Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vakcín je nedostatek, očkovacích míst nadbytek. Některá proto v Praze skončí

Aktualizováno -
28. dubna 2021
11:50
Autor: ČTK - 
21. dubna 2021
17:50

Hlavní město po dohodě s ministerstvem zdravotnictví upraví svoji očkovací strategii. V metropoli se v menších očkovacích místech dosud používala vakcína Moderna, té je ale málo, a tak město v některých přejde na látku Pfizer/BioNTech. Několik míst také skončí, jiná budou na svém provozu omezena. Dříve to řekl pražský koordinátor očkování Martin Ježek, jehož slova potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman. V Kongresovém centru se podle něj nyní očkuje 950 lidí denně, od června by to měl být dvojnásobek.

V tuto chvíli se podle Ježka nedaří z nově došlých dávek Moderny pokrýt ani nutné druhé dávky očkování, které je potřeba suplovat z rezerv. Ve větších očkovacích místech, jako je to v Městské poliklinice ve Spálené ulici, v Nemocnici Na Františku nebo v poliklinikách na Chodově či na Proseku, proto začnou používat Pfizer. „Těchto míst je celkem osm,“ řekl koordinátor. Dodal, že sedm menších center by se mělo od května uzavřít. „Jsou to třeba centra, která jsou v těsné blízkosti těch velkokapacitních,“ řekl.

Omezení fungování části očkovacích míst v Praze podle Hofmana požaduje po metropoli ministerstvo zdravotnictví. Týkat se bude zvláště očkovacích míst, která jsou umístěna v blízkosti velkokapacitních očkovacích míst nebo mají kapacitu do 1000 očkovaných týdně. Například bude od 1. května uzavřeno očkovací centrum v Městské nemocnici následné péče nebo v zařízení Iscare. Omezen by měl být v budoucnu i provoz očkovacích center ve Státním zdravotním ústavu a ve Fakultní nemocnici v Motole, doplnil Hofman.

Podle původního plánu se v Praze využívá látka Pfizer/BioNTech ve státních centrech ve velkých nemocnicích a ve velkokapacitním centru na Vyšehradě, které magistrát před časem spustil. Moderna pak má sloužit pro menší centra, kterých je několik desítek. Praktickým lékařům míří AstraZeneca a od května i nově schválená látka firmy Johnson & Johnson.

Všechna nestátní očkovací centra na území hlavního města jsou postavena právě na očkování látkou od firmy Moderna, protože Comirnaty od firmy Pfizer byla až dosud standardně dodávána na základě pravidel stanovených státem do státních očkovacích míst,“ uvedla radní hlavního města pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Ze strany státu byly naopak slíbeny vyšší dodávky vakcíny firmy Pfizer. V červnu by se do metropole mohlo dostat až 69 000 dávek za týden. Její použití v mnoha pražských nestátních očkovacích místech je však limitované komplikovanějším skladováním a distribucí, které látka vyžaduje. Pro vakcínu Pfizer je nutná přeprava po celých platech, čítající 1200 dávek, a následné vyočkování všech dávek do pěti dnů. Podle Johnové bude vakcína Pfizer dodávána na očkovací místa schopná tyto požadavky splnit.

Kapacita na Vyšehradě se zvýší

V dalších týdnech by podle Ježka měla metropole dostávat mezi 63.000 a 69.000 dávkami vakcíny Pfizer/BioNTech týdně, od června pak 95.000. V Kongresovém centru se podle koordinátora nyní očkuje asi 950 lidí denně, od přespříštího týdne by se počet měl zvýšit na 1600 denně a od června na 2000, z toho 1000 lidí by dostalo první dávku a 1000 druhou. Začátkem května má začít fungovat také velkokapacitní centrum v hale O2 universum, kde se podle Ježka počítá s očkováním 7000 lidí denně.

Vakcíny rozváží i hasiči

Koordinátor dodal, že problém je stále s dodávkami AstraZenecy, kterou potřebují praktičtí lékaři. V dubnu a květnu podle něj do celé republiky přijde jen asi 300 000 dávek a do metropole zatím dorazilo jen 31.000 dávek této látky. Praktikům ji nyní magistrát rozváží s pomocí hasičů, protože distributorská firma Alliance Healthcare může doručit jen balení deseti ampulí, tedy 100 dávek, což je na mnohé praktiky moc. Řada jich chce jen jednu nebo dvě ampule.

Do očkování se podle Ježka zapojilo 447 praktiků ze 720 v metropoli registrovaných. „V tuto chvíli už není v Praze zapojený praktický lékař, který by nedostal alespoň jednu nebo dvě ampule,“ řekl. Dodal, že firma Avenier již spustila objednávky vakcíny Johnson & Johnson, kterou mají rovněž používat praktici. Na přelomu dubna a května by podle něj měla začít zavážka praktikům.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

provokaterka ( 28. dubna 2021 13:25 )

Udělit sankce na EU.

Jirik-ta ( 21. dubna 2021 20:19 )

Hm, sputnik asi nebude. Takže na podzim. Ale to už budou nové mutace

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa