Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Merkelovou krevní sraženiny neodradily. Očkovat se nechala AstraZenecou

Autor: ČTK - 
16. dubna 2021
15:57

Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes nechala očkovat proti nemoci covid-19 vakcínou od společnosti AstraZeneca. Na twitteru to oznámil vládní mluvčí Steffen Seibert. Německo látku od AstraZenecy kvůli několika nevyjasněným případům mozkové žilní trombózy u očkovaných nepoužívá pro mladší 60 let. Kancléřce je 66 let.

„Mám radost, že jsem dnes dostala první dávku AstraZenecy. Děkuji všem, kteří se do očkovací kampaně zapojili, ale také všem, kteří se nechají očkovat. Očkování je klíčem k překonání pandemie,“ řekla Merkelová.

Seibert na twitteru zveřejnil snímek mezinárodního očkovacího průkazu Merkelové a také potvrzení, že kancléřka dnes dostala první dávku vakcíny Vaxzevria, jak britsko-švédská společnost AstraZeneca svou látku nazývá.

Kancléřka v minulosti opakovaně prohlašovala, že se očkovat proti covidu-19 nechá, trvala ale na tom, že se tak stane až poté, co na ni přijde řada. Německo podobně jako jiné země kvůli nedostatku vakcín upřednostňuje nejstarší ročníky a zdravotníky, předbíhat proto Merkelová nechtěla.

Také prezident Frank-Walter Steinmeier postupoval stejně jako Merkelová, rovněž pro sebe odmítl výjimku. První očkování preparátem od AstraZenecy dostal 65letý prezident 1. dubna.

Dnes se AstraZenecou nechal očkovat i vicekancléř Olaf Scholz, který povede sociální demokracii (SPD) do zářijových parlamentních voleb. „Každé očkování nás posouvá blíže k tomu, abychom pandemii překonali,“ uvedl 62letý Scholz.

joschi161 ( 4. května 2021 18:12 )

Nebo solnym roztokem, aby se sama otravila to nemůže němcům udělat.Co by si bez ní pocli.

provokaterka ( 16. dubna 2021 17:38 )

Vitamínem C.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa