Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hamáček do Moskvy nepoletí, cestu pro Sputnik mu „zatrhl“ Babiš. Pekarová mu vmetla ruské tanky

Aktualizováno -
16. dubna 2021
20:15
Autor: ČTK, simao, trm, jko - 
16. dubna 2021
10:28

Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dnes ve Sněmovně neprosadily sněmovní debatu o pondělní cestě vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Hamáček měl v Rusku jednat o vakcíně Sputnik V, nakonec ale nepoletí. Premiér Andrej Babiš (ANO) to Blesku potvrdil bez dalších podrobností. Cestu Hamáčkovi sám zatrhl, píše s odkazem na své zdroje server iDNES.cz. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) přitom popřál Hamáčkovi šťastnou cestu, ale vyslovil domněnku, že Rusům stačilo zavolat a objednat letadlo. Opoziční představitelé upozorňují na to, že Hamáček chtěl do Ruska v době napětí s Ukrajinou, kdy Rusové nachystali již i tanky s „invazními pruhy“ jako před zásahem v Československu.

Zástupci opozičních stran sdružených v koalici Spolu, ale také Piráti v pátek ve Sněmovně Hamáčkovu návštěvu zpochybňovali i v souvislosti s napětím na ukrajinsko-ruských hranicích a s plánovanou výstavbou nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Chtěli zdůvodnění cesty i výpis nákladů

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek poukazoval na to, že dialog mezi Českem a Ruskem zůstal na mrtvém bodě a diplomatické vztahy nefungují. Hamáček by neměl do Moskvy letět, míní.

Sněmovna měla podle Bartoška dostat například zdůvodnění cesty, informaci o složení delegace i o nákladech. Dolní komora podle jeho návrhu měla také Hamáčka vyzvat, aby v Rusku vznesl téma Ukrajiny, ruské anexe Krymu a uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, naopak by vicepremiér neměl jednat o Sputniku V ani o Dukovanech.

Černochová poukázala na slovenské problémy

Místopředsedkyně frakce ODS Jana Černochová označila Sputnik V za geopolitický nástroj Ruska. Tázala se, proč se vláda nesnaží získat více vakcín, které už certifikovala Evropská léková agentura.

„Po roce pandemie a vládního chaosu už není překvapivé - a je to možná více humorné, než překvapivé - když vláda selhává i v zajištění dostatečného množství vakcín. Nedávno jsme se dozvěděli, že jich objednala méně, než mohla,“ uvedla Černochová. „Teď přichází pan ministr Hamáček se svou sólo akcí a chystá se do Moskvy objednat dodávky vakcíny Sputnik V. Vakcínu, která je spíše geopolitickým nástrojem Ruska a která zdaleka nemá jistou certifikaci od Evropské lékové agentury. Navíc po jejím dodání na Slovensko v odlišném složení, než v jakém se o certifikaci uchází, narůstají pochybnosti o její transparentnosti,“ upozornila Černochová.

Hamáčka se proto tázala, jakou šarži Sputniku bude po Rusech požadovat, když nejsou všechny stejné a nemají ani stejné vlastnosti, navíc přichází v různé formě - některé ve formě roztoku, jiné dokonce v prášku, podotkla. „Zaráží mě také informace ze včerejška, že vakcína Sputnik V je již na našem území cestou diplomatické zásilky na žádost ruské ambasády a v neznámém množství s odůvodněním, že jde o dodávky pro ruské diplomaty. Proč množství dávek není známé, to je skutečně záhada,“ dodala Černochová.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila Hamáčkovu cestu za vážné bezpečnostní ohrožení českých zájmů.

„Rusové mají na svých tancích invazní pruhy. Naši spojenci vyhošťují ruské diplomaty. RIA Novosti píše o pražském jaru jako o fašistickém převratu. A Jan Hamáček tam plánuje letět a setkat se s lidmi na sankčních seznamech. Proruská klaka v PS mu to přes náš odpor posvětila,“ posteskla si na twitteru šéfka Topky.

Narážela přitom na pruhy na ruských tancích, které vzbudily pozornost v případě napětí na východní Ukrajině - jsou přitom stejné, jako v případě okupace Československa.

„Ruská armáda u hranic s Ukrajinou mrazivě využívá invazní symboliku roku 1968. V téže době se chce chvilkový ministr zahraničí Hamáček doprošovat v Moskvě o neschválenou vakcínu Sputnik. Kde má tato vláda dno?,“ přidal se poslanec ODS Martin Baxa.

„Tři dny v Moskvě. Není to v situaci, kdy se u hranic svobodné Ukrajiny hromadí ruské tanky označené stejnými pruhy jako v Praze 1968 málo, Antone Pavloviči?“ podotkl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

„Pokud je pravda, že z Ruské ambasády stahuje Moskva některé své diplomaty, tak to není jen tak! To by měl Andrej Babiš vysvětlit, co se děje!! Protože takový krok Moskvy musí mít nějakou příčinu! V tom případě cesta Jana Hamáčka do Moskvy není o Sputniku V, to je jen zástěrka!“ spekuluje šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Opoziční politici zpochybňovali také to, že v delegaci má být bývalý předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Podle Piráta Jana Lipavského jde o agenta ruského vlivu. „Cesta by měla být odmítnuta,“ řekl.

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik (KSČM) nadnesl, že Sněmovna by si mohla vyslechnout informaci o Hamáčkově cestě do Moskvy až potom, co se vrátí.

Video  Zeman o konci Blatného věděl dříve. Sputnikem by se nechal přeočkovat  - Blesk
Video se připravuje ...

Nespokojený Babiš

Hamáček ve středu oznámil, že do Moskvy odletí v pondělí a bude tam jednat o případných dodávkách Sputniku V po jejím schválení evropskou lékovou agenturou.

Cestu následně zpochybnil premiér Andrej Babiš (ANO). „Vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta není ideální,“ uvedl ve čtvrtek premiér. Podle něho může Česko téměř okamžitě získat 300.000 dávek ruské vakcíny, čeká ale na její unijní schválení.

Nakonec Hamáček nepojede nika. „Ano, nepoletí,“ potvrdil Blesku Babiš bez dalších podrobností. Podle iDnes.cz  Babiš Hamáčkovi doporučil cestu zrušit.  “Pokud se tak nestane, nejspíš se asi nebude mít jak do Moskvy dostat. Armáda sice vyhověla žádosti ministerstva vnitra na využití speciálu, ale konečné slovo k tomu bude mít premiér,“ píše iDnes.cz.

„Premiér Babiš se diví, proč vicepremiér Hamáček musí narychlo letět do Moskvy, když nákup vakcín ani nemá v gesci. Navíc EU už vyjednala 50 milionů Sputniku do budoucna, až distribuci schválí EMA. Cestu zhodnotil jako naprostou bramboračku i sociální demokrat Petříček,“ komentoval Babišův údiv šéf senátního zahraničního výboru a někdejší prezidentský kandidát Pavel Fischer.

„Pan ministr Hamáček zvěstoval, že pojede do Moskvy shánět vakcíny Sputnik V. Zajímavá zpráva o ministrovi vnitra. Už se těším, až se dočtu, že ministr zdravotnictví jedná o nákupu obrněných transportérů a ministr zahraničí se osobně ujal boje proti kůrovci,“ vzkázal poslanec a někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Hamáček je od vyhazovu svého sociálně-demokratického rivala Tomáše Petříčka z Černínského paláce pověřen řízením ministerstva zahraničí, než se ujme ministerské funkce Jakub Kulhánek, současný náměstek na Hamáčkově vnitru a blízký spolupracovník šéfa ČSSD, který vzbudil pozornost pro změnu tím, že v minulosti radil nejen premiérovi Sobotkovi, ale také třeba čínské CEFC.

Arenberger popřál šťastnou cestu. Ale má výhradu

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) k cestě vicepremiéra Hamáčka do Moskvy jednat o vakcínách Sputnik V ve čtvrtek večer v Událostech, komentářích na ČT podotkl: „Na jednu stranu je třeba říci, že toho očkování potřebujeme víc.“ Podle něj se očkování v Česku vyvíjí dobrým směrem, otázkou je, jak moc ho chceme urychlit i případnými dalšími vakcínami.

„Já bych asi panu Hamáčkovi popřál šťastnou cestu, to je ta první důležitá informace. A druhá je, že my už v podstatě máme přislíbených 300 tisíc dávek, to bylo veřejné prohlášení ruské strany, takže asi by stačilo jen zatelefonovat a objednat letadlo. Ale nevím, já nevidím do dalších důvodů,“ doplnil Arenberger.

„Jakýkoliv nákup je dneska předčasný,“ poznamenal ministr k tomu, že zatím ruská strana nedodala veškeré podklady a neproběhlo schválení ze strany EMA.

Video  Hamáček o vyhazovu Petříčka: ČSSD musí být srozumitelnější. A promluvil o Sputniku V a jednání s Rusy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANO_nam_bude_lip ( 17. dubna 2021 16:15 )

Takže se soudruh Putin může odrazit a jít okupovat další zem. Něco předem zinscenovat, po jeho vzoru Hitlera, který k tomu zinscenoval přepadení Glivice a vyrazil na Polsko.

Zdeněk Kopečný ( 17. dubna 2021 15:24 )

trollování

Zdeněk Kopečný ( 17. dubna 2021 15:20 )

Kuřáci elektronických cigaret. Ti jsou opravdu vzdělaní, natáhne - vyfoukne mračno dýmu. Lidi myslí, že je to parní stroj. Pak si ještě uprdne

Zdeněk Kopečný ( 17. dubna 2021 15:12 )

Ta má jistě IQ významné dojnice dlouhorohého skotu. Té už nepomůže ani ta vakcína. Tak jedině jateční pistole mezi rohy

Zdeněk Kopečný ( 17. dubna 2021 15:07 )

Máte to kapánek popletené "soudruhu" ANO. Mícháte jablka a hrušky dohromady. Německu Sudety nepatřily, byly součástí ČSR a o jejich uchvácení Hitlerem rozhodli naši tzv. západní "spojenci" v Mnichově a to bez naší účasti. — Krym byl autonomní republika, měl vlastní ústavu a parlament a právo pořádat (občanské) referendum. To rozhodlo o odtržení od Ukrajiny, připojení k Rusku. Ne ti tzv. zelení mužíčci, jak zde halasně a hloupoučce hlásala tuzemská média. Ruská vláda po převratu (tzv. euromajdan) prohlásila, že neuznává novou vládu Ukrajiny a nebude se tedy řídit dohodami uzavřenými před převratem. Takže buďte si jist, že soudruhu Putinovi Krym už vydán byl, ne že vydán bude. Studujte pilně historii a nepište hlouposti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa