Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

132 let od rituální vraždy v Polné: Anežku Hrůzovou měli podřezat kvůli krvi neviňátka

Autor: dce - 
10. dubna 2021
06:05

Jeden z nejznámějších soudních procesů v naší historii odstartovala bestiální vražda Anežky Hrůzové před 132 lety. Její tělo našli v lese 1. dubna, dívce někdo podřízl krk a nechal ji vykrvácet. Z vraždy byl podezřelý Leopold Hilsner, který byl později i odsouzen k trestu smrti, ačkoliv byl celý případ značně zpochybňován.

Devatenáctiletá Anežka Hrůzová zmizela 29. března 1889 na cestě z práce domů. Její tělo našli o tři dny později v lese u Polné. Nevinnou dívku někdo osmkrát praštil holí nebo kamenem do hlavy, škrtil ji a nakonec jí podřízl krk.

„Na přední straně krku nachází se ohromná rána, táhnoucí se zprava zdola napříč šikmo nahoru směrem k uchu. Rána pronikla veškeré měkké části až k páteři (krční). Při zakloněné hlavě dožaduje rána 8 cm dlouhá, 5 cm široká, s ostrými okraji. Z rány na krku vyčnívají nad dolním okrajem přeříznuté hrtanové chrupavky,“ stálo v pitevní zprávě doktorů Michálka a Prokeše.

Dodávají, že příčinou smrti bylo vykrvácení, ale na místě bylo příliš málo krve. Hrůzová, ačkoliv měla roztrhané oblečení, nebyla znásilněna - její panenská blána nebyla narušena. Už tyto dva prvky začaly četníky i většinovou společnost hnát jedním směrem za pachatelem.

K obvinění přispěl také fakt, že vražda se stala na Bílou sobotu o Velikonocích, které se v té době kryly s židovským svátkem pesach, který oslavuje vyjití Židů z Egypta. Podle tradice Židé k výrobě nekvašeného chleba potřebovali krev nevinného.

Nakonec byl zatčen právě dvaadvacetiletý židovský mladík z polského ghetta – Leopold Hilsner. Motivem měla být rituální vražda a krev zavražděné měla údajně posloužit právě k zadělání macesů.

U soudu, který začal 12. září, proti Hilsnerovi vypovídalo množství svědků, kteří ho měli zahlédnout 29. března poblíž místa nálezu mrtvoly. Proti Hilsnerovi také hovořilo, že byl tulák a živila ho žebrota – tehdejší justice to brala jako známku pokleslých mravů. Muž si ze strachu navíc pokoušel vymyslet alibi a nakonec se vězňům ve vazbě přiznal. Ačkoliv vše pak odvolal, nebylo to v jeho prospěch.

16. září byl na základě nepřímých důkazů Hilsner odsouzen k trestu smrti za spoluúčast na vraždě. Za muže se postavil Tomáš Garrigue Masaryk a tvrdil, že proces byl značně antisemitský. V očích veřejnosti se stal hlavním nepřítelem. Díky jeho protestům byl ale rozsudek zrušen a případ se vrátil k novému projednání.

V říjnu 1900 byl ovšem Hilsner obviněn ještě z jedné vraždy – tělo Marie Klímové bylo nalezeno půl roku před Hrůzovou. Dívka zmizela už v roce 1898 a z těla mnoho nezbylo. Pitva potvrdila hlavu zcela oddělenou od těla. Do té doby nevyřešenou vraždu bylo příhodné přišít Hilsnerovi a tak se i stalo.

14. listopadu byl Hilsner opět odsouzen bez přímých důkazů a na základě – pravděpodobně často smyšlených – výpovědí svědků. Za účast na dvou vraždách měl jít na šibenici. Místo rituální vraždy se nyní mluvilo o sexuálním motivu, přestože Hilsner sexuální poruchou podle lékařských vyšetření netrpěl.

O rok později mu František Josef I. dal milost a soud mu trest snížil na doživotí. V roce 1918 byl Karlem I. propuštěn na svobodu. Hilsner zemřel ve věku 51 let, pravděpodobně na rakovinu tlustého střeva.

Celý případ je dodnes zpochybňován – zejména pak vina Leopolda Hilsnera. Faktem je, že už k místu činu se nahrnulo takové množství lidí, že byla valná většina důkazů pošlapána a nenávratně zničena. Mezi později podezřívané patřil i bratr Hrůzové, který se s ní v den její smrti pohádal kvůli věnu. K vraždě se údajně přiznal na smrtelném loži. Mezi podezřelé ale patřilo i mnoho dalších. Vražda Anežky Hrůzové a ostatně i Marie Klímové zůstane ale patrně už neobjasněna.

prudentiacz ( 10. dubna 2021 07:51 )

no, čobol má pravdu minimálně v tom, že by bylo vhodné publikovat nalezené důkazy, což v hledání historických pravd nikdy neuškodí.

prudentiacz ( 10. dubna 2021 07:10 )

To si ta Anežka našla hezkou partu, když se s Hilsnerovým bratrem hádali o .... věno? O co tady vlastně šlo?

Andrejko Bures ( 10. dubna 2021 06:41 )

Na tom je videt kam vede slepa nenavist kombinovana s hlouposti.
Coz jsou dva hlavni rysy soucasnych "vlastencu".

nicco18 ( 19. února 2020 12:11 )

Toto je typicke pre liberalnych pisalkov,dobre platenych presne tymi,ktori platili aj tu zrudu Masaryka!!!
Klamete!!!Hilsner ucast na vrazde mal,o com svedcia zakrvacane nohavice najdene v synagoge!Minimalne Anezku drzal alebo inak pri vrazde pomahal.Svedkovia videli dvoch cudzich zidov,on im sprostredkoval akoze material.
Tak si nevymyslajte a neoblbujte.Oblbnete leda tak totalnych amaterov a ignorantov.Kecy ze brat sa priznal na smrtelnej posteli,si vyrobila tlac presne taka ako retardi co natocili ten grc a volaju ho film...

snehulak ( 31. března 2019 09:04 )

Blbeček autor je nový Hilsterián. Kdo a proč Anežku zabil se nikdy nezjistilo. A ani už nezjistí. I když proti odsouzení a hilsneriádě bojoval i slavný TGM.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání