Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vakcíny Moderna a Pfizer jsou bezpečné i během těhotenství, potvrdil americký úřad

Autor: Darina Jíchová - 
23. dubna 2021
05:30

Mezi jednu z nejváhavějších skupin v otázce očkování proti koronaviru bezesporu patří těhotné ženy, které se obávaly hlavně toho, zda jsou očkovací látky bezpečné. Odpověď na jejich otázku nyní dalo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), podle jehož expertů obě vakcíny Pfizer a Moderna jsou bezpečné i v těhotenství a nezvyšují riziko potratů, komplikací během těhotenství či porodu, nemají ani vliv na možné narození mrtvého dítěte, informoval list Daily Mail.

Experti CDC pracovali se záznamy více než 35 tisíc respondentek, které byly oočkované buď vakcínou od Moderny, nebo od Pfizeru. Počty potratů, komplikací, narození mrtvých dětí, předčasné porody či výskyt vrozených vad u dětí se nijak nelišil u očkovaných a neočkovaných žen. Žádná z těhotných neobdržela vakcínu od Johnson&Johnson nebo AstraZeneky.

Výsledky výzkumu potvrdila Americká společnost pro reprodukční medicínu (ASRM), která zároveň podpořila očkování těhotných žen. Úřady zatím nemají přesná data, kolik žen už se nechalo očkovat. Nejnovější studie vyšla v plném znění v odborném časopisu New England Journal of Medicine.

Vzkaz gynekologů těhotným ženám: Nechte se očkovat

ASRM mimo jiné prováděla vlastní výzkum, její odborníci sbírali poznatky více než rok. „Všichni včetně těhotných žen a těch, které se otěhotnět snaží, by se měli nechat očkovat. Vakcíny jsou bezpečné a efektivní,“ uvádí ASRM ve svém prohlášení. Společnost rovněž dodala, že se zatím nezabývali výzkumem vakcíny od společnosti Johnson&Johnson.

Americká kolej gynekologů a porodníků (ACOG) studii CDC označila za slibnou, nicméně podle nich je nutný dlouhodobý a hlubší výzkum problematiky. Současně ale ACOG od počátku vakcinačního programu tvrdí, že těhotné i kojící ženy by se měly nechat očkovat, z dostupných údajů zatím vyplývá, že mnoho žen se touto výzvou ve Spojených státech skutečně řídí.

Newyorská gynekoložka Laura Rileyová považuje novou studii a její výsledky za uklidňující. „Je skvělé, že máme vědecká data, která můžeme ukázat pacientkám váhajícím, zda se nechat očkovat, nebo ne,“ reagovala lékařka. „Ženy jsou si vědomé potenciálních komplikací, které může vyvolat covid-19 v těhotenství,“ dodala Rileyová.

Co očkování způsobuje u těhotných?

Výzkum v rámci CDC vedl Tom Shimabukuro, který zdůraznil, že on a jeho tým dále situaci monitorují a uvědomují si, že je nutné dál sledovat vývoj vakcíny a to, jak se látky chovají u těhotných žen, hlavně pokud se nechávají očkovat v rané fázi těhotenství. Upřesnil, že pracovali s daty 35 691 těhotných Američanek, které se nechaly očkovat mezi prosincem 2020 a únorem 2021.

Problémy po vakcinaci zaznamenalo asi 4 tisíce z žen, 86 procent těchto respondentek bylo ve třetím trimestru těhotenství, nicméně všechny z nich porodily zdravé dítě. Zhruba u 13 procent těhotných došlo k potratu, méně než 1 procento informovalo vědce o narození mrtvého dítěte, 9 procent žen se potýkalo s předčasným porodem a 2 procenta žen nahlásily, že se u jejich dětí projevily vrozené vady. Tato data jsou však v normě s obtížemi, se kterými se těhotné potýkaly před pandemií.

Experti CDC uvedli, že oočkované těhotné ženy si většinou stěžovaly na bolest v místě vpichu, ale vážnější vedlejší účinky se objevovaly jen zřídka.

Video  Zeman o konci Blatného věděl dříve. Sputnikem by se nechal přeočkovat  - Blesk
Video se připravuje ...

milan59 ( 23. dubna 2021 07:24 )

Jupíjájéjjjj tak když to potvrdil americký úřad,tak já se nechám oplodnit a pak hned i oočkovat,nepíše se že těhotné musí být jen ženy takže jdu do toho !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa