Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Domov hrůzy v Olešné šetří policie: Majitel se zapírá, zaměstnanci nedostali zaplaceno

Fotografie
Přivazování proti vůli důchodce. Realita některých pečovatelských domů  (Autor: internal)
Autor: ČTK ljš - 
5. ledna 2018
10:37

Chyběly sestry, tak léky podávaly pokojské! Jihočeská policie prověřuje případ domova pro seniory v Olešné na Písecku, odkud museli být vystěhováni klienti. Důvodem k přesunu důchodců byly podle dostupných informací nestandardní podmínky, které v zařízení panovaly. Policie zvažuje, zda zahájí vyšetřování celé události. Podle zjištěných informací nebyla v zařízení dostatečná a odpovídající péče o seniory. Zaměstnanci navíc zatím nedostali zaplaceno.

Domov s názvem Domicil je obecně prospěšná společnost. Funguje tak na bázi nájemních vztahů mezi vlastníkem a klienty,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Dodal, že vzhledem k tomuto právnímu statusu je prakticky nemožné, aby nyní někdo provoz zařízení zakázal.

Před Vánoci v domově pro seniory podle některých médií zasáhla policie za asistence pracovníků sociálního odboru krajského úřadu. Následně klienti zařízení opustili. „Zaměstnanci Jihočeského kraje se postarali o umístění a péči klientů Domicilu Olešná v pobytových zařízeních na území Jihočeského kraje,“ uvedl mluvčí kraje Radek Šíma. Dodal, že úřad nebude události více komentovat.

Praktická lékařka Barbora Kolářová, která na nestandardní podmínky v domově upozornila, serveru Lidovky.cz řekla, že například léky pacientům podávaly pokojské bez odborného vzdělání. I přes personální krizi vedení Domicilu nadále přijímalo další a stále více nemocné klienty. Posledních několik příjmů tvořili imobilní pacienti s různými vývody vyžadující plnou ošetřovatelskou péči po dobu 24 hodin na úrovni lůžkového zařízení typu léčebny dlouhodobě nemocných či oddělení následné péče, na kterou již nebyl Domicil tou dobou personálně vybaven,“ řekla Kolářová.

Ředitel Domicilu s novináři nekomunikuje a odmítá se k současné situaci vyjádřit. Podle Lidovek se však zapírá i před svými zaměstnanci. Přestože domov skončil, nemají ještě rozvázané své pracovní smlouvy. „Nevíme, jestli nám vyplatí prosincovou výplatu,“ řekla jedna z pracovnic serveru.

VIDEO Život 90: Přivazování proti vůli důchodce. Realita některých pečovatelských domů

HanikBa ( 10. ledna 2018 15:23 )

Ano Domov hrůzy! Vůbec nedávají info o lidech co jsou u nich. Když přijedete na návštěvu, tak se jen dozvíte, že senior spí. Balíčky co pošlete si rozebere personál. Budu litovat do konce života, že jsem tam rodiče dala! Otce mi ten ksi...l zabil na podvýživu. Do teď nemám jeho osobní věci a finanční vyrovnání. Z otce udělal pomalu bezdomovce a nechal ho bez mého vědomí spálit ! Vůbec od nich žádné info a ani info o úmrtí. Lhal, že otec žije a přitom byl už dávno po smrti! Teď se z TV dovídám, že mi přemísťují matku...opět bez mého vědomí! Do teď se mi ani doktor smrt nebo jeho personál neozval! Smaž se v pekle!!!!

gabreta ( 5. ledna 2018 14:40 )

To je to důstojné stáří v novém pojetí! Většina privátních zřizovatelů takových zařízení, to bere pouze jako business a klienty má na háku. Bere je jen jako zdroj příjmu!! Měl jsem tchána po mrtvici v takovém zařízení. Po čtrnácti denní zkušenosti, jsme mu upravili pokoj a odvezli domů. Dalo to notnou dávku odříkání a 24 hodinové střídání rodinných příslušníků u něj, ale zemřel v důstojném prostředí, jako celý život žil!!

ellenic ( 5. ledna 2018 14:15 )

S podobným zařízením mám své zkušenosti, vina prokázána, jedna z obžalovaných veselé podniká dál, samozřejmě ne svým jménem . Využívají, že je nedostatek zařízení pro ty, kteří potřebují stálou péči, mají to dobře spočítané, aby jim zbylo dost. To se netýká těch, kteří v tomto oboru pracují svědomitě, kde lidé mají zajištěnou skvělou péči, tací to nedělají pro své obohacení, ale se zájmem o slušný život seniorů .

jete ( 5. ledna 2018 12:13 )

...tento pán žil a pracoval v Německu a i tam měl obrovské potíže s policií a proto se uchýlil do Čech a jen pokračuje...bohužel má všechny lidi na háku.Kdyby policie chtěla,lehce si info z Německa získá...

sores ( 5. ledna 2018 11:41 )

Další český kr.e.té.n co se kapsuje na chudácích bezbranných! Zavřít do.by.t.ka českého co ze sebe dělá kapitalistu a vůbec neví co to je,jen krade.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání