Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pátrání po zmizelé Míše Muzikářové: Policista s kriminalistou chtějí novou páku na hledání dětí

Autor: dce, ČTK - 
25. května 2018
16:34

Míša, Anička, Honzík, Jakub – to je jen pár jmen dětí, kterým k jejich nalezení mohla pomoci mobilní aplikace Echo. Na té v současné době pracují vývojáři spolu s policií. „Chceme, aby široká veřejnost byla o každém pohřešovaném dítěti informována v reálném čase a nikoliv až např. u večerních zpráv,“ popisují lidé, kteří za nápadem stojí.

Už více než 16 měsíců pátrá policie po Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem. Holčička není jediným pohřešovaným dítětem z Ústeckého kraje, jež se nepodařilo najít. Dlouhé roky kriminalisté hledají těla dvou malých chlapců – osmiletý Jan Štefuca spadl v březnu 2005 do rozbouřeného přivaděče u Chomutova, v roce 2012 zmizel v potoce v ústecké čtvrti Předlice devítiletý Patrik Tuťo. Nejsou ale sami. Každý rok se ve složce „dítě v ohrožení“ u českých policistů objeví 10–15 nezletilých, kteří jsou v přímém ohrožení života či zdraví.

Policisté status Dítě v ohrožení jako Národní koordinační mechanismus pátrání mohou využívat už od roku 2010, přesto ale stále hledali lepší způsob, jak širokou veřejnost upozornit na pohřešované dítě. Rozhodovat totiž mohou minuty.

Policista Martin Kaiser a kriminalista Petr Bureš proto přišli s nápadem mobilní aplikace. „V současné době moderních technologií by se některé procesy daly zefektivnit a zrychlit. Vzhledem k tomu, že problematika pohřešovaných dětí patří mezi ty nejvíce palčivé, rozhodli se zaměřit právě na zapojení širší veřejnosti do pátrání po ohrožených dětech a zvýšit tak šanci na jejich nalezení,“ řekla Blesku Adriana Dergam z Nadace Vodafone, která celý projekt zaštiťuje a díky programu Laboratoř na jeho vývoj dala 150 000Kč.

„Aplikace Echo bude přímo propojena s policejní evidencí pohřešovaných dětí. V momentě, kdy do ní policie přidá záznam, upozorní aplikace své uživatele o konkrétním případu ztraceného dítěte, včetně popisu a fotky,“ popisuje Martin Kaiser, jeden z autorů aplikace. Uživatel pak bude moci jedním stisknutím policii kontaktovat. Aplikace bude určená nejen pro policisty, ale bude rovněž bezplatně dostupná i široké veřejnosti. Tím se šance na včasné nalezení dítěte ještě zvýší.

Aplikace je v současné době ještě v procesu vývoje. „Aktuálně jednáme o spolupráci s několika vývojářskými firmami, kterým informace od policie o možnostech napojení na policejní databázi zprostředkováváme. Jakmile však přijde na konkrétní technické specifikace, propojíme vývojáře s policií napřímo,“ říká policista Martin Kaiser. Aplikace by měla být dostupná letos na podzim.

kadlinka ( 25. května 2018 23:07 )

Autor článku,nějaký DCE...by si měl nejdříve zjistit informace a potom psát.Jan Štefuca neměl 8 let,ale 5.Chudáci rodiče,pokud ten článek četli....

milan59 ( 25. května 2018 19:41 )

No sice zajímavý ale nebude se na to vztahovat to slavné GDPR protože tam budou fotky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání