Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel Bernie Madoff (†82): Král bilionových podvodů dohnal vlastního syna k sebevraždě!

Autor: ČTK, rix - 
14. dubna 2021
16:48

Takzvaný „Král Wall Street“ zemřel ve federální věznici, kde si odpykával trest sto padesáti let za závratné finanční podvody. Byl považován za pachatele největší zpronevěry v historii Spojených států. Mezi jeho oběti patří třeba režisér Steven Spielberg nebo herec Kevin Bacon a škody, které světu zanechal, v přepočtu přesáhly bilion korun!

Investiční firma Bernard L.Madoff Investment Securities, jejíž byl Madoff vlastníkem, měla fungovat na tzv. Ponziho schématu. Na stejném principu jsou založeny i pyramidové hry, známé někdy i jako letadlo. Investoři takto svěřují fondu peníze pod příslibem vysokého zhodnocení. Provozovatel fondu ale peníze dál neinvestuje a prvním klientům vyplácí výnosy z prostředků těch, kteří do systému vstoupili až později.

Služeb investiční firmy využívaly celebrity, charity, nadace i velké banky. Klienti, kteří z „rozjetého vlaku“ nestačili vystoupit včas, přišli podle soudu až o 65 miliard dolarů (tehdy téměř 1,2 bilionu Kč). Seznam poškozených klientů byl dlouhý a pestrý. Těžce zasaženy byly například židovské nadace, které Madoffovi věřily, protože finančník pocházel z prostředí prominentní židovské komunity v USA.

Madoffova reputace byla natolik nevalná, že k soudním líčením musel chodit v neprůstřelné vestě. Dokonce dohnal k sebevraždě vlastního syna. Ten měl na jeho nekalé praktiky upozorňovat. 29. června 2009 byl Madoff odsouzen ke 150 letům vězení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání