Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exministryně vrací do hry úřední maturity. Valachová chce od Plagy úpravu zákona

Autor: ČTK - 
16. dubna 2021
19:43

Sněmovna se na návrh bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) má dodatečně zabývat letošními maturitami a závěrečnými zkouškami v učilištích. Odmítla ale projednat tento bod dnes odpoledne. Rozhodla o tom při úpravách programu schůze. Žádný jiný termín projednání zatím dolní komora nestanovila. Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová připomněla, že podle odborníků by úřední maturita nebyla správným krokem. Nyní lze očekávat, že epidemie umožní konání zkoušek v již připravené podobě, řekla.

Valachová návrh zdůvodnila nejistotou, jak se maturity a závěrečné zkoušky uskuteční, pokud střední školy zůstanou kvůli koronavirové epidemii zavřené. Podle poslankyně nebyly naplněny tři termíny návratu maturantů a závěrečných ročníků k prezenční výuce a není jasné, kdy tato výuka bude obnovena. Sněmovna by proto podle ní měla vyzvat vládu k odkladu praktické části maturit. Vláda by měla také předložit novelu školského zákona, která by umožnila „jako alternativu maturitních zkoušek využít takzvaných úředních maturit“, uvedla poslankyně v návrhu usnesení na svém facebooku.

Za úřední maturity doposud bojoval premiér Andrej Babiš (ANO). Jeho snaha ale vyvolala odpor škol i zaměstnavatelských svazů. Ministerstvo školství v březnu rozhodlo, že kvůli epidemii začnou maturity poslední květnový týden a ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka budou nepovinné. Již dříve pro letošek zrušilo slohy.

Video  Plaga a maturity 2021: Ministr řekl, kde uleví a čemu studenti neuniknou.  - ČTK
Video se připravuje ...

„Jak jsme mnohokrát uvedli, cílem úprav maturitního modelu bylo zohlednit nastalou situaci, změněné podmínky pro vzdělávání jak na straně žáků, tak i pedagogů v loňském a letošním školním roce a zároveň dostát odpovídající úrovni zkoušek samotných, které jsou výstupními zkouškami uzavírajícími střední vzdělávání a které stvrzují požadovanou úroveň absolventů škol, jejich znalosti a dovednosti potřebné pro další studium nebo nástup do praxe,“ řekla dnes ČTK Lednová. Přijetí novely školského zákona by podle ní nyní vyžadovalo stav legislativní nouze, který lze využít například jen v případě ohrožení základních práv občanů. Podle mluvčí se nicméně nyní jeví, že epidemiologická situace umožní konání zkoušek podle připraveného scénáře.

Předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček již dříve ČTK řekl, že řada ředitelů rozhodla letos o změně formy praktické zkoušky tak, aby ji žáci měli šanci složit případně i bez obnovení prezenční výuky. Další školy podle něj zkoušku odsunuly na léto. Praktické zkoušky se mohou konat do 27. srpna. Úřední maturity podle Zajíčka na konci března odmítli i zástupci školské tripartity.

Termín státních maturitních testů se kvůli epidemii covidu-19 posune ze začátku května na 24. až 26. květen. Mimořádný termín pro maturanty, kteří budou při řádném termínu testů v karanténě, bude 7. až 9. července. Období školních maturit nezačne 16. května, jak se předpokládalo, ale bude od 1. června do 23. července. Praktické zkoušky, které měly začít od 1. dubna, se budou moci konat od 19. dubna do 27. srpna.

amalka00 ( 16. dubna 2021 20:53 )

Neskutečně drzá ženská.Zkazila co mohla a pořád se drží jak klíště.Hnus velebnosti.

amalka00 ( 16. dubna 2021 20:51 )

Přesně tak. Jako učitelka ji nemůžu přijít na jméno.Pipka jedna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa