Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zkušená horolezkyně Lucka (†30) zahynula v Tatrách: Její bratr Tomáš bojuje o život

Autor: dce, bar - 
26. prosince 2017
18:09

Tragédie! Zledovatělé turistické stezky zapříčinily ve slovenských Vysokých Tatrách pád čtyř českých turistů. Tři  zraněním podlehli - byla mezi nimi i Lucie F. (†30). Její bratr Tomáš F. (23) se jí snažil pomoci a sám skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Na Boží hod dopoledne zemřela česká turistka (†25) z Přerova. „Při zdolávání slovenských Tater se svým přítelem uklouzla na ledovém povrchu a padala několik set metrů do Malé Studené doliny,“ řekla Blesku mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. I přes rychlý zásah záchranářského vrtulníku na místě zemřela.

Štěstí neměli toho dne ani sourozenci Lucie F. a Tomáš F. z Ostravy mířící na Slavkovský štít. Ve výšce zhruba 1900 metrů se kvůli kluzkému povrchu zřítila nejprve třicetiletá Lucka. Tomáš (23) se jí poté snažil pomoct, ale rovněž spadl.

„Byl s vážným poraněním hlavy letecky přepraven do popradské nemocnice. Nyní tam leží v bezvědomí,“ dodala Lagronová. Ženě (30) záchranáři pomoct bohužel nedokázali. 

Lucka i její bratr byli zkušení sportovci a v horách nebyli poprvé. "Včera 25. 12. ve Vysokých Tatrách tragicky zahynula naše kamarádka lysařka Lucka F. Její bratr Tomáš se jí snažil pomoci a přitom se těžce zranil. On bojuje v nemocnici o život. Čest její památce, upřímnou soustrast rodičům. A Tomášovi brzké uzdravení," napsal na Facebook známý sportovec a otužilec z Lysé hory Ján Čupa.

"Tome... bojuj...za sebe... pro své rodiče... i pro Lucinku... jsme s Tebou...," napsala Tomášovi na Facebook paní Kateřina. Všichni doufají, že si zprávy brzy sám přečte.

Pád v Tatrách nepřežil ani další muž (33), jehož tělo našli v úterý dopoledne také v Malé Studené dolině náhodní turisté. Letos tak už ve slovenských horách zahynulo nejméně sedm Čechů.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání