutální znásilnění mladé dívky, kterou navíc okradl. Libyjec Abdalláh Ibráhím Diallo do České republiky přijel z Německa, kde měl už také za sebou nejeden škraloup. U soudu ve čtvrtek řekl, že si na čin nepamatuje a neví, zda měl s dívkou pohlavní styk. Pamatovala si to ale samotná dívka a svědci, které celá od krve prosila o antikoncepci.

Nejvyšší soud potvrdil rozsudek nad Afričanem potrestaným za znásilnění tehdy 15leté dívky na Litoměřicku. Justice mu vyměřila čtyři roky vězení a ústavní léčbu. Nejvyšší soud rozhodoval bez veřejného jednání a výsledek sdělila předsedkyně Okresního soudu v Litoměřicích Halka Lacinová.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu již bylo doručeno účastníkům, dovolací soud rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem potvrdil, odsouzený byl z výkonu trestu odnětí svobody převeden do výkonu ochranného léčení v ústavní formě,“ uvedla Lacinová.

Abdalláh Ibráhím Diallo, jenž se narodil v Libyi, neúspěšně žádal o azyl v Německu, kde byl třikrát trestán. Do Česka přijel vlakem. V červnu 2019 po poledni na silnici u obce Lukavec zezadu uchopil za rameno patnáctiletou dívku, povalil ji do trávy a znásilnil. Při odchodu jí odcizil mobilní telefon.

Bála se, že ji zabije

Znásilněná dívka popsala, jak ji Afričan nedaleko Lukavce doběhl, chytil kolem ramen a pak ukázal na trávu na zemi. „Řekla mu: ‚Ne, děkuji‘ a chtěla jít dál. On ji chytil za rameno a shodil do trávy,“ stojí podle iDnes v rozsudku.

Nebohá dívka se snažila bránit odstrkováním. Násilníka se snažila píchat do oka a křičela o pomoc. Pak ale raději přestala, protože se bála o život. „Snažila se ho odstrčit, ale on měl sílu. Měla velký strach, aby ji nezabil. Věděla, že snažit se utéct nemá smysl, proto se přestala bránit, jen ležela na trávě a chtěla, aby ji nechal být,“ uvádí dále dokument.

Hlídali ho na dálku

Dívku u silnice naložil do auta muž se dvěma spolujezdci. „Potkali jsme dívku na vedlejší silnici, vyběhla ze škarpy, z pole, byla celá od trávy, od krve, mávala na nás rukou, držela v ruce sukni a prosila o pomoc. Řekla nám, že byla znásilněna a ukázala na muže, který šel po silnici,“ uvedl řidič vozu.

Muže dojeli a ptali se, zda tu dívku znásilnil, odpověděl, že nikoliv. Po oznámení na policii sledovali muže, který se postupně vzdaloval. Jeden ze spolujezdců jej následoval. „Dívka byla vyděšená,“ poznamenal řidič. Podle jednoho ze svědků dívka prosila o antikoncepci.

Trest snížila omezená příčetnost

Za znásilnění a krádež hrozilo cizinci až deset let vězení. Okresní soud v Litoměřicích mu uložil dva roky vězení a také ústavní léčbu kvůli psychickému onemocnění. Odvolací krajský soud trest zpřísnil na čtyři roky.

Pachatel je podle pravomocného verdiktu trestně odpovědný, i když čin spáchal ve stavu zmenšené příčetnosti. Jeho ovládací schopnosti byly podle znalců v době skutku snížené, ale nikoliv vymizelé.

Cizince usvědčily výpovědi nezletilé a svědků. Při procesu uvedl, že si na událost nepamatuje. Jeho vyjadřování před soudem bylo často nesrozumitelné či zmatené. Nejvyšší soud plné odůvodnění svého rozhodnutí zatím nezveřejnil.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání