Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Slováci otevřeli obchody i hotely, ve frontě si lidé postojí hlavně na oblečení

Autor: ČTK - 
19. dubna 2021
15:05

Už hodinu po opětovném otevření velkého nákupního centra Avion Shopping Park na okraji Bratislavy byla dnes dopoledne výrazná většina míst na jeho parkovišti obsazena. Zejména v některých prodejnách s oblečením si zákazníci podle zjištění ČTK museli vystát frontu u pokladen, obecně ale tamní obchody náporu kupujících nečelily. Prodejny a další provozy v zemi mohou ode dneška znovu vítat zákazníky v souvislosti se zlepšující se epidemickou situací ohledně koronavirové nákazy.

Otevření prodejen, provozů služeb, dále hotelů a jiných ubytovacích zařízení, zoo či muzeí je součástí první velkého uvolnění karanténních omezení po jejich zpřísnění před vánočními svátky.

Do škol rovněž nastoupily další skupiny žáků, konat se mohou bohoslužby a pohyb v přírodě je pro obyvatele povolen i mimo okres jejich bydliště. K některým aktivitám včetně vstupu do prodejen mimo nákup potravin a dalšího nevyhnutelného zboží lidé nadále potřebují potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, o prodělání infekce v posledním půl roce nebo o očkování proti covidu-19.

Obtížné online nákupy oblečení

Podle zjištění ČTK ve většině prodejen ve zmíněném nákupním centru a ani u jeho vstupu nikdo od návštěvníků nevyžadoval například potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.

„Konečně lze znovu vybírat zboží přímo v prodejnách. Nákupy oblečení přes internet hlavně pro děti nebyly jednoduché,“ řekl ČTK Juraj, který čekal u pokladny v prodejně oděvů a v rukou držel několika kusů různého oblečení nejen pro sebe, ale i pro potomka.

Návalu lidí v prodejnách má zabránit pravidlo, že na jednoho zákazníka musí připadnout alespoň 15 metrů čtverečních prodejní plochy. Například jeden z velkých obchodů s nábytkem a vybavením pro domácnost na svých internetových stránkách informuje o naplnění své kapacity.

Šest lidí v bazénu

Na plovárnách zase může být v jednom okamžiku nejvíce šest lidí, podle provozovatelů bazénů se za takové podmínky zahájit provoz ekonomicky nevyplatí.

Při pohybu venku na Slovensku již není povinné nošení roušky či respirátoru v případě zachování alespoň pětimetrového odstupu od lidí mimo členů vlastní domácnosti.

Epidemická situace na Slovensku se začala zlepšovat v březnu. Například počet hospitalizovaných s potvrzeným covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění, který na začátku března dosáhl svého maxima přes 4000 lidí, nyní klesl na méně než polovinu zmíněného počtu. Pokud se situace nezhorší, uvolňování omezení na Slovensku bude moci podle národního protiepidemického systému pokračovat postupně i v příštích dvou týdnech. Například od příštího týdne by tak restaurace mohly podávat jídlo a nápoje na svých terasách. V současnosti je povolen pouze výdaj přes okénko. Patrně nadále zůstanou uzavřené aquaparky a wellness centra, která by měla otevírat mezi posledními.

Na Slovensku zůstává v platnosti zákaz vycházení s výjimkami, které kabinet premiéra Eduarda Hegera rozšířil v souvislosti s uvolněním karanténních omezení. Nadále platí obecný zákaz vycházení večer a částečně v noci, který se ale nevztahuje například na cesty do práce nebo ze zaměstnání.

Video  Nevyzpytatelný Matovič neumí prohrát. Jeho vládě zlomily vaz potíže, se kterými se potýká i Česko.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa