Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Transport orgánů z Kbel kamkoliv ve dne v noci: Za minulý rok piloti rozvezli 26 srdcí, plic a jater

Autor: VaB - 
21. ledna 2021
18:46

Létají ve dne v noci. A to i tehdy, kdy ptáci chodí pěšky podél silnice, jak je špatné počasí. Řeč je o armádních pilotech z 24. základny dopravního letectva ve Kbelech. Každoročně pomáhají lékařům s transportem orgánů určených k transplantaci. Loni provedli celkem 26 transportů. 

Letecká základna dopravního letectva Armády ČR je v pražských Kbelích. Náplní jejich práce není jen přeprava vojáků nebo vládních činitelů. Lékařům pomáhají i s transportem orgánů, které jsou určené k transplantaci. V tomto případě jde o každou vteřinu. 

Speciální boxy dopraví na letiště Kbely sanitky. „Ve speciálních boxech lékařské týmy, jež jsou s piloty na palubě, přepravují zejména hrudní orgány, jako jsou srdce, játra nebo plíce. Důležitý je čas, transplantovaný orgán musí být doručen k pacientovi co nejrychleji,“ popisuje mluvčí Zuzana Špačková. V roce 2020 vojáci provedli celkem 26 letů. 

Časy, kdy musí být orgán doručen, se různí. Srdce je schopné ve speciálním konzervačním roztoku vydržet pouhých 4-5 hodin, plíce pak 5-6 hodin. „Po odečtení dvou až tří hodin samotné operace by bez letecké podpory tohoto úkolu byli lékaři schopni jen stěží a každoročně by řada transplantací orgánů nemohla být z časových důvodů vůbec realizována,“ vysvětluje major Michal Dulík, náčelník operačního střediska 24. základny dopravního letectva.

Čím orgány poletí, volí piloti podle destinace. Jestliže je kousek od nemocnice letiště, volí se letadlo, pokud ne, jde do vzduchu vrtulník. „Důležitým faktorem je také počasí. Letouny mají systém odmrazování a mohou oblast s rizikem tvorby námrazy nadlétnout. Vrtulníky mají tento systém rovněž, ale pohybují se v nižších výškách, což může být při mrazech riskantní,“ upozorňuje Dulík s tím, že kromě stroje L-410 orgány přepravoval také letoun CASA C-295M, Challenger Cl-601 a vrtulník W-3A Sokol. V jednom případě též vrtulník Mi-17. 

Připraveni nonstop

Piloti a technici drží čtyřiadvacetihodinovou pohotovost sedm dní v týdnu. Musejí být stále připraveni, aby zvládli náročnost daného úkolu. „Vojáci drží čtyřiadvacetihodinovou pohotovost k přepravě sedm dní v týdnu. Lékařské týmy s orgány přepravují zejména v nočních hodinách nebo za zhoršených povětrnostních podmínek, kdy není schopen tuto službu poskytnout jiný subjekt,“ vyzdvihuje plukovník Martin Nezbeda, velitel 24. základny.

Minulý rok cestovali nejčastěji do Mošnova, Olomouce nebo Brna. Mimo Českou republiku to byla Bratislava nebo Žilina. Nejvzdálenějším místem přepravy orgánů byly Košice.

Video  Vrtulník Letecké služby Policie ČR.  - David Malík
Video se připravuje ...

frantacizek ( 21. ledna 2021 22:47 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání