Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útočník střílel do lidí u logistického centra: Osm mrtvých, policie identifikovala pachatele (†19)

Aktualizováno -
16. dubna 2021
23:18
Autor: ČTK, yks - 
16. dubna 2021
08:43

Při střelbě v logistickém centru kurýrní služby FedEx v americkém městě Indianapolis v noci na dnešek přišlo o život osm lidí, několik dalších bylo zraněno. Oznámila to mluvčí místní policie, podle níž útočník zřejmě spáchal sebevraždu. Nebylo zcela jasné, zda policie do bilance mrtvých zahrnovala i údajného pachatele, podle agentury AP střelec zabil osm obětí. Později pak policie střelce identifikovala.

Teprve 19letý Brandon Hole má stát za krutým útokem, který si vyžádal devět lidských životů včetně jeho. Uvedla to americká policie, kterou cituje řada amerických médií, včetně Wall Street Journalu.

Incident se stal nedaleko mezinárodního letiště u hlavního města státu Indiana asi půl hodiny před půlnocí místního času (asi 05:30 SELČ). Jeden z pracovníků skladu médiím řekl, že uslyšel střelbu zevnitř budovy, když jedl venku na lavičce. "Uviděl jsem někoho, jak vychází ven a začal střílet a začal vykřikovat věci, kterým jsem nerozuměl," uvedl Levi Miller.

Nikdo z policistů nebyl zraněn

Když na místo činu dorazili strážníci, zjistili, že nebezpečí střelby stále hrozí, uvedla policejní mluvčí Genae Cookové. Nikdo z policistů podle ní nebyl zraněn. Podle amerických médií bylo pět lidí přepraveno do nemocnic, další dva byli ošetřeni na místě a propuštěni. Cooková při nočním tiskovém brífinku řekla, že jeden ze zraněných byl v kritickém stavu. Podrobnosti o totožnosti obětí nebo útočníka nesdělila.

V depu FedExu u letiště města Indianapolis pracuje více než 4500 lidí a jde o druhé největší logistické centrum této firmy na světě. Společnost po čtvrtečním útoku uvedla, že o něm shromažďuje informace a spolupracuje s vyšetřovateli. Později dodala, že mezi mrtvými byli její pracovníci. Jak podle výše uvedeného portálu uvedli svědci, Hole měl být bývalým zaměstnancen postižené společnosti FedEx.

Policie pátrá po důvodu krveprolití

"Stále se snažíme zjistit přesný důvod tohoto incidentu," řekla. Policie v noci vyslýchala zraněné a další svědky, na vyšetřování se podílí i Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Noční krveprolití bylo podle AP nejméně třetí letošní masovou střelbou v největším městě státu Indiana, kde žije necelých 900.000 lidí. Při lednovém incidentu údajně zemřelo pět lidí včetně těhotné ženy, při březnovém sporu v domácnosti pak podle vyšetřovatelů muž zastřelil tři dospělé a jedno dítě, načež unesl vlastní dceru.

Celé Spojené státy zažily za poslední týdny několik střeleckých útoků s více než pěti mrtvými. Šest obětí si vyžádala střelba v jihokarolínském městě Rock Hill z minulého týdne, kterou měl na svědomí bývalý profesionální hráč amerického fotbalu. V březnu po střelbě v trojici masážních salonů v Atlantě a jejím okolí zemřelo osm lidí, šest z nich byly ženy asijského původu.

Děsivé střelby v USA

O několik dní později střelec v supermarketu ve městě Boulder v Coloradu zabil deset lidí, včetně policisty. Americký prezident Joe Biden minulý týden představil soubor opatření zaměřených na potírání násilí páchaného střelnými zbraněmi. Šéf Bílého domu střelby v USA označil za epidemii, která musí skončit. Každý den je podle něj ve Spojených státech postřeleno 315 lidí, z nichž 106 zemře.

MAMKA2316 ( 16. dubna 2021 13:50 )

TAK KDO TO BYL KDO VRAŽDIL MIRUMILOVNÝ MUSLIM ČERNOCH BĚLOCH ASIAN NEBO ČLOVĚK JINÉHO POHLAVI???PŘECE NA VŠECH ŽIVOTECH ZALEŽÍ

bizon_pepa ( 16. dubna 2021 13:29 )

Ono to s tím strachem zatím nebylo tak horký. Hůř ale rozhodne bude.

krapotkin ( 16. dubna 2021 12:43 )

Amíci nepotřebu jí válčit po světě a šířit svojí "demokracii". Stačí se vymlátit doma.

Karel Klenovský ( 16. dubna 2021 10:19 )

Žít v USA musí být pro chudého američana radost.Výjít si ven/­škola,­kostel­,bar,ob­chod/ a vrátit se v lepenkové rakvi.Svělá demokracie v USA kjekjí vývoz do celého světa-.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání