Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ze sportovní haly „chytré“ očkovací centrum: V Havířově sází na QR kódy, urychlí vakcinaci

Autor: chm - 
16. dubna 2021
15:44

Bezdrátové teploměry hlídající teplotu vakcín nebo QR kódy, které mají zrychlit očkování. Díky chytrým technologiím se z původně sportovní haly Slávie stalo jedno z nejmodernějších očkovacích center v Česku.

Havířovské OČKO spustil Moravskoslezský kraj ve spolupraci s Nemocnicí s poliklinikou Havířov.

„Jestli chcete vidět naši představu špičkového moderního očkovacího centra, přijeďte se podívat, jak to vypadá v Havířově,“ zve náměstek hejtmana pro chytrý region Jakub Unucka.

Teplotu vakcín v lednicích hlídají v OČKU chytré bezdrátové teploměry, které komunikují přes internet. Vakcíny jsou tak uchovávány přesně podle požadavků Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

QR kódy navýší kapacity

Do konce dubna by mělo být otestováno zavedení QR kódů, které zájemci o očkování dostanou při rezervaci termínu v systému Reservatic. „Tím se po příchodu na recepci OČKA prokážou, klidně i z mobilního telefonu. Stejnou čtečkou přečteme i strojově čitelné údaje z občanského průkazu,“ popsal Unucka.

Tím se zkontroluje, že přišel ten pravý klient. Jedná se i o možnosti informovaného souhlasu dotykovým perem, aby se předešlo papírování a zdržování. „Denně by se tak kapacita očkovacího místa mohla zvýšit až o dvě stě dávek, a to bez navýšení počtu personálu,“ dodal náměstek.

Chtějí to do celého Česka

V květnu by se měly všechny novinky rozběhnout naplno. „Bude přibývat lidí, kteří chytré technologie zvládnou, ale vždy budou lidé, kteří se objednávat online nebudou. Zavedení technologií je přidaná hodnota. Navíc při rezervaci je možné objednat příbuzného seniora, maminku, tatínka a podobně,“ popsal autor rezervačního systému Otakar Lucák.

Pokud se chytré technologie v OČKU osvědčí, mohly by být využívány i v dalších očkovacích centrech v kraji, případně v celém Česku.

VIDEO: CELÝ ZÁZNAM: Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl do Hamáčkovy cesty do Ruska.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl do Hamáčkovy cesty do Ruska.  - Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa