Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Arenberger o výpadku vakcín pro ČR. Zaostáváme, varuje Kubek, praktici čelí zklamání

Autor: Dagmar Machotová - 
14. dubna 2021
18:01

Společnost Johnson & Johnson odložila kvůli prověřování vedlejších účinků své vakcíny distribuci v Evropě. Do Česka mělo tento týden dorazit prvních 14 400 dávek. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) neočekává, že by výpadek této vakcíny ovlivnil očkovací strategii ČR. S tím nesouhlasí prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, podle kterého je Česko v očkování pozadu a každý výpadek epidemickou situaci komplikuje.

„Očekávám obnovení dodávek v řádu jednotek dnů. Naši očkovací strategii to neovlivní, protože hlavní očkovací vlna probíhá vakcínami jiného výrobce,“ napsal pro Blesk Zprávy ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Na dotaz, zda by v případě neobnovení dodávek uvažoval o ruské vakcíně Sputnik V, ministr odpověděl neurčitě. „Dodávky jiných vakcín s tím nesouvisí,“ napsal Arenberger. Česko totiž již před několika týdny obdrželo z ruské strany nabídku na okamžitý nákup 300 tisíc dávek ruské vakcíny a pak každý měsíc dalších 150 tisíc dávek.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se pak v pondělí chystá odletět do Moskvy kvůli jednání o dodávkách Sputniku do ČR, pokud vakcínu schválí EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky).

Kubek: Je to problém. Zaostáváme

S výrokem ministra Arenbergera ohledně očkování nesouhlasí prezident ČLK Milan Kubek, podle kterého Česko neplní očkovací plány. „Výpadek jakýchkoliv dodávek je problém, protože už tak zaostáváme za plány, které jsme měli,“ řekl Blesk Zprávám Kubek. Dodal, že Česko má první dávkou naočkováno 16 procent populace, což je podle něj málo.

V úterý ministr zdravotnictví v Radiožurnálu řekl, že Česko neplánuje žádnou změnu postoje k vakcíně Johnson & Johnson. Vyšetřování krevních sraženin v USA se týká šesti případů ze sedmi milionů naočkovaných osob. Případ zkoumá i Evropská léková agentura (EMA), která by měla svůj posudek vydat během několika dnů.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Prvních 14 400 dávek Johnson & Johnson mělo do Česka přijít v pondělí, za celý měsíc duben měla firma do Česka dodat 185 000 dávek.

Ministr Arenberger připomněl, že podobné komplikace se řešily u vakcíny AstraZeneca. V jejím případě se politici i EMA shodli na tom, že přínosy očkování převažují nad jejími riziky.

Stejný názor má prezident ČLK Milan Kubek: „Věřím, že vakcína bude znovu propuštěna k používání, protože její přínosy jednoznačně převažují nad komplikacemi,“ řekl Blesk Zprávám Kubek a dodal, že právě vakcína Johnson & Johnson by mohla zrychlit očkování, protože se jedná o jednodávkovou vakcínu.

Zklamaní praktici

S ohledem na komplikované dodávky vakcín do ordinací praktických lékařů praktici uvítali, že právě vakcínu od firmy Johnson & Johnson si mohou objednávat sami přímo u distributora a nemusí o ni žádat přes krajského koordinátora.

První dodávky měli obdržet 19. dubna a v tuto chvíli je má objednáno 2800 ordinací. „My jsme si od této vakcíny hodně slibovali z mnoha důvodů. Kromě jednodušší distribuce má tato vakcína jednodávkové schéma, což by výrazně zrychlilo celé očkování,“ okomentoval situaci pro Blesk Zprávy šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Dodal, že věří, že bude vakcína brzy opět uvolněna k očkování.

Od středy je možné, aby se k očkování registrovali lidé od 65 let věku. Vládní očkovací strategie počítá v dubnu s dodávkami 480 tisíc dávek od Pfizer/BioNTech a 278 tisíc dávek od Moderny. Očekává se také dodávka 320 tisíc dávek od AstraZenecy a 185 tisíc dávek od Johnson & Johnson. Celkově z původně plánovaných 2,6 milionu vakcín Česko dostane jen 1,56 milionu.

Brichacek ( 14. dubna 2021 21:53 )

To tam zase estébák burešbasadil namysleného blba. Ten ma orostě stastnou ruku. Dnesní vláda oracuje na osvědčenem orincipu nařizuju cojsem kdvola a odvolávam co jsem nařídil.

Karlosos ( 14. dubna 2021 20:04 )

Další tragicky směšná loutka Andyführera.

Uživatel_5517781 ( 14. dubna 2021 18:50 )

Opět nefunkční systém,prý kolabuje
odpovědnost za výběr systému žádný,sankce žadné
Operátorka si neví rady.Důchodci se přihlašují opakovaně.
Nikdo neví zda je zaregistrován.Budou padat hlavy nebo ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa