Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úsměvy na lících zamrzly. Rotmistryni Míše (†27) zahráli na pohřbu novou píseň jen pro ni

Autor: ran - 
21. listopadu 2020
10:56

Na smuteční ceremonii za rotmistryni Michaelu Tichou (†27) zazněla česká hymna a několik písní. Jednou z nich byla ta, kterou jen pro ni před pár dny napsal a nahrál její dobrý kamarád, když se o skonu vojačky dozvěděl. Pohřeb první Češky, která zahynula při plnění zahraniční mise, byl přenášen i kolegům na Sinaji v Egyptě, kde na svoji parťačku také s velkým žalem vzpomínají.  

Zesnulá Míša Tichá byla in memoriam povýšena do hodnosti štábní praporčice, příští rok by jí prezident Miloš Zeman měl udělit medaili za statečnost. Zemřela 12. listopadu při havárii vojenského vrtulníku mezinárodní mírové mise na Sinajském poloostrově. Nehoda stroje Sikorsky UH-60 Black Hawk při jeho zásobovacím letu přinesla smrt celkem osmi příslušníkům jednotky.

Na pohřbu kromě české státní hymny a Yesterday od Beatles nebo Touhy od Daniela Landy zazněla i píseň, jejíž slova i hudbu napsal Míšin dobrý kamarád a bývalý spolužák. Na počest statečné mladé ženy píseň nahrál ve vkusném nástrojovém složení kytara a bicí a umístil ji na sociální síť.

Slova písně kamarád napsal v angličtině. „Úsměvy na lících zamrzly, kéž její duše odpočívá v pokoji a nikdy na ni nezapomeneme,“ zpívá se v ní. „Přál bych si, aby život trval mnohem déle, aby se slzy nestávaly tak těžkým břemenem. Nechte ji plout na té loďce dál, až za horizont,“ vypravuje kamarád zarmouceně Míšu na její poslední cestu.     

Na ní ji ale přišla vyprovodit i její rodina, přátelé a také představitelé státu, Ministerstva obrany i Armády ČR. Pohřeb byl poznamenán epidemickými opatřeními, většina přítomných se ho účastnila mimo zdi strašnického krematoria, v obřadní síni bylo jen 15 nejbližších. 

„Michaela Tichá tragicky zahynula ve službě pro svou zemi. Bohužel, vojenská služba je riziková a občas si vybere svou nejvyšší daň. V tomto případě je to o to smutnější, že zemřela mladá žena, která měla celý život a vojenskou kariéru před sebou,“ uvedl ke smutné události ministr obrany Lubomír Metnar.

 

pupak_1 ( 21. listopadu 2020 23:35 )

Spíš by se od Landy hodila jiná písnička, Zelený krávy.

Maskovaná rtěnka a kanady s podpatkem
Z celty podprsenka a klín pod zámkem
Celý mládí pořád vzadu, teď si léčí mindráky
Místo aby byla ženská, hraje si na vojáky

Co vás vy krávy do armády táhne
Měnit sporák za buzerák
Žít jen podle rozkazu a hesel
Místo chlapa šůrovák

GrimaId ( 21. listopadu 2020 22:11 )

Jaký rozdíl? Taky má flintu a uniformu.

GrimaId ( 21. listopadu 2020 22:03 )

Ty seš taky správně vypatlanej.

Ksel ( 21. listopadu 2020 19:36 )

Zemřelá si zaslouží naši úctu.

GrimaId ( 21. listopadu 2020 18:51 )

No a co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání