Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Liberci museli pozastavit spalování zesnulých: Tamní krematorium hořelo

Liberecké krematorium
Liberecké krematorium  (Autor: Blesk:Pavel Smrž)
Autor: ČTK - 
20. ledna 2021
16:44

Liberec kvůli středečnímu dopolednímu požáru krematoria dočasně pozastavil provádění kremací. Požár sice nebyl velký, ale zasáhl střešní konstrukci budovy. Obnovení žehů bude záležet na stanovisku statika. Bude povolán během dvou dnů, uvedl dnes na tiskové konferenci města náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

"Krov prohlédne, jestli nedošlo k něčemu vážnějšímu, a samozřejmě proběhne revize spalinových cest tak, abychom mohli dál krematorium znovu bezpečně užívat," řekl Šolc. Pozastavení zpopelňování zemřelých by podle náměstka na provoz nejstaršího krematoria v zemi nemělo mít žádný vliv. "Těla zemřelých dále přijímáme, kapacita je dostatečná," dodal.

Výši škod ani příčiny požáru zatím hasiči neznají. Podle náměstka šlo o technickou závadu v komínovém tělese. Pracovníci krematoria dokázali požár uhasit za pomoci ručních hasicích přístrojů ještě před příjezdem hasičů, kteří poté dohašovali skrytá ohniska. "Nebyl to požár velkého rozsahu," uvedl pro ČTK zastupující mluvčí krajských hasičů Jakub Sucharda.

Liberecké krematorium je v provozu už více než 100 let. Epidemie koronaviru a s ním spojená úmrtí se na jeho vytíženosti loni příliš neprojevila. V roce 2020 bylo v krematoriu v Liberci provedeno 1805 zpopelnění, o 20 více než o rok dříve. Město proto nabídlo pomoc jiným krajům, zatím toho využil Moravskoslezský kraj. V předchozích dnech bylo do Liberce převezeno ke zpopelnění z krematoria v Ostravě bezmála 60 zemřelých.

Video  Blesk Podcast: Život pohřebáka v době koronaviru  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání