Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Lékařka o postcovidovém syndromu u dětí: Pod rukama se nám dělo něco, co neznáme. Museli jsme jednat rychle

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. dubna 2021
08:50
Autor: jim - 
17. dubna 2021
05:00

Již v listopadu zaznamenali zdravotníci z Thomayerovy nemocnice nezvyklá onemocnění u malých dětí, které prodělaly nákazu koronavirem. Od té doby lékařka Markéta Bloomfield spolu s dalšími kolegy z Pediatrické kliniky Thomayerovy nemocnice léčí malé pacienty s postcovidovým syndromem a daleko závažnějším syndromem multisystémové zánětlivé odpovědi spojeným s covidem-19. Jak se tyto nemoci liší, prozradila pro Blesk Podcast.

Téměř půl roku se každý den setkává Markéta Bloomfield s následky nemoci covid-19 u dětí různých věkových skupin. S novými syndromy se osobně potkala poprvé v listopadu, kdy pro ni byla situace z profesního hlediska nejtěžší. "Poměrně rychle za sebou jsme přijali první tři pacienty s tzv. multisystémovým zánětlivým onemocněním spojeným s covid-19 . Viděli jsme, že se nám děje pod rukama něco, co neznáme. Sice jsme na to byli připravení po stránce intenzivní péče, ale museli jsme se hodně rychle zorganizovat a rozprostřít informace mezi praktiky a lékaře prvního kontaktu, v kterých případech už děti odesílat do nemocnic," vzpomněla si odbornice na chvíli, kdy léčili první batolata a kojence. A jak se syndromy liší?

Postcovidový syndrom

U dospělých pacientů, kteří se vyléčili z nemoci covid-19, je toto onemocnění podle Bloomfield již poměrně dobře zmapované, u dětí se o existenci postcovidového syndromu rovněž ví, ale zdaleka ne tak detailně jako u dospělých. Jedná se o dlouhodobé zdravotní obtíže navazující na covid-19, jejichž projevy jsou různorodé: "Nespecifické stavy únavy, poruch spánku, různé neurologické problémy, slabosti, svalové slabosti, bolesti hlavy, bolesti různých částí těla. U dětí se po covidu-19 může objevit specifické onemocnění, dlouhotrvající kašel. Klidně i několik měsíců," vysvětluje lékařka s tím, že ve většině případů tyto příznaky u dětí s postupem času odezní.

Multisystémový zánětlivý syndrom

Pediatři celého světa se aktuálně zabývají vzácným, ale daleko závažnějším onemocněním po nákaze koronavirem. Oproti postcovidovém syndromu jsou projevy u multisystémového zánětlivého syndromu u dětí mnohdy nebezpečnější, než samotný průběh nemoci covid-19. Podle Markéty Bloomfield dokonce bez včasné hospitalizace na Jednotce intenzivní péče ohrožuje dětské životy, proto je důležité, aby jej rodiče a praktičtí lékaři odhalili včas.

"V době zhruba jeden až šest týdnů od akutního onemocnění, které ale nemusí být vůbec známé, protože řada dětí covid-19 prodělá bezpříznakově, se objeví vysoké horečky přesahující 38 stupňů. Děti začnou být bolestínské, protivné, začne se vyskytovat červená vyrážka po celém těle, od pupínků po mapovité vyrážky. Typicky je lze najít na dlaních a na ploskách nohou. K tomu se přidávají zarudnuté sliznice, často mívají červené oči a mají jahodově červený jazyk. Mohou mít zvětšené uzliny. U většiny dětí se vyskytují příznaky postižení zažívacího traktu, kdy zvrací, mají průjmy a bolí je bříško," jmenovala hlavní symptomy Markéta Bloomfield.

Syndrom se může projevit u různě starých dětí a v různém zdravotním stavu. Zdravotníci jej pak léčí kortikoidy, ale hlavně imunoglobuliny, který se vyrábí z dárcovské plazmy. "Je to mix protilátek, které máme všichni v krvi. Mají účinek zabrždění imunitní reakce. Jejich efekt je zpomalení, uklidnění imunitní nadstavby," mluví o medikaci lékařka. Zároveň uklidňuje, že doposud žádné dítě v ČR na multisystémový zánětlivý syndrom nezemřelo a po nějaké době byly propuštěny domů. V Thomayerově nemocnici bylo s tímto syndromem celkem léčeno 12 pacientů a aktuálně podle Bloomfield jejich počet výrazně nestoupá.  

Jaký vliv na vznik syndromů mají mutace koronaviru, a proč dětem škodí odloučení a nedostatek pohybu, prozradila imunoložka Markéta Bloomberg pro Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Koronavirus může u dětí zanechat následky. Imunoložka Bloomfield poradila, co sledovat - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

snehulak ( 18. dubna 2021 10:50 )

Něco byste nám ještě paní doktorko dovysvětlit. Po všech těch kecech kolem dokola, že dětí si Covid nevšímá a hurá do školy. Kde se ty vaši dětští pacienti k němu dostali?

snehulak ( 17. dubna 2021 08:48 )

Koronavirus může u dětí zanechat následky? A kde zůstali ti odpůrci testování a očkování dětí, kteří vykřikují, že dětí se koronavirus ani netkne , kdežto dva roky prázdnin je zahubí?

user ( 17. dubna 2021 07:01 )

Konečně článek, který snad donutí k rozumnému chování, I ty sobce a popirace Covidu, převážně z řad Pirátů, kteří ve své mladicke nesmrtelnosti, leckdy nakazil své děti. A to jen proto, že jim se přeci nic nemůže stát, jsou mladí, stihli, sportuji a Covid je jen rytmika.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa