Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Apokalypsa v Brazílii: Tisíce mrtvých dětí a poutání pacientů kvůli nedostatku léků

Autor: trm, ČTK - 
17. dubna 2021
08:30

Koronavirus zabil v Brazílii minimálně 1300 dětí, mezi nimi i stovky kojenců. Obecně se přitom má za to, že na covid-19 umírají nejmenší výjimečně. Informuje o tom BBC. Experti navíc předpokládají, že dětských obětí je mnohem více, v Brazílii se málo testuje. Situace v Brazílii se znovu vymyká kontrole. Nemocnice bojují s nedostatkem kyslíku, dochází i sedativa. Objevují se zprávy o tom, že zdravotníci musejí někdy vážně nemocné poutat k lůžkům, aby je mohli napojit na plicní ventilátory, píší agentury Reuters a AP.

Oficiální údaje ministerstva zdravotnictví naznačují, že na koronavirus zemřelo přes 800 dětí mladších devíti let, skutečný počet je podle odborníků mnohem vyšší.

Epidemioložka z univerzity v Sao Paulu Fatima Marinhová odhaduje, že obětí do devíti let jsou od začátku pandemie už víc než dva tisíce, zhruba 1300 z nich jsou kojenci. Opírá se o statistiku nadměrných úmrtí na neurčený akutní respirační syndrom během pandemie. „Existuje mylná představa, že pro děti je covid-19 nulové riziko,“ řekla BBC Marinhová. Podle ní se počet úmrtí na respirační syndrom za poslední rok zdesetinásobil. Podle ní výrazně přibylo i multisystémového zánětlivého syndromu. Ten souvisí s covidem a objevuje se i týdny po prodělané infekci.

O situaci v Brazílii se v posledních týdnech mluví jako o naprosté apokalypse. Nemocnicím dochází kyslík i sedativa pro pacienty, kteří musí být napojeni na ventilátor.  Vláda proto hledá možnosti, jak co nejrychleji potřebné léky do země dovézt. Podle ministra zdravotnictví Marcela Queirogy Brazílie jedná se Španělskem a dalšími státy, aby tato léčiva zajistila.

„Nikdy bych si nemyslel, že po dvaceti letech práce na jednotce intenzivní péče zažiju něco takového,“ řekl agentuře Reuters lékař Aureo do Carmo Filho. „Použití fyzického upoutání bez sedativ je špatný postup... Pacient je podroben formě mučení,“ dodal. Napojení pacientů na plicní ventilátory je procedura, při níž je zapotřebí pacientům podat sedativa, jelikož tělo se může přirozeně bránit, píše Reuters.

Epidemická situace se v Brazílii zhoršuje už několik týdnů, zdravotnický systém je na pokraji zhroucení a nemocnice na řadě míst jsou nuceny vytvářet improvizovaná lůžka pro intenzivní péči, přičemž jim často chybí mimo jiné potřebné vybavení. Na nedostatek potřebných léků upozorňují úřady v Rio de Janeiru a také v Sao Paulu, kde viní z nedostatku léků federální vládu.

Televize O Globo ve středu informovala o případech z Ria de Janeira, kde zdravotníci intubovali pacienty s nedostatkem sedativ a museli je připoutat k lůžkům. Nemocnice Alberta Schweitzera uvedla, že jí docházejí tato léčiva, ale používají náhradní přípravky a fyzické připoutání pacientů zdravotníci používají pouze, pokud je předepíše lékař, píše Reuters.

Queiroga ve středu prohlásil, že očekává zásilku sedativ v Brazílii během „příštích deseti dní“, což je podle něj výsledek smlouvy podepsané s Panamerickou zdravotnickou organizací (OPS). Brazílie se podle něj rovněž snaží získat léčiva v zahraničí.

Od začátku šíření koronaviru latinskoamerický stát, kde žije zhruba 212 milionů obyvatel, zaregistroval téměř 14 milionů případů infekce a asi 370 tisíc úmrtí s covidem-19.

Video  Prymula v Blesku kritizoval: Odvolání Blatného mělo přijít dřív. Co radil Zemanovi?  - Blesk
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 17. dubna 2021 12:42 )

Brazílie má 20x víc občanů než Česko.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa