Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Covidové „tsunami“: Obří vlna mrtvých v Indii, vážně nemocné děti, mutace a hrozba v davech

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. dubna 2021
17:28

Indie ve středu 14. dubna ohlásila další rekordní denní přírůstek nákaz koronavirem. Za posledních 24 hodin přibylo v druhé nejlidnatější zemi světa 184 372 případů infekce, čímž celkový počet nakažených od začátku pandemie stoupl na 13,9 milionu, uvedlo indické ministerstvo zdravotnictví. Počet úmrtí spojených s koronavirem vzrostl o 1027 na 172 085. Lékaři mluví o koronavirovém tsunami, obávají se, že za tak rapidní růst nakažených může mutace, uvedl deník The Guardian. Ještě v lednu přitom ministr zdravotnictví Harsh Vardhan tvrdil, že Indie porazila pandemii.

Navzdory znepokojujícím číslům a nedostatku kyslíku v nemocnicích se na březích řeky Gangy shromáždily k rituální koupeli statisíce hinduistických věřících, kteří slaví svátek Kumbh Mela, informovala agentura Reuters.

V řadě indických oblastí platí nyní přísná opatření s cílem zabránit šíření nemoci covid-19, plošný lockdown federální vláda ale nevyhlásila. Ve státě Hardvár, kde se hinduisté scházejí ke koupeli v posvátné řece Ganze, přibylo za poslední dva dny více než 1000 případů. Koupel ve středu absolvovalo asi 650 tisíc lidí, sdělila místní policie. „Na méně zaplněných místech ke koupeli lidé za nedodržování společenských odstupů dostávají pokuty. Tam, kde jsou velké davy, je ale složité lidi pokutovat,“ uvedli policejní představitelé.

Indie, která má 1,3 miliardy obyvatel, eviduje vysoké počty nově nakažených již několik dní. V úterý oznámila 161 736 nových případů koronavirové infekce, o den dříve 168 912. Celkem zaznamenali v Indii 13,9 milionu nakažených, což je nejvíce po Spojených státech.

Indii zasáhla druhá vlna koronaviru

Při přepočtu denních přírůstků na 100 tisíc obyvatel přibývá v Indii zhruba desetkrát méně nakažených za den než v České republice v lednu, kdy epidemie vrcholila. V přepočtu na obyvatele ale Indie provedla od začátku pandemie téměř osmkrát méně testů, než bylo provedeno v Česku. Čtvrtina nových případů v Indii připadá na nejbohatší stát Maháráštra, jehož metropolí je Bombaj. V tomto státě by měla od středy platit přísnější omezení.

Koronavirus v Indii Koronavirus v Indii | Reuters

Urolog K. Senthil ze státu Tamilnádu už před časem varoval, že Indii postihne další vlna koronaviru. Nejvíce ho zaráželo a zaráží nerozvážné chování lidí, kteří stále pořádají obrovské svatby a sešlosti, případně se masově účastní rituálů. Problémem je podle něj také to, že celá řada Indů už ani nenosí roušky. To, co se děje v Indii během posledních dní, předčilo i jeho nejčernější obavy.

„Lidé se chovají, jako kdyby virus zázračně zmizel, když opak je pravdou,“ komentoval Senthil. „Teď zažíváme druhou vlnu koronaviru, která je mnohem horší než ta první,“ zmínil také to, že nákaza se šíří mnohem rychleji. V jeho domovském státě jsou nemocnice zaplněny téměř nad rámec jejich kapacity. Lékaři se obávají, že za situaci může nová nakažlivější varianta koronaviru, která napadá mladé lidi i děti.

Krematoria nestíhají

Horor si o víkendu prožila nemocnice ve městě Raipur, zdravotníci neočekávali tolik „úmrtí najednou“, těla tak nebyla kam dávat nejen v nemocnici, ale ani v krematoriu, které nestíhalo. Stejná situace je i ve městě Surat, rodiny obětí koronaviru musely přistoupit k domácímu zpopelňování svých bližních.

„Tohle je naprostá přívalová vlna, naše zdravotnická infrastruktura kolabuje. Tentokrát jsou mezi nakaženými hlavně lidé mezi 20 až 40 lety, máme také mnohem více vážných případů dětí s covidem-19,“ charakterizoval situaci v Bombaji endokrinolog Shashank Joshi. Podobné zprávy přicházejí z různých koutů Indie.

Současně pokračuje i vakcinace, očkováno bylo zatím 108 milionů lidí ze 1,3 miliardy obyvatel, to na zabránění druhé vlny koronaviru rozhodně nestačí. Indové proto schválili užití ruské vakcíny Sputnik V, její distribuce začne příští týden. Očkovat by se mělo také západními vakcínami Moderna, Johnson & Johnson a Pfizer/BioNTech.

Video  Prymula v Blesku kritizoval: Odvolání Blatného mělo přijít dřív. Co radil Zemanovi?  - Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa